Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Ćutanje opštine Preševo na kritike Medijske koalicije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 03. 2016.

Autor: Zoran Ćulafić Izvor: NUNS

Ćutanje opštine Preševo na kritike Medijske koalicije

Ni posle deset dana od upozorenja Medijske koalicije da je opštinski konkurs za medijske projekte diskriminatoran i suprotan Ustavu i Zakonu, iz uprave Preševa nema nikakvog odgovora

Prošlo je deset dana od javnog poziva Medijske koalicije nadležnima u Opštini Preševo da ponište konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, jer su pojedine odredbe tog konkursa suprotne Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije.

Nadležni u Opštini Preševo odgovorili su – ćutanjem.

Na sličan način nadležni u Opštini Preševo odgovorili su i prošle godine kada je Medijska koalicija upozorila da i tadašnji konkurs nije bio u skladu sa Zakonom.

Podsetimo, predsednik Opštine Ragmi Mustafa najpre je sredinom avgusta prošle godine potvrdio da je Opština raspisala konkurs i da će sredstva uskoro biti raspodeljena. Kada smo ga obavestili da Koalicija ne može da pronađe konkurs na opštinskom sajtu i kada smo zatražili detaljne informacije o konkursu, nadležni u Opštini su se ućutali. Od tada niko nije odgovarao na telefonske pozive i dopise koje smo slali na zvanične mejl adrese. Ćutanje je bio jedini odgovor. A potom, mesec dana kasnije, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja o tome šta se desilo sa tim već raspisanim konkursom – predsednik Ragmi Mustafa naložio je da se u Vranjskim novinama objavi novi konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

U tom konkursu, baš kao i u ovogodišnjem, otvoreno su favorizovani mediji koji informišu na albanskom jeziku, a diskriminišu se sva druga javna glasila. To je u direktnoj suprotnosti sa duhom Medijske strategije i sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima. Medijska koalicija zatražila je prošle godine tumačenje Ministarstva za kulturu i informisanje i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U odgovorima oba ministarstva potvrđena je ocena Koalicije da je konkurs Opštine Preševo nezakonit.

Medijska koalicija je najavila da će i ove godine zatražiti reakciju oba pomenuta ministarstava, kao i reakcije Zaštitnika građana, Stalne konferencije gradova i opština i Misije OEBS u Srbiji.

Potpuno je jasno da je postupanje nadležnih u Opštini Preševo bilo nezakonito prošle godine i da je protivzakonito i ove godine. Kao što je jasno da, najverovatnije, niko iz rukovodstva ove lokalne samouprave neće snositi bilo kakve posledice zbog toga. Uostalom, ko je do sada snosio bilo kakve posledice zbog nezakonitih radnji u procesu sufinansiranja medijskih sadržaja?!

Čini se da su u Opštini Preševo samo primenili praksu mnogo većih gradova, prvenstveno Grada Beograda, koji je prošle godine drsko i nezgrapno pokušao da simulira poštovanje Zakona i Pravilnika. Zašto bi onda Preševo moralo da poštuje Zakon?! Zašto u Preševu ne bi mogli da podele novac medijima koji imaju podršku lokalnih političkih struktura?!

Najveće lokalne samouprave u Srbiji prošle godine nisu poštovale Zakon i Pravilnik i niko zbog toga nije odgovarao. Medijska koalicija je nekoliko puta javno upozoravala da bi nezakonito ponašanje najvećih gradova moglo da pošalje veoma lošu poruku svim drugim lokalnim samoupravama – poruku da su pojedinačni i parcijalni lokalni interesi iznad obaveze poštovanja Zakona, i da bi takvo ponašanje, tokom ove izborne godine, moglo da preraste u uobičajenu praksu.

I upravo se to i događa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi