Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Preševo – albanski može, ostali ne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 03. 2016.

Autor: Jelka Jovanović Izvor: Novi magazin

Preševo – albanski može, ostali ne

Projekat, to sam ja! To bi mogla biti krilatica Preševa, koje je ove godine ponovo raspisalo konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, ali samo za medije koji su registrovani u Preševu i objavljuju na jezicima manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji te opštine. Drugim rečima, na albanskom jeziku, jer na teritoriji Preševa i nema drugih registrovanih medija.

Medijska koalicija je bezuspešno već upozorila Preševo da je Konkurs protivan Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije. Da nonsens bude veći, tekst konkursa je dvojezični, što bi trebalo bar da sugeriše da su svi mediji ravnopravni.

Preševo je i lane imalo iste diskriminatorne odredbe, što su potvrdila ministarstva za kulturu i informisanje i za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tada je resorno ministarstvo navelo kako je “jasno da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizno određen krug lica koja mogu učestvovati na konkursu za projektno sufinansiranje i taj krug lica se ne može ograničavati kroz javni poziv za učešće na konkursu”, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podsetilo na ustavna i zakonska prava nacionalnih manjina na odlučivanje “o pojedinim pitanjima vezanim za svoju kulturu, obrazovanje, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma”.

Naravno, očuvanje kulture i nacionalne posebnosti ne može da “dovodi do a priori odbacivanja svih programa i projekata na jezicima drugih nacionalnih manjina, kao i većinskog stanovništva”.

Kazne nije bilo, pa je praksa nastavljena. Prema analizi medijske koalicije 2015. nije Preševo jedino kršilo zakon, naprotiv, posebno kada je o raspodeli novca reč, prednjačile su najveće komune i to mahom favorizujući (tek) privatizovane lokalne televizije.

To čini i Preševo – gde je najveća televizija bila ilegalna – ali uz dodatnu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi.

Može biti da Preševo ima mnogo opravdanih primedaba na status svoje opštine i građana, ali izvesno da ga neće unaprediti time što će informisanje o tome ograničiti na lokalne medije na albanskom jeziku. Naprotiv, to je prečica do samoizolacije. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi