Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 02. 2016.

Izvor: Večernje novosti

Bitka za 68 miliona

Tri ovdašnja uduženja traže da gradska vlast stopira realizaciju aktuelnog konkursa za medijske projekte - dok Ministarstvo kulture ne usvoji izmene i dopune Pravilnika o sufinansiranju za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

68 miliona, koliko je namenjeno medijima, deluje velikodušno. Ali, potrebno je pratiti kako se taj novac troši: ne samo kvantitivno, več i kvalitativno.

- Zato što je svrha ovakvih konkursa ostvarivanje javnog interesa, treba pratiti da li je on realizovan, ili se kroz način izveštavanja promoviše interes lokalne vlasti, neke političke opcije, vlasnika medija, komercijalnih partnera... - kažu koordinator Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorica Miladinović, predsednik UO Skupštine predsednika skupština stanara Saša Kostić, i direktor programa Biroa za društvena istraživanja pod nazivom "Društvo protiv korupcije" Zoran Gavrilović.

Posebno, kažu, brine to što jedan od najvećih konkursa za medije u Srbiji predviđa da gornji limit novca koji jedan medij može da dobije iznosi bezmalo trećinu ukupno izdvojenih sredstava - 20 miliona dinara. Poređenja radi, lane je Ministarstvo kulture za sve medije u Srbiji ograničilo pojedinačno sufinansiranje na sedam miliona dinara...

- Ako sačekamo realizaciju konkursa, te propustimo da ga realizujemio u ovoj budžetskoj godini, s obzirom na to kakvo je punjenje gradske kase, lako se može dogoditi da ne bude sredstava za obaveze preuzete prema medijima - objašnjava Nebojša Stevanović, načelnik Gradske uprave za kulturu koja je raspisala ovaj konkurs, dodajući da se podosta čekalo i na izmene Ministarsgva kulture.

Stručna komisija i pomenuta Uprava lane nisu dozvolile da LAF u tom telu ima građanskog posmatrača, a oko 85 odsto sredstava - od ukupno 51 milion dinara - su dobili mediji koje je, u "Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji", Savet za borbu protiv korupcije označio kao one čiji su vlasnici finansijski ili uređivački bliski vlastima...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi