Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Saopštenje udruženja Dolovački dar povodom konkursa za medije u opštini Pančevo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

09. 06. 2016.

Autor: Nenad Mitić Izvor: Udruženje „Dolovački dar“

Saopštenje udruženja Dolovački dar povodom konkursa za medije u opštini Pančevo

Udruženje „Dolovački dar“ iz naselja Dolovo (u opštini Pančevo) kao osnivač internet portala u okviru koga je radio stanica „Radio Džuboks“ podneo je u roku poštom dana 18.02.2016. prijavu na konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini raspisanom 29.01.2016. od Gradonačelnika opštine Pančevo.

Dana 01.03.2016. stigao je Zahtev za dopunu dokumentacije gde je zahtevano dodatnih 4 primerka popunjenih obrzaca za učešće, što je dopunjeno dana 02.03.2016.

Dana 31.03.2016. na sajtu opštine Pančevo objavljen je dokument rezultati konkursa na kome su navedeni samo podržani projekti i iznosi koji se odobravaju za podržane projekte dok je na dnu liste navedeno da pravo tužbe Upravnom sudu imaju samo oni podnosioci projekata koji su navedeni u dokumenti odnosno samo oni podnosioci projekata čiji su projekti podržani.

Svih 33,3 miliona dinara podeljeno je na konkursu a novac je dodeljen je Radio televiziji Pančevo koja je dobila čak ukupno 17 miliona dinara (16 miliona za televiziju i 1 milion za radio), dok je veliki deo novca otišao udruženjima iz Beograda.

Veoma zabrinjava činjenica da se u dokumentu objavljenom 31.03.2016. na sajtu opštine Pančevo nalazi samo lista podržanih projekata, a da u istom ili posebnom dokumentu nije navedena lista odbijenih prijava projekata.

Predloženi medijski projekat „Info za sve Pančevce“ podnet od strane udruženja „Dolovački dar“ nije naveden u dokumentu rezultati konkursa (gde su navedeni samo podržani projekti) što znači da je odbačen. Projekat „Info za sve Pančevce“ imao je veliku prednost da bude podržan jer bi se realizovao na jedinom mediju civilnog sektora u opštini Pančevo, zakonska mogućnost medija civilnog sektora predviđa finansiranje isključivo od projekata i donacija, te zbog navedene činjenice prednost je svakako trebao da ima jedini medij civilnog sektora u odnosu na druge komercijalne medije za koje Zakon propisuje i druge vidove finansiranja.

Projekat „Info za sve Pančevce“ planiran je da u informisanju pokrije zapostavljene ciljne grupe a to su stanovnici seoskih naselja u opštini Pančevo koji broje skoro polovinu stanovništva Pančevačke opštine a pored toga projektom je predviđena rumunska nacionalna manjina, obe ciljne grupe predviđene projektom veoma zapostavljene u informisanju, a podržani projekti ne podrazumevaju niti se bave navedenim ciljnim grupama, te se nisu ispoštovali osnovni ciljevi navedeni u konkursu da je cilj konkursa informisanje svih građana opštine Pančevo što sumnjamo da će biti realizovano sa ovakvom raspodelom 33,3 miliona dinara od strane grada Pančeva.

Veoma zabrinjava činjenica da je prošlo 96 dana od dopune dokumentacije a 67 dana od objave dokumenta rezultati konkursa na sajtu opštine Pančevo a da podnosilac prijave udruženje „Dolovački dar“ do dana današnjeg nije dobio rešenje sa obrazloženjem razloga odbijanja predloženog projekta u Zakonskom roku od 60 dana, time se dovodi u sumnju tok konkursa jer postoji mogućnost da za odbačene projekte uopšte ne postoji razlog odbijanja i obrazloženje.

Zbog navedenih nepravilnosti dolazi se do velikih sumnji na ceo tok konkursa i zaključuje da se ovakvom sramnom raspodelom 33,3 miliona dinara gubi smisao i svrsihodnost konkursa jer su čak 33,3 miliona dinara gradskih para opštine Pančevo na veoma sumnjiv način rasuti za projekte raznim produkcijama i udruženjnima iz Beograda odnosno medijima za koje sumnjamo da će ostvariti cilj naveden u konkursu „informisanje svih građana Pančevačke opštine jer će informisanje specifičnih društvenih grupa: seosko stanovništvo opštine Pančevo koje broji skoro polovinu stanovništva Pančevačke opštine i nacionalna manjina-rumuni i dalje biti zapostavljeni u informisanju.

Navedene nepravilnosti postavljaju veliku sumnju na ceo tok konkursa i zabrinjavaju Udruženje „Dolovački dar“ koje je očigledno doživelo nepravdu da se jedini medij civilnog sektora u Pančevačkoj opštini odbija za projekat koji bi imao primarnu svrhu informisanje zapostavljenih građana: seoskih naselja u opštini Pančevo koji broje skoro polovinu stanovništva u opštini Pančevo i nacionalne manjine-rumune a da se pritom podržavaju projekti mnogih udruženja iz Beograda koji nikako nisu mogli imati prednost u odnosu na medij civilnog sektora iz Pančevačke opštine.

Mnoga pitanja koja vode u sumnju tok konkursa i mnoge nepravilnosti a između ostalog: kome su podeljena i za šta su rasuta čak 33,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini a da u toliko obimnoj sumi od 33,3 miliona dinara nije bilo mesta da se u minimalnoj meri sufinansira projekat koji bi bio od velikog značaja za opštinu Pančevo ostaće za sigurno još dugo tabu tema i sakriveno od javnosti i obrazloženja, ali je jedno sigurno a to je da će zbog velikih nepravilnosti i sumnji koje su propratile navedeni konkurs udruženje „Dolovački dar“ upornošću i iscrpnom istragom pravnim putevima posredstvom nadležnih institucija i pravosuđa težiti ka tome da ova nepravda doživi pravdu i da dođe na svoje mesto jer nećemo dozvoliti da se građanski novac na ovakav način rasipa a da se zapostavlja informisanje svih stanovnika opštine Pančevo: stanovnici Pančevačkih sela koji broje skoro polovinu stanovništva i nacionalnih manjina koji su obeležje opštine Pančevo kao multikulturalne sredine u savremenom društvu 21. veka.

U Pančevu, 06.06.2016.

Udruženje „Dolovački dar“, Nenad Mitić

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

03.08.

2016.

Ko je ovo? [neregistrovani] u 10:22

Ovo je tako tendenciozno i netačno!

Ne mogu da verujem šta sve UNS prenosi na svom sajtu!
Ovaj čovek je u Pančevu i selima poznat po malverzacijama, petljanjima za raznim političkim partijama,a najbitnije je to što toliko potencira da je jedini medij civilnog sektora u Pančevu što je čista proizvoljnost i netačna informacija!
Na teritoriji Pančeva i svih devet sela izlazi najmanje 6 medija (internet portala i štampanih izdanja) čiji su izdavači i osnivači Udruženja građana iz Pančeva i koji postoje i više godina.
Na konkursu su sredstva dodeljena isključivo Pančevcima i pančevačkim udruženjima, osim dva koja su dodeljena beogradskim ali su izvršioci iz Pančeva
To se sve lako može proveriti!
Nedopustivo je da neko na svom sajtu pušta kič od narodne muzike umesto neke kvalitetnije muzike, bez ijedne jedine vesti i bilo kakvog drugog programa a sebi daje za pravo da osporava nešto što se lako može proveriti. Sramota je šta sve sebi pojedinci dozvoljavaju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi