Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Direktorka Kulturnog centra Požega: Loš kvalitet medijskih programa na svim nivoima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

27. 11. 2015.

Izvor: UNS

Direktorka Kulturnog centra Požega: Loš kvalitet medijskih programa na svim nivoima

„Opšti utisak o stanju u medijima u Srbiji počev od lokalnih, regionalnih do nacionalnih jeste da je situacija izuzetno loša - ograničena sloboda medija i izuzetno loš kvalitet medijskih programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“, ocenjuje za UNS Slađana Petrović Varagić, direktorka Kulturnog centra Požega.

 

Kulturni centar Požega i direktorka Slađana Petrović Varagić poslednjih 15-ak dana postali su sinonim za odbranu kulture od politike i politikanstva. Nije novost u Srbiji da sa promenom političke garniture odlazi i ostala administracija bez obzira na kvalitet i stručnost i da često na upražnjena mesta dolaze nestručni, ali politički podobni kadrovi.

Međutim, požeški slučaj je postao medijski atraktivan jer je novi predsednik opštine Milan Božić (SNS) zatražio ostavke čelnih ljudi u ustanovama kulture.

Od direktorke Kulturnog centra, u čijem sastavu su bioskop i galerija, Božić je tražio ostavku jer svojim delovanjem nije sprečila popularnost rijaliti programa. Lokalnim medijima Božić je rekao da to primećuje kada kao veterinar ulazi u seoska domaćinstva da napiše priznanicu za pruženu uslugu.

Mediji (Danas, Politika, Slobodna Evropa, Večernje novosti, Blic, Vesti online) detaljno su izveštavali o ovoj temi ističući da je požeška ustanova kulture dobrim rukovođenjem i programima prevazišla granice lokalnog i da je neprimereno da se ustanovi kulture stavi na pleća borba sa rijaliti programima.

Kao istoričarka umetnosti i magistar medija i filma direktorka Petrović Varagić ocenjuje da je loš kvalitet medijskih programa na svim nivoima, ali i da se lokalni mediji suočavaju sa velikim teškoćama u radu.

„Mediji na lokalu, često rade bez stručnog kadra ili sa kadrom koji se bez velikog prethodnog iskustva i obrazovanja upušta u bavljenje medijima. Često su mediji na lokalu direktno (100% plate) finasnirani od strane lokalnih vlasti kao osnivača, bivali servisi upravo tih lokalnih vlasti. Kako su u poslednje vreme lokalne vlasti u Srbiji uglavnom koalicione onda i rad te lokalne medijske kuće postaje poprište tenzija same koalicije koja je uvek na ivici pucanja ili blizu "prekombinovanja". Međutim privatizacijom, ovakvom kakva jeste u Srbiji sprovedena, neće se dobiti ništa mnogo drugačije. A naročito u situaciji u kojoj se ne kontroliše sprovođenje zakona i u kojoj se kršenje zakona ne sankcioniše”, kaže Petrović Varagić. 

-Kakvu medijsku sliku očekujete u Požegi sada kada su lokalni mediji privatizovani?

“Mediji u Požegi koji postoje i rade već duži niz godina su TV Požega i Radio Požega. 

Iz ugla rukovodioca lokalne javne ustanove kulture, prepoznajem značaj rada lokalnih medija. Plasiranjem informacija o našim programima preko lokalnih medija, najlakše smo informisali našu publiku na lokalu i bivali vidljivi. Privatizovani medij, zasigurno, neće posvećivati toliko pažnje i vremena kulturi u svojoj programskoj shemi, pa će time i naša delatnost biti manje plasirana, ocenjuje direktorka KC Požega.

-Šta mislite o akciji UNS-a da lokalne samouprave izdvoje 2% budžeta za sufinansiranje medija?

„Inicijativa UNS-a za 2% budžeta za medije je za pohvalu, ali u tom sisitemu finansiranja treba uspostaviti čvrst i zaista transparentan sistem rada stručnih komisija koje ocenjuju projekte, kao i dobar monitoring sprovođenja ovakvih programa tj. projekata. To već jesu zakonske obaveze, ali je u praksi često drugačije“, zaključuje Slađana Petrović Varagić. 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi