Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Netransparentan izbor konkursne komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

20. 11. 2015.

Izvor: BIRN

Netransparentan izbor konkursne komisije

Nejasni kriterijumi za izbor članova konkursne komisije za sufinansiranje medijskih projekata grada Beograda, tvrdi Medijska koalicija.

Služba za informisanje gradske uprave grada Beograda objavila je sastav konkursne komisije za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Beograda u 2015. godini.

Izabrani članovi komisije su Dalila Ljubičić, Aleksandar Simić, Jovan Sekulić, Ana Stamenković i Svetlana Aleksić.

Na predlog novinarskih i medijskih udruženja izabrani su Dalila Ljubičić, izvršna direktorka Asocijacije medija, Aleksandar Simić, novinar i urednik sportske redakcije Studija B i Jovan Sekulić, sportski novinar u dnevnom listu Večernje novosti. Kao nezavisni medijski stručnjaci izabrane su Ana Stamenović, novinarka RTS-a i Svetlana Aleksić voditeljka Jutarnjeg programa televizije Pink.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije istakao je da je Medijskoj koaliciji potpuno nepoznato na osnovu kojih kriterijuma je sastavljena komisija za konkurs grada Beograda. „Mi u ovom trenutku znamo samo da je Dalila Ljubičić, kao predstavnik Asocijacije medija prošla proceduru koja je uobičajena u procesu predlaganja članova komisije. Ne znamo koja su to novinarska i medijska udruženja predložila Aleksandra Simića i Jovana Sekulića. Što se tiče medijskih eksperata to je tek prava enigma, jer prema našim saznanjima pomenute dve koleginice teško da mogu da se svrstaju u medijske eksperte“, objašnjava Obradović.

Iako su predstavnici Medijske koalicije, koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, bili predloženi za sastav komisije nijedan nije izabran za člana. Medijska koalicija poslala je dopis Informativnoj službi grada Beograda u kome se traži detaljno objašnjenje na osnovu kojih kriterijuma su izabrani članovi komisije i na osnovu čijih predloga.

„Mislim da sastav komisije dovoljno govori o namerama gradskih vlasti u Beogradu, a te namere su pretpostavljamo da se izbegne moguća situacija u kojoj bi se predstavnici Medijske koalicije držali onih principa koji su utvrđeni zakonom i podzakonskim aktima, a koji se tiču projektnog sufinansiranja“, kaže Vukašin Obradović i dodaje da ima mnogo razloga za sumnju da je ova komisija zapravo namenski imenovana kako bi sredstva dobili mediji koji po proceni gradskih vlasti zaslužuju podršku, a ne na osnovu projekta.

Kao najgoru posledicu ovako imenovane komisije, Obradović ističe slanje ružne poruke medijima i javnosti da su doneti medijski zakoni i da je došlo do uvođenja projektnog finansiranja, ali da se u principu ništa neće promeniti, te da će novac dobijati samo podobni mediji.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

21.11.

2015.

Таоци мафије [neregistrovani] u 15:44

Медијска реформ торта

Сада кукају, а у ст тортавари су саучесници! Знало се каква ће ово бити ујдурма са трагичним последицама.

Odgovori
sub

21.11.

2015.

Milosav [neregistrovani] u 01:42

ДВОСТРУКИ МОРАЛ ИЛИ НЕМОРАЛ?

"Nema logike da reprezentativna novinarska udruženja nemaju nijednog predstavnika, a da manje reprezentativna novinarska udruženja imaju dva predstavnika. Dakle, možete vi to strpati u formu zakonitosti, legalnosti, ali to sadržinski za odobrene projekte i za trošenje novca poreskih obveznika nije dobro", smatra Nino Brajović, UNS.
Да мало то изменим и поставим питање медијској коалицији, саучеснику у новом медијској реформи.
Има ли логике да репрезентативни град у Србији, Ниш, нема ни један јавни сервис а да други неко има 2ТВ и 4 радио програма? "Dakle, možete vi to strpati u formu zakonitosti, legalnosti, ali to sadržinski za" трошење новца пореских обвезника југа Србије није добро.
Колико су Ниш и југ Србије имали представника при писању медијских закона? Није Вам сметало?
Мој закључак је да се овде ради само о личним интересима, ко ће делити паре из буџета и коме.

Odgovori
pet

20.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:51

vredjanje

Zašto gospodin Obradović misli da je vrhunski novinarski stručnjak, kome je dozvoljeno da omalovažava dve koleginice. Sramota! Ašto se tiče projektnog finansiranja, pa šta ste vi očekivali? Već je više puta ukazano na to da je novi način finansiranja idealan model za korupciju, bilo jedne ili druge strane, a tu se misli i na vaše "sreučnjake". Kakvi kreatori, takav i zakon.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi