Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Od 98 samouprava samo 12 daje više od 1 odsto budžeta za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

12. 04. 2016.

Izvor: UNS

Od 98 samouprava samo 12 daje više od 1 odsto budžeta za medije

Od 98 lokalnih samouprava koje su ove godine raspisale konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog značaja, samo njih dvanaest izdvojilo je više od 1 odsto budžeta za te namene. Prema podacima Udruženja novinara Srbije (UNS), u prva tri meseca ove godine raspisani su konkursi u vrednosti od oko 720 miliona dinara, što je više nego u celoj prošloj godini, kada su lokalne samouprave za sufinansiranje medijskih projekata izdvojile oko 560 miliona dinara.

 

Procentualno najviše u odnosu na budžet kojim raspolaže izdvojila je opština Dimitrovgrad koja je predvidela 2,4 odsto budžeta za medije, a zatim Trgovište sa 2,1 odsto budžeta.

Svrljig je opredelio 1,8 odsto za sufinansiranje medijskih sadržaja, Obrenovac 1,64, dok su Ćuprija i niška gradska opština Pantelej izdvojile po 1,4 odsto budžeta. Knjaževac je predvideo 1,3 odsto za medije, dok je Žagubica izdvojila 1,25 odsto.

Šabac i Šid izdvojili su po 1,1 odsto budžeta za medijske projekte, a Bela Crkva i Medveđa po 1 odsto.

Najmanje je do sada izdvojila Senta koja je budžetom predvidela samo 0,04 odsto novca za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Podsetimo, UNS zagovara izdvajanje od najmanje 2 odsto budžeta lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja. Prema istraživanju UNS-a, prosečan iznos koji su opštine i gradovi izdvojili za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2015. godini nije prešao jedan odsto lokalnih budžeta.

U prošloj godini 104 lokalne samouprave raspisale su konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a objavljeno je ukupno 119 konkursa. Ove godine, do sredine aprila, 98 lokalnih samopurava raspisalo je konkurse, a ukupno je objavljeno njih 99, pošto je opština Žitorađa raspisala dva konkursa.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

13.04.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:46

Trgoviste

Proverite podatak za Trgoviste jer je ukupan iznos na poslednjem konkursu 800 000 DINARA, a ako je to 2,1 posto iz budzeta odvojeno za medije onda je BUDZET OPSTINE 40 000 000... Inace Trgoviste je poput Arandjelovca do sada raspisivalo a nije sprovelo do kraja 2 konkursa (gore navedeni iznos odnosi se na treci), odnosno dva puta su medije pravili da ne kazem sta....

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi