Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Kosjerić za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 11. 2015.

Konkurs opštine Kosjerić za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17 Zakona o javnom informisanju i medijima ( „Službeni glasnik RS“ broj 83/14), glave 2 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ( „Službeni glasnik RS“ broj 126/14), Odluke o budžetu Opštine Kosjerić i Odluke o raspisivanju Javnog poziva za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kosjerić u 2015. godini broj 404 – 54 / 2015 od 27. 10. 2015. godine, predsednik opštine Kosjerić, raspisuje:

I.                     PRAVO UČEŠĆA I NAMENA

Pravo učešća na Konkursu imaju:

 

  • izdavači medija koji su upisani u Registar medija;
  • pravna lica, odnosno preduzetnici, koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, a koji prilože dokaze da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija,

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na Konkursu. Ako je učesnik Konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa po jednim projektom za svaki od medija.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 100.000,00 dinara, odnosno najviše do 80% vrednosti projekta, a što mora biti jednako ovom iznosu.

Učesnik konkursa koji je u tekućoj kalendarskoj godini već koristio sredstva namenjena projektnom sufinansiranju u oblasti javnog informisanja na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, može učestvovati na konkursu za sufinansiranje istog projekta samo još jednom u toj godini, i to u iznosu koji, uz sredstva koja je već dobio, ne prelazi 80% vrednosti projekta.

Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pod medijima se, u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima, podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa Zakonom.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovski i vremenski) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kosjerić.

Namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa:

Javni poziv za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kosjerić u 2015. godini (u daljem tekstu: Konkurs) se raspisuje za sufinansiranje projekta:

1)       proizvodnje medijskih sadržaja na teritoriji opštine Kosjerić.

Ciljevi Konkursa: 

–podrška ostvarivanju prava građana na javno informisanje;

– razvoj medijskog pluralizma;

– podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja;

– podrška medijskog stvaralaštva i ostvarivanju prava na informisanje u svim oblastima javnog života posebnih, a naročito zaštićenih grupa.

II KRITERIJUMI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Projekti prijavljeni na Konkurs se ocenjuju prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti javni interes u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima, i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Prilikom dodele sredstava, vodiće se računa i o sledećim specifičnim kriterijumima:

  1.  značaju projekta sa stanovišta javnog interesa,
  2.  tradiciji poslovanja podnosioca projekta,
  3. tehnička i kadrovska opremljenost,
  4. područje realizacije projekta na teritoriji Opštine Kosjerić.

4.1.  Unapređenje proizvodnje i objavljivanje opštih informativnih i specijalizovanoh medijskih sadržaja od značaja za život i rad građana opštine Kosjerić,

4.2.  Unapređenje medijskog stvaralaštva,

4.3.  Aktuelnost teme,

4.4.  Objavljivanje informativnih medijskih sadržaja o radu i aktivnostima lokalne samouprave (svakodnevno praćenje i izveštavanje građana Kosjerića o aktivnostima organa Opštine – Skupštine opštine Kosjerić, Opštinskog veća opštine Kosjerić, Predsednika opštine Kosjerić, Načelnika Opštinske uprave Kosjerić, Opštinske uprave i njenih Odeljenja i Odseka, kao i prenošenje uživo sednica Skupštine opštine Kosjerić i Opštinskog veća opštine Kosjerić),

4.5.  Objavljivanje informacija o stanju privrede i obrazovanja na teritoriji opštine Kosjerić,

4.6.  Objavljivanje informativnih medijskih sadržaja o radu i aktivnostima javnih komunalnih preduzeća, oblasti komunalne delatnosti, razvoja infrastrukture i investicijama od značaja za opštinu Kosjerić,

4.7.  Objavljivanje informativnih medijskih sadržaja o radu i aktivnostima u oblasti kulture –projekti koje realizuje opština, manifestacije od značaja za opštinu, obeležavanje svih praznika i jubileja,

4.8.  Objavljivanje informativnih medijskih sadržaja o radu i aktivnostima u oblasti zdravstva i socijalne politike svih relevantnih institucija iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite,

4.9.  Objavljivanje informativnih medijskih sadržaja o radu i aktivnostima u oblasti sporta – praćenje aktivnosti opštinskih sportskih klubova i svih važnijih sportskih događaja u opštini i šire gde nastupaju opštinski klubovi, uz obezbečivanje prava za te utakmice i nastupe i emitovanje istih u elektronskim i pisanim medijima).

Kako bi se bolje razumeli pojedini kriterijumi, u ovom stavu bliže će se definisati ocenjivanje kriterijuma i to:

n  U kojoj meri je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja:

-          U kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa,

-          U kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja ( mogu se utvrditi na osnovu načina na koji je objašnjenja veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkurs),

-          U kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava  na najracionalniji način bio ostvaren javni ineteres.

Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medisjkim standardima:

-da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda,

-dokaz o tome da su nakon izricanja kazne ili mere preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

III. POSTUPAK, ROKOVI I DOKUMENTACIJA

Javni poziv raspisuje Predsednik opštine Kosjerić.

Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli Opštinske uprave, na zvaničnoj internet stranici Opštine Kosjerić www.kosjeric.rs , gde mora biti vidljiv i dostupan javnosti sve vreme trajanja Konkursa, kao i u Službenom listu opštine Kosjerić.

Prijave se podnose u roku koji nije kraći od 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

Prijave se podnose u zatvorenoj koverti u štampanom obliku i na kompakt disku, naslovljenoj sa „Prijava po Javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Kosjerić radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini“ i sa naznakom „ne otvarati“, Komisiji za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja (u daljem tekstu: Komisija), preko pisarnice Opštinske uprave, ili poštom na adresu: Olge Grbić 10, 31260 Kosjerić.

Rok za podnošenje prijava i projekata je 13.11.  2015. godine.

Prijava na Konkurs se podnosi na obrascu „Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja“, koji je objavljen u Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 126/14).

Uz navedenu prijavu, podnosilac projekta je dužan da obavezno priloži i:

  1. predlog projekta (Obrazac 1);
  2. budžet projekta (u skladu sa Obrascem 1, Tabela br. 1);
  3. dokaz o registraciji (fotokopija izvoda iz APR-a);
  4. rešenje o poreskom identifikacionom broju (fotokopija PIB-a);
  5. dokaz o posedovanju frekvencije (za elektronske medije);
  6. izjavu o raspolaganju odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima;
  7. za pravno lice, odnosno preduzetnika koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja, dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i objašnjenja.

Neblagovremene prijave na Konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, navedena Komisija neće ni razmatrati.

Učesnik Konkursa koji je podneo nepotpunu, odnosno nepreciznu, prijavu ili dokumentaciju, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku. U slučaju nepoštovanja naknadno određenog roka, prijava se neće razmatrati.

Učesniku Konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje i njegov projekat se ne razmatra.

IV.  RAD KOMISIJE ZA OCENjIVANjE PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA

Postupak sprovodi Komisija sastavljena od 3 (tri) člana.

Članove Komisije imenuje Predsednik opštine, i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika, a koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Članovi Komisije se mogu imenovati i na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Komisija na prvoj sednici bira predsednika Komisije.

O radu Komisije se vodi zapisnik.

Sastav Komisije se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Opštine Kosjerić.

V.  ODLUKA O IZBORU PROJEKATA

Odluku o izboru projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta Opštine Kosjerić donosi Predsednik opštine Kosjerić, na osnovu obrazloženog predloga Komisije, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Konkursa.

Ako sredstva opredeljena za Konkurs nisu u celosti raspodeljena, Opština Kosjerić može da raspiše novi konkurs za raspodelu preostalih sredstava do kraja iste kalendarske godine.

Obrazloženi predlog Komisije potpisuju svi članovi Komisije.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet stranici Opštine Kosjerić i dostavljena svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

Navedena odluka se donosi u obliku Rešenja, sa obrazloženjem.

Protiv rešenja se može podneti žalba, u roku od 8 dana od dana dostavljanja. O žalbi odlučuje Opštinsko veće opštine Kosjerić.

Nakon donošenja Rešenja, sa podnosiocima izabranih projekata će biti zaključeni ugovori o sufinansiranju projekata.

Dodeljena sredstva će biti preneta iz budžeta Opštine, sa Razdela 4, Glava 4.1. – Opštinska uprava, Program 15: Lokalna samouprava, Programska aktivnost: Informisanje, funkcija 830 - ''Usluge emitovanja i štampanja'', pozicija 57, ekonomska klasifikacija 481- Dotacije nevladinim organizacijama.

U skladu sa odredbama potpisanog ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja, učesnik Konkursa koji je dobio budžetska sredstva je u obavezi da dostavi narativni i finansijski izveštaj o utrošku tih sredstava - na Obrascu za izveštaj (Obrazac 2) propisanim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 126/14) i to najkasnije mesec dana po isteku predviđenog roka za realizaciju projekta.

Uz narativni izveštaj, dostavljaju se i emitovani prilozi u elektronskom obliku, odnosno isečci iz novina, publikacija, kopije sadržaja sa portala. Uz navedene priloge, učesnik konkursa koji je dobio budžetska sredstva je dužan da dostavi izveštaj o emitovanim prilozima, objavljenim novinskim člancima, objavljenim tekstovima na sajtu, koji će sadržati za svaki prilog sledeće informacije:

  1. redni broj kompakt diska (CD)/ isečka iz novina,
  2. naziv priloga/teksta,
  3. tema priloga/teksta,
  4. učesnici priloga,
  5. emisija u kojoj je prilog emitovan/rubrika u novinama u kojoj je tekst objavljen.

 

VI. POZIV NOVINARSKIM I MEDIJSKIM UDRUŽENjIMA I MEDIJSKIM STRUČNjACIMA ZAINTERESOVANIM ZA RAD U KOMISIJI

                Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima ( „Službeni glasnik RS“ broj 83/14), član 24 stav 3, 4 i 5, i  Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ( „Službeni glasnik RS“ broj 126/14), člana 9 i člana 21, Predsednik opštine upućuje javni poziv novinarskim i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u Komisiji da dostave svoje predloge za članove Komisije za ocenu projekata i dodelu sredstava po Javnom pozivu za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kosjerić u 2015. godini.

            Za člana Komisije imenuje se lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik i ne sme biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

           Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Konkursa.

            Rok za podnošenje predloga kandidata je 13. 11. 2015. godine.

            Predloge dostaviti u pismenoj formi na adresu: Opština Kosjerić, ulica Olge Grbić broj 10, 31 260 Kosjerić, sa naznakom: za Javni poziv za učešće na Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kosjerić u 2015. godini – predlog za Komisiju, ili predati lično preko pisarnice Opštinske uprave opštine Kosjerić.

 

REPUBLIKA SRBIJA

OPŠTINA KOSJERIĆ

PREDSEDNIK OPŠTINE

                                                                                                      

 01 broj 400-54/15                                                                                              Predsednik opštine Kosjerić,

Dana : 27. 10. 2015. godine                                                                                             Milijan Stojanić

                                                                                                                                 _________________________

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi