Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Južne vesti i City radio traže novi konkurs u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 05. 2016.

Izvor: Beta

Južne vesti i City radio traže novi konkurs u Nišu

Internet portal Južne vesti i City radio (Siti radio) organizovali su juče u podne u centru Niša protest "Znam za jadac" na kome su tražili da se poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu.

Predstavnici tih medija zatražili su raspisivanje novog konkursa, ali uz prethodno određivanje preciznih kriterijuma za ocenu projekata i izbor članova komisije.

Oni su takođe zatražili da novac koji grad Niš planira da ove godine izdvoji za sufinansiranje medijskih projekata bude bitno smanjen uz obrazloženje da ogromnim novcem aktuelna vlast želi da medije pretvori u svoja sredstva propagande. Na skupu je istaknuto da je ovogodišnjim budžetom grada Niša za informisanje građana predviđeno oko 100 miliona dinara, s tim što bi 68,2 miliona trebalo da bude podeljeno putem konkursa za sufinansiranje medijskih projekata.

Glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević izjavio je da bi izdvajanja iz gradske kase za medije trebalo da budu smanjena na 20 miliona dinara, koliko su iznosila do pre dve godine.

Prema rečima Blagojevića, iznos od 95 miliona dinara koji je predviđen za medije u budžetu grada osam puta je veći od onog koji se izdvaja za osobe sa invaliditetom, a tri puta veći od izdvajanja za rad Narodne kuhinje u Nišu.

"Da li mediji onda mogu da budu nezavisni od vlasti? Ne mogu. To je definicija stranačkog glasila", rekao je Blagojević. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović na skupu je poručio građanima Niša da ne smeju da dozvole da novac koji treba da služi njihovom informisanju bude iskorišćen za finansiranje ineresa stranaka na vlasti, pojedinaca ili interesnih grupa.

"Medijskom reformom mi smo umesto državnih dobili partijske medije. Tražićemo od novog Ministarstva kulture i informisanja da razmotri propise za medijsko sufinansiranje", kazao je Obradović.

Podršku Južnim vestima i City radiju dali su predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma, Biroa za društvena istraživanja, asocijacije Lokal-pres i Udruženja predsednika skupština stanara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi