Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sporni medijski konkursi u Preševu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

10. 11. 2015.

Autor: B. G. Izvor: juznevesti.com

Sporni medijski konkursi u Preševu

Nakon što je prethodno favorizovala medije koji izveštavaju na albanskom jeziku, opštinska vlast u Preševu raspisala novi konkurs na kome pravo učešća imaju samo preševski mediji.

 

U "Vranjskim novinama" je u četvrtak objavljen novi oglas za takozvani "medijski konkurs" Opštine Preševo iako prethodni, iz septembra, još nije završen, a prema nepotvrđenim informacijama je i poništen.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković podseća da je Medijska koalicija već nedavno reagovala zbog uočenih nepravilnosti na prethodnom konkursu.

“Prema izveštajima članova konkursne komisije načelnik opštinske uprave je pokušao da im nametne stav Nacionalnog saveta Albanaca da se odbace svi projekti medija koji ne izveštavaju na albanskom jeziku, što nije bio uslov konkursa. Slična stvar je samo ponovljena”, kaže Raković.

Po tekstu konkursa, koji i dalje nije objavljen na sajtu Opštine, pravo učešća ovog puta imaju samo mediji koji su registrovani u Preševu.

Međutim, time se, smatra urednik "Vranjskih novina" Nikola Lazić, ponovo favoriziju albanski mediji.

“U Preševu nema medija na srpskom jeziku. Jedino opštinska TV ima program i na srpskom, ali pitanje je da li ta televizija uopšte ima pravo učešća”, kaže Lazić.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da njih Opština uprava nije obavestila ni o raspisivanju novog konkursa, niti šta se desilo sa prethodnim.

Da nije poznata sudbina konkursa iz septembra potvrđuju i pojedini učesnici, koji i dalje čekaju njegove rezultate.

Inače, na naslovnoj strani sajta Opštine Preševo i dalje kao glavna vest stoji oglas za "medijski konkurs" iz septembra.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

11.11.

2015.

Preseva [neregistrovani] u 14:51

Nije istina

Nije istina sto pisite. Tekst konkursa je objavljen na sajt opstine pre 2 dana i odluka o ponisten prvog konkursa. Vidite sto pisite.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi