Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Brus - Lokalna samouprava na privatnoj televiziji i opštinskom youtube kanalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 01. 2016.

Izvor: UNS

Brus - Lokalna samouprava na privatnoj televiziji i opštinskom youtube kanalu

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, opština Brus i u 2016. godini nastaviće da, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, proizvodi medijski sadržaj. Naime, troje od petoro bivših zaposlenih RTV Brus, koju je prethodne godine kupio Radoica Milosavljević, zaposlilo se u Kulturnom centru Brusa u kom proizvode “Brusku hroniku” koja se do kraja prošle godine, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, emitovala na RTV Kruševac.

Trenutno se, kako UNS saznaje u opštini Brus, „Bruska hronika“ ne emituje na ovoj televiziji jer je istekao ugovor, ali predsednik opštine Milutin Jeličić planira da i u narednoj godini nastavi sa ovom lošom praksom.

„Istekao je ugovor i trenutno se 'Bruska hronika' ne emituje, ali ćemo produžiti ugovor. Za nekoliko dana treba da se vidim sa urednikom RTV Kruševac, da se dogovorimo“, rekao je Jeličić, a na komentar da to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima po kom bi opština morala da raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija, Jeličić je rekao da je „Radio-televizija Kruševac zastupnik opštine i da tu ne vidi nikakav problem“.

Kako je naveo UNS-u „program za 'Brusku hroniku' proizvode bivši zaposleni u RTV Brus koji sada na osnovu ugovora o delu rade u Kulturnom centru“.

„Iz RTV Kruševac im se javi šta treba da urade i oni po njihovom nalogu naprave prilog“, rekao je Jeličić.

Opština Brus u međuvremenu je osnovala je youtube kanal „Brus Info- zvanični kanal opštine Brus“, gde postavlja medijski sadržaj koji takođe proizvode radnici Kulturnog centra Brus.

RTV Brus počela sa radom

Nekada opštinska, a sada privatna Radio-televizija Brus, posle skoro dva meseca, ponovo je sredinom decembra počela da emituje program.

Ovaj medij kupio je sredinom prošle godine Radoica Milosavljević za 10.200 evra. Petoro zaposlenih u ovom mediju je odmah posle održavanja Javnog nadmetanja u avgustu na kom je proglašen kupac, dalo otkaze, tako da je Radoica Milosavljević kupovinom RTV Brusa dobio medij bez ijednog radnika.

Kako je UNS-u rekao urednik ove televizije Žarko Milosavljević, danas je ovoj radio-televiziji stiglo rešenje od Agencije za privredne registre da je preregistracija medija izvršena.

„Upravo nam je stiglo rešenje iz APR-a. Sada smo i zvanično privatna televizija. Od sredine decembra emitujemo program 24 sata. Za sada nas u televiziji ima petoro i trenutno smo svi volonteri. Nakon dobijanja ovog rešenja, novi vlasnik će sa nama sklopiti ugovore o radu“, rekao je Milosavljević.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

06.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:56

Re: Odlican potez opstine

Koji crni pametan predsednik, krši sve moguće zakone, a kažeš dobar i pametan!
Gde mu je konkurs za medije? Napravio je svoj privatan kanal sa bivšim radnicima RTV Brusa, plaća ih iz budžeta opštine, kao da se ništa promenilo nije...
Zašto li je izglasano da se mora privatizovati rtv ako se ovako krše zakoni?
Koji si ti lik, botčina jedna, uvlakač!

Odgovori
sre

06.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:16

Odlican potez opstine

Odlican potez opstine, tako se stedi. !! Sve pohvale za predsednika.
Internet youtube je besplatan, tako treba da bude uzor svim opstainama. !!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi