Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Drugi panel UNS-a na Media marketu o projektnom sufinansiranju medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

29. 10. 2015.

Izvor: UNS

Drugi panel UNS-a na Media marketu o projektnom sufinansiranju medija

Na drugom panelu u okviru Media marketa o projektnom sufinansiranju medija govorili su predsednik izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić, vlasnik i direktor "Radio Srbobrana" Ivica Šmit, predstavnik TV Apatina Miodrag Popov i vlasnik i urednik „Čačanskih novina“ i „Radio Ozona“ Stojan Marković.

"Ove godine su lokalne samouprave raspisale ukupno 107 konkursa za projektno sufinansiranje medija, od kojih je  njih 14 dva puta raspisivalo konkurs. Medijska koalicija je uočila nepravilnosti na 38 konkursa. Konkurs je ispravilo 18 lokalnih samouprava", rekao je Petar Jeremić na otvaranju panela.

Ivica Šmit je konstatovao da javno informisanje u lokalu nakon promene zakona više neće biti isto kao prethodnih decenija.

"Uskoro će svi početi da razmišljaju na koji način, kojim projektima i kakvim programom će izaći na tržište novca za medije. Drago mi je da smo konačno svi ravnopravni u trci jer se ranije dešavalo da sekund programa vredi 25 dinara, a da ga mediji u vlasništvu države prodaju za 2 dinara", rekao je on.

"Najveći problem je što ne postoje kaznene odredbe za kršenje Zakona o javnom informisanju", izjavio je Stojan Marković.

"Zato postoje tri vrste problema. Jedan je kada pojedini predsednici opština odluke komisije o raspodeli novca prepravljaju po svom nahođenju. Drugi je kada se u nekim opštinama mediji finansiraju putem javnih nabavki, što potpuno obesmišljava zakon. I treći, što u pojedinim lokalnim samoupravama od medija traže da plate PDV na novac koji su dobili, a ministarstvo kaže da konkursi ne podpadaju pod PDV sistem", dodao je Marković.

Miodrag Popov kaže da nije mnogo verovao u novi Zakon o medijima, ali je ipak na osnovu tog zakona napravljen dobar konkurs za sufinasiranje medija u Apatinu.

"Konkursom je predviđeno da projekti traju tri godine, tako da mediji imaju veću finansijsku sigurnost, što je naročito važno  jer se nakon smene vlasti menja i njen odnos prema medijima", rekao je Popov.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi