Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

31. 10. 2015.

Autor: M.D. Izvor: UNS

U Nišu samo jedna od pet gradskih opština sufinansira medijske projekte

Pantelej za primer drugima

Opština Pantelej, jedina među ukupno pet gradskih opština Niša, prošle godine je sa 2,5 miliona dinara finansijski pomogla medije, a ove godine je u okviru sufinansiranja medijskih projekata izdvojila 1,6 miliona dinara, što je 2 odsto od njenog godišnjeg budžeta.

 

Grad Niš je inače iz svog budžeta za sufinansiranje medijskih projekata izdvojio ukupno 57,2 miliona dinara.

Tročlana stručna Komisija među 16 prispelih projekata odlučila je da se sufinansiraju projekti 14 medijskih kuća.

Ugovore o sufinansiranju su potpisali predstavnici sledećih medija: TV"Zona plus", kablovska TV "Kopernikus"/KCN/, RTV "Belami", dnevni list "Narodne novine",radija "Siti","Banker" i "Bum", niški  portali "Roma world"i "Niške vesti" i portal "Jugmedija" iz Leskovca za zanimljiv projekat "Klikom do kulture".

Predsednik opštine Pantelej Srđan Savić kaže da se nada da će sledeće godine biti više sredstava za ovu namenu.

„Pantelej je jedina gradska opština koja raspisuje Konkurs za medijske projekte, iako zvanično nije jedinica lokalne samouprave jer je deo gradske zajednice. Ali, mi smo ipak raspisali i realizovali ovaj konkurs na preporuku revizora i očekujemo i ostale opštine u Nišu da slede naš primer“, kaže Savić.

Odgovarajući na primedbe nekih potpisnika ugovora da su mediji dobili malo sredstava po projektu i da će zato biti teško i realizovati ih u potpunosti, predsednik opštine je kazao da se i od medija očekuje da u realizaciji projekata učestvuju svojim sredstvima, jer se zapravo i radi o sufinansiranju, a ne finansiranju u celini.

Zanimljivo je da je opština Pantelej zajedno sa Medija i reform centrom organizovala javnu raspravu u kojoj su predstavnici udruženja građana, strukovnih udruženja i nevladinih organizacija imali  priliku da neposredno definišu najvažnije teme od interesa za građane i lokalnu zajednicu.

Ova rasprava je organizovana na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima i usvojenim Mehanizmom utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja a bila  je i prilika da se “ prijateljski, otvoreno i kolektivno razgovaramo o temama koje su bitne za sve građane“, naglašava zamenik predsednika opštine Aleksandar Milosavljević..

"Nije slučajno da naša opština među prvima organizuje ovakav dijalog. Poštovanje prava građana na informisanje je nešto što želimo da postignemo ovom javnom raspravom. Za ovih 11 godina opština Pantelej uspela da napravi vrlo zavidan pomak na polju saradnje sa civilnim društvom. U ovoj javnoj raspravi pored ostalog, nametnule su se teme vezane za prava potrošača i pacijenata, kvalitet hrane i vode, kao i za  poljoprivrednu proizvodnju i turističku ponudu", dodaje zamenik predsednika opštine Aleksandar Milosavljević.

Direktor niškog  Medija i reform centra Mladen Velojić  rekao je za UNS da će oni i u narednom periodu kroz ovakve javne rasprave i na druge načine doprinositi što većem učešću građana u procesu definisanja tema od javnog interesa i oko toga imati neprekidne  konsultacije kako sa medijima, tako i sa predstavnicima lokalne samouprave.

"Sve to će svakako biti i u cilju podizanja kvaliteta izveštavanja novinara, koje mora biti u interesu samih građana", kaže direktor Velojić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi