Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Otvoreno pismo PROUNS-a i SINOS-a UNS-u i NUNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 04. 2016.

Izvor: sinos.rs

Otvoreno pismo PROUNS-a i SINOS-a UNS-u i NUNS-u

OTVORENO PISMO

OTVORENO PISMO

PREDSEDNICI UNS LjILjANI SMAJLOVIĆ

PREDSEDNIKU NUNS VUKAŠINU OBRADOVIĆU

Poštovani,

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozivaju vas da objavite spisak članova SVIH konkursnih komisija u 2015. i 2016. godini koji su imenovani na predlog medijske koalicije čije su članice udruženja na čijem ste čelu.

Zahtevamo, takođe, da javno saopštite na osnovu kojih kriterijuma ste predlagali članove komisija, da li su pojedinci bili članovi tri, pa i više komisija, da li su, i ako jesu, koliko i na koji način su bili plaćeni za posao koji su obavljali.

Ovaj zahtev vam upućujemo zbog brojnih žalbi na nepravilnosti u radu komisija na koje ukazuju naši članovi ali i ostale kolege, kao zbog i činjenice da su najveća sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, ali i gradskih kasa, otišla lokalnim tajkunima. Novinari i medijski radnici u privatnim ili privatizovanim medijima nisu dobili ni delić budžetskog novca niti im je poboljšan radno-pravni status.

Vrlo često komisije rade bez prisustva javnosti, negde se to pravo ograničava i antikorupcijskim telima. Kao najupečatljivije primere neophodno je preispitati dešavanja u komisijama iz Dimitrovgrada, Kruševca, Apatina, Kraljeva, Ćuprije, Zaječara, Sombora, Beograda, Novog Sada, Bora, Kladova, Žagubice, Preševa, Pirota, Malog Crnića, Vladičinog Hana, Novog Pazara, Niša... Generalno, situacija je slična u čitavoj Srbiji.

Dužni ste da javnosti date odgovor i na pitanjeda li su predstavnici UNS-a, NUNS-a, ANEM-a i LOKAL PRESS-a kao članovi komisija Ministarstva kulture i informisanja dali budžetski novac svojim udruženjima. Da li je bilo sukoba interesa kod pojedinih članova komisija na republičkom i opštinskim nivoima? Da li je "komisija za štampu" Ministarstva kulture i informisanja u kojoj je član bio Veran Matić dodelila 2015. godine firmi Nadežde Gaće

"Agenda 2012" 1,2 miliona dinara za projekat "Socijalni dijalog u Srbiji, razgovor gluvih". Da li je istovremeno, bivša predsednica NUNS-a, ista ta Nadežda Gaće, bila član "komisije za produkciju" Ministarstva kulture i informisanja koja je fondu B92, na čijem je čelu Veran Matić, odobrila 3,88 miliona dinara za projekat o filantropiji?

Kako je moguće da televizija Caribrod iz Dimitrovgrada bude kupljena za 18.600 evra, a da nakon toga kao privatni medij u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobije opštinski projekat od članova komisije iz UNS-a i ANEM-a u vrednosti od 107.500 evra? Da li je u Novom Pazaru televizija prodata za manje od 100.000 evra, a iz opštinske kase joj je odobren trogodišnji projekat od 1,2 miliona evra? Kako je moguće da u Somboru dobije projekat firma iz Apatina na čijem čelu je poverenik jedne političke stranke, kada je njegova firma u tom trenutku bila u blokadi za veći iznos od iznosa dobijenog projekta, a uslovima projekta je predviđeno sufinansiranje?

Takvih primera ima širom Srbije i oni pokazuju da je privatizacija izvršena budžetskim novcem. Na osnovu kojih kriterijuma opštine biraju članove komisije kada postoji više kandidata? Javno tražimo i da se saopšte svi projekti na lokalnom nivou koji su budžetski podržani prošle godine, koji je njihov sadržaj i da li su realizovani. Da li je bilo komisija koje su dodeljivale sredstva medijskim kućama za koje rade njihovi članovi? Kakvi su efekti realizovanih projekata. Da li su traženi i objavljeni izveštaji o načinu trošenja novca? Da li je tačno da se sastanci komisija u pojedinim opštinama održavaju u tajnosti?

PROUNS i SINOS podsećaju da su medijski zakoni pisani pod direktnom kontrolom medijske koalicije  i da je u Zakonu o javnom informisanju precizirano da članove konkursnih komisija mogu da delegiraju ISKLjUČIVO medijska UDRUŽENjA. Sindikatu novinara Srbije, kao medijskoj ORGANIZACIJI, ta mogućnost je uskraćena što je nezabeleženo u zemljama sa demokratskom tradicijom, ali i u regionu.

Na insistiranje vaše koalicije to pravo oduzeto je i PROUNS-u,  medijskom udruženju  osnovanom neposredno posle donošenja seta medijskih zakona 2. avgusta 2014, koje je okupilo kolege nezadovoljne medijskom politikom koju su vodila postojeća udruženja. Podzakonskim aktima naknadno je  definisano da članove konkursnih komisija mogu da predlažu medijska udruženja koja postoje NAJMANjE TRI GODINE.

Budući da predstavnici Ministarstva javno poručuju da sprovode politiku medijske koalicije imate i OBAVEZU da o svemu obavestite javnost. PROUNS i SINOS pozivaju vas da što pre, a najkasnije u roku od 15 dana, objavite tražene podatke.

U Beogradu 11. aprila 2016.

Predsednica PROUNS Jelena Vučićeviić

Predsednica SINOS Dragana Čabarkapa

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

12.04.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:41

Jadare sa Studija B

Ova Jelena Vučićević izgleda piše jer je nezadovoljna što je RTV Studio B gde je inače njena sestra direktorka a gde je takođe i Ona sama zaposlena tj. vodi emisiju Sputnik , pa im krivo što nisu dobijali novac koliko i ostali mediji po Srbiji, malo im je 23 miliona dinara koje su najviše dobili nego i ko a bune se što je nek dobijao mnogo manje novca a više nego što je koštala kupovina medija...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi