Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  UNS: Sufinansiranje mora biti obaveza lokalnih samouprava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

26. 02. 2016.

Autor: Zoran Ćulafić Izvor: NUNS

UNS: Sufinansiranje mora biti obaveza lokalnih samouprava

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je Ministarstvu kulture i informisanja, kao i druge članice Medijske koalicije, komentare i predloge za izmene pojedinih odredbi Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U okviru zalaganja da sve lokalne samouprave izdvoje najmanje 2 procenta svog budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, UNS je ukazao i na određene nepreciznosti i nedorečenosti u postojećem Pravilniku. Primera radi, u dosadašnjoj praksi pokazalo se da organi vlasti u nekim slučajevima ne opredeljuju sredstva za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, jer ne postoji jasna zakonska obaveza da to učine. Ta nejasnoća mogla bi da se prevaziđe navođenjem jasne obaveze lokalnih samouprava da opredele sredstva za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju.

Uvažavajući specifičnosti i razlike lokalnih sredina, UNS navodi dalje da ne vidi svrhu obaveze da svaka lokalna samouprava mora da raspisuje posebne konkurse za informisanje osoba sa invaliditetom i informisanje pripadnika nacionalnih manjina, jer u mnogim, naročito malim lokalnim sredinama, smatra UNS, ne postoji potreba za tim.

Za projekte koji traju duže od godinu dana, UNS predlaže izmenu odredbi Pravilnika i uvođenje obaveze da se odobrena sredstva isplaćuju sukcesivno, u skladu sa ugovorom, a ne – kao što je sada slučaj - jednokratno u godini za koju je konkurs raspisan 

„U praksi se pokazalo da lokalne samouprave nemaju dovoljno novca u budžetu za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja za trogodišnji period, već za svaku narednu godinu opredeljuju određeni iznos za projekte čija je realizacija duža od godinu dana. Sredstva u budžetu se mogu predviđati isto kao i za kreditne obaveze“, navodi UNS u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja.

UNS navodi da je tokom monitoringa uočeno da mnoge male lokalne samouprave nemaju lokalne štampane medije, pa su prinuđene da oglas objave u dnevnim novinama koje se distribuiraju na nacionalnom nivou, što za njih predstavlja veliki trošak. Moguće rešenje, kako se navodi, moglo bi da uključi i obavezu da se svi konkursi šalju Ministarstvu kulture i informisanja, koje ih potom objavljuje na svojoj stranici koja je dostupna svima.

„Ne vidimo smetnju da oglas, u slučaju nepostojanja lokalnog štampanog medija, bude objavljen na lokalnom elektronskom mediju ili veb portalu, a smatramo i da bi bila dobra praksa da lokalne samouprave budu u obavezi da obaveste Ministarstvo kulture i informisanja o raspisivanju konkursa, kao i da on bude objavljen ili linkovan na sajtu Ministarstva“, predlaže UNS.

Udruženje novinara dalje predlaže da bi trebalo omogućiti članovima stručnih komisija da dobiju na uvid i one predloge projekata za koje je stručna služba organa procenila da ne ispunjavaju uslove konkursa.

„Radi se o tome da je u pojedinim slučajevima tokom 2015. godine stručna služba organa odstranila pojedine predloge projekta zbog neispunjavanja uslova, iako su oni uslove ispunjavali, i obrnuto. Radi se o tome da neko ima mogućnost provere rada stručne službe organa“, navodi UNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi