Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

12. 05. 2016.

Izvor: Danas

Konkursi za „naše“

Ne pristajemo, glavna je poruka sa današnjeg protesta dela niških medija i novinara, predvođenih City radijom i Južnim vestima, nezadovoljnih, kako navode, zloupotrebom projektnog finansiranja medija, koje u Nišu već drugu godinu zaredom služi za puko budžetsko plaćanje funkcionisanja medija bliskih vlasti, pre svega SNS-u, a ne za budžetsku podršku javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kako zakon zapoveda. Na protest su pozvani predstavnici novinarskih organizacija, medija, nevladinog sektora, OEBS-a.

Prema nezvaničnim informacijama i ove godine su u Nišu više od 75 odsto sredstava dobili mediji koje su Savet za borbu protiv korupcije i Lokalni antikorupcijski forum Niš označili kao medije bliske vlasti, odnosno medije koji kroz budžetski podržane projekte na prošlogodišnjem konkursu nisu ostvarili javni interes, već propagirali vlast.

Mediji u vlasništvu niških porodica Radomirović i Milovanović, kao i članova porodice bivšeg ministra odbrane Gašića, prošle godine su dobili i više konkursnih sredstava - 85 odsto.

Stručne komisije koje su predlagale raspodelu novca oba puta su odbile da njihovom radu prisustvuje građanski posmatrač koji je predviđen Lokalnim planom za borbu protiv korupcije grada Niša. O podeli javnog novca namenjenog ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja odlučivano je iza zatvorenih vrata, po diskutabilnim kriterijumima. Niški konkurs pri tom spada u najveće u Srbiji, pošto je prošle godine za medije opredeljeno 57 miliona, a ove - 68 miliona dinara. 

Problem je utoliko veći ukoliko se pouzdano zna da „slučaj Niš„ nije usamljen, već se slične situacije ponavljaju i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Već je postalo opšte mesto da je država (čitati: vlast), koja je trebalo da izađe iz medija, u njima više nego prisutna. Ocenu da na medijskim konkursima vladajuće partije finansiraju medije koji su im bliski danas „ponavljaju i vrapci". Uprkos tome, niko ozbiljno ne pominje unapređenje medijske pravne regulative, a Ministarstvo kulture, kao i lokalne uprave za kulturu, ne samo da ćute o problemima, već ovakvo projektno finansiranje proglašavaju „velikim uspehom". Pitanje je - za koga? Za građane zbog kojih, kako nas uče, mediji, konkursi ili projektno finansiranje i postoje? Ili za „naše"?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi