Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Grad brani odluku interesima Beograđana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

14. 12. 2015.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Povodom odluke gradskih vlasti da dodele Studiju B 23 miliona dinara

Grad brani odluku interesima Beograđana

Grad Beograd dodelio je 23 miliona dinara ili više od 200.000 evra nekadašnjoj gradskoj televiziji Studio B od ukupno 45 miliona koliko je predviđeno za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini. Novinarska udruženja dovode u sumnju odluku gradskih vlasti da više od polovine predviđenih sredstava dodeli upravo televiziji koja je doskoro bila u vlasništvu grada, a da je čitav postupak sporan još od izbora članova komisije koja je odlučivala o dodeli sredstava.

Među odobrenim medijskim projektima su i aplikacije radio-stanica Hit FM i Karolina, koje su dobile od grada po dva miliona dinara, a koje su u vlasništvu kompanije „Maksim Media“, koja je nedavno kupila i Studio B. Druge dve stanice iste kompanije, TDI i JAT, s druge strane, našle su se među „odbijenim“ medijima na konkursu za projektno sufinansiranje. 

U Službi za informisanje Grada Beograda ističu za Danas da su Radio Karolina, Radio Hit FM i Studio B podneli prijave na konkurs kao „različiti privredni subjekt, o čemu su kao dokaz priložili kopije rešenja o registraciji pravnog lica u Agenciji za privredne registre, kako je to predviđeno konkursom. Takođe, napominju u Gradu, svako od navedenih pravnih lica konkurisalo je sa jednim projektom u skladu sa raspisanim konkursom. 

„Komisija je predložila da se projekat ‘Beograde, dobar dan’, čiji je podnosilac Radiodifuzno preduzeće Studio B d.o.o, sufinansira u iznosu od 23 miliona dinara imajući u vidu da predloženi projekat u potpunosti ispunjava ciljeve i namenu konkursa, da se predloženim projektnim aktivnostima ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, te da je od posebnog značaja za informisanje stanovništva na teritoriji grada Beograda. Takođe, projekat realizovan putem televizije Studio B garantuje da će proizvedeni medijski sadržaj biti distribuiran najvećem broju građana Beograda, čime će doći do ostvarenja ciljeva projekta", navodi se u obrazloženju za dodelu sredstava toj televiziji u koje je Danas imao uvid. 

Grad Beograd dodelio je sredstva za 23 projekta medija, dok je odbijeno 51 javno glasilo koje je učestvovalo na konkursu.

Novac iz gradskog budžeta dobila je i video-agencija „Infobiro“ za „medijsko praćenje rada gradonačelnika i organa grada“ i to u iznosu od 2,5 miliona dinara. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže za Danas da je od početka sporan bio sastav komisije koja je odlučivala o izboru medija, što je nagoveštavalo ovakav ishod. On kao direktno kršenje zakona vidi to što je Infobiro dobio 2,5 miliona za praćenje aktivnosti gradonačelnika, što nije u duhu projektnog sufmansiranja. 

„Što se tiče sume koju dobija Studio B, jasno je zašto promenom vlasništva ove televizije nije došlo i do promene uređivačke politike, koja je postala još rigidnija nego ranije", ocenjuje Obradović.

I Petar Jeremić iz Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije ističe za Danas da bi voleo da je čitav proces bio transparentan i da novinarska udruženja i dalje insistiraju na objavljivanju biografija svih članova komisije. 

Petočlana komisija koja je ocenjivala projekte i predložila finansijsku podršku grada radila je u sastavu - Dalila Ljubičić, na predlog Asocijacije medija, Aleksandar Simić, na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, Jovan Sekulić, na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, i nezavisni stručnjaci za medije Ana Stamenković, inače novinarka RTS, i Svetlana Aleksić, voditeljka jutarnjeg programa TV Pink. 

Predstavnici Medijske koalicije, koju čine NUNS, UNS, ND-NV, Lokal pres i ANEM, bili su predloženi za sastav komisije, ali nijedan nije izabran za člana.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi