Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 04. 2016.

Autor: Snežana Kovačević Izvor: Politika

Mediji i politika

Radio-televizija Vojvodine predstaviće u svojim programima sve izborne liste na pokrajinskim izborima 24. aprila, izuzev liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”. RTV je preneo da su predstavnici te liste odustali od prava na to da iznesu svoj program. „Politika” je već izvestila da su naprednjaci, koji predvode ovu listu, optužili RTV da je to predstavljanje tendenciozno zamišljeno. Smatraju da pitanja sugerišu promenu ustavnopravnog poretka Srbije i da se iz njih naslućuje ugroženost nacionalnih manjina u Vojvodini.

Utisak nisu delili ostali učesnici sastanka na kome su se u RTV-u dogovarali oko predstavljanja. U vezi sa tim su glasali, a u tome nije želeo da učestvuje predstavnik SNS-a.

RTV je pred izbore ponovo dospeo u žižu javnosti, nakon što je novinarka tog javnog servisa Svetlana Božić-Krainčanić kažnjena smanjenjem plate za 20 odsto zbog pitanja postavljenog premijeru Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare 1. aprila.

 

Kaznu je razrezao generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović, koji je saopštio da nije reč o pitanjima cenzure i slobode medija, već da je na sceni politizacija jedne novinarske greške. Tu grešku video je u tome što je novinarka postavila Vučiću pitanje sa spiska koji je predstavnicima medija prethodno podelila NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, na protestu ispred zgrade vlade: šta on danas misli o politici „velike Srbije” itd. Kada je saznao za kaznu, Vučić je rekao da je „Pajtićev i Čankov direktor RTV-a kaznio Svetlanu; sram da ga bude”.

To nije i prvi put da je RTV dovođen u vezu s Demokratskom strankom. Socijalista Dušan Bajatović je 2013. rekao da je ta kuća podređena DS-u i zapretio da će SPS, ako se to hitno ne promeni, tražiti smenu njenih rukovodećih ljudi. Čuo je, kazao je tada, da „tu neki imaju veću platu i od njega, a to je, priznaćete, jako teško”.

Kisela pošalica najplaćenijeg političara u Srbiji nije dala odgovor o platama u RTV-u.

Socijalisti su se posle toga ponovo žalili, na jednoj od sednica programskog odbora RTV-a, čiji je član Pavle Budakov (SPS) prokomentarisao da u političkim emisijama na toj televiziji nije jednako učešće svih opcija iz Skupštine Vojvodine. Posle razgovora s direktorom Mihajlovićem to se, kako je „Politici” rekao Budakov, donekle promenilo.

RTV je poslednjih godina imidž gradio na novinarskim imenima B92, ali i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje se, osim esnafskim pitanjima, bavi i političkim, uglavnom u vezi sa autonomijom Vojvodine. Jednoobrazni stavovi najizraženiji su na portalu NDNV-a „Autonomija”.

Pokrajinska vlast u RTV-u nije imala oštrog kritičara. U medijima je, uopšte, po mišljenju analitičara Branka Raduna, bilo malo kritičkih napisa.

„Zanimljivo je da u protekloj deceniji vladavine demokrata u pokrajini, godinama i u republici, nije bilo dovoljno medijske pažnje i kritike ni u velikim medijima, pa je DS u toj zavetrini radio opušteno”, kaže Radun za „Politiku”.

Da mediji „podbacuju u proizvodnji kritičke javnosti” ocenila je pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih u svom izveštaju za 2014. godinu, ali taj utisak ona nema i za RTV. U novom izveštaju, za 2015, njenih ocena o cenzuri i autocenzuri, o kojima je govorila godinu ranije, takođe nema.

Jedini list na srpskom jeziku i ćirilici – novosadski „Dnevnik”, koji je posle privatizacije 2004. ostao delom u vlasništvu pokrajine, zapao je finansijske poteškoće kada je otvorenije počeo da kritikuje pokrajinsku vlast.

Kritičkih tekstova bilo je i u ranijem periodu, ali je list zaoštrio stav 2013. godine, posle mitinga naprednjaka u Novom Sadu pred zgradom pokrajinske vlade, koju su optužili za separatizam i zatražili povlačenje Deklaracije o ustavnim i zakonskim pravima Vojvodine.

Kasnije je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić poručio da je „Dnevnik” promenio uređivačku politiku, ali da mu novac iz budžeta Vojvodine, eto, nije uskraćen, nego je preusmeren „Dnevnik holdingu”, manjinskom vlasniku lista.

List više nije mogao da prođe ni na konkursu pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Pokrajina je prošle godine dala oko 53 miliona dinara za projekte u oblasti javnog informisanja, po sprovedenim konkursima. Veći deo tog novca, oko 30 miliona, Sekretarijat za kulturu i informisanje uplatio je privatnim preduzećima. Najviše je dobio nedeljnik „Nin” – 1,89 miliona („Nin Vojvodina”). Listu „Danas” isplaćeno je 1,72 miliona („Tolerancija, suživot i evropski put Vojvodine”), a nedeljniku „Vreme” 1,67 miliona (Veb TV emisija „Zumiranje”).

Za subotičku TV Ju eko („Odrastanje u hraniteljskim porodicama”) izdvojeno je 1,6 miliona, za novosadski Radio 021 („Vojvodina na jednom mestu”) 1,56 miliona, a za zrenjaninski TV Santos („Vesti”) 1,55 miliona. Za unapređenje pojedinih rubrika nedeljniku iz Novog Sada „Porodični krug” pripao je 1,1 milion.

Oko 785.000 dinara dobila je agencija „Beta” za „profesionalnu produkciju agencijskog servisa u službi ostvarivanja javnog informisanja građana Vojvodine”.

Još 6,2 miliona dinara dodeljeno je nevladinim organizacijama, među kojima najviše NDNV-u (portal „Autonomija”, „Antidiskriminaciono novinarstvo”) – 950.000 dinara. NDNV-u je pripalo još milion dinara na konkursu za unapređenje profesionalnih standarda, za projekat pod nazivom „Interkulturalnost, višejezični i mediji na manjinskom jeziku u kontekstu implementacije medijskih zakona”.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi