Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Topola - dobar, ali usamljen primer
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

25. 10. 2015.

Izvor: UNS

Topola - dobar, ali usamljen primer

Novi način sufinansiranja medijskih projekata teoretski jeste doneo jednake šanse svima, ali ipak ima mnogo nedostataka.

 

Među opštinama koje su raspisale konkurs, jedna od svetlijih tačaka je Topola, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je to jedina opština u Šumadijskom okrugu koja je sve sprovela u skladu sa propisanim pravilima.

Iz budžeta malene opštine Topola, u 2015. godini izdvojeno je 1,9 miliona dinara, a po rešenju, ta sredstva raspodeljena su na ukupno osam korisnika. Među njima su mediji iz Topole, Aranđelovca, Mladenovca, Smederevske Palanke i Kragujevca.

„Ja jesam zadovoljan što sam dobio bilo šta, ali sam dobio duplo manje od onog što sam tražio, pa sam bio prinuđen da u skladu sa budžetom revidiram i broj medijskih sadržaja“, kaže za UNS Predrag Filipović, vlasnik radija IFM iz Topole, jednog od medija koji je prošao na opštinskom konkursu.

Radio IFM je, pored toga što je jedini medij iz Topole koji je dobio sredstva na konkursu lokalne samouprave, ujedno i dobitnik najvećeg pojedinačnog iznosa od 450.000 dinara.

Na pitanje o eventualnim nedostacima ovakvog načina finansiranja medija, Filipović kaže da iako delegirani članovi komisija jesu stručni ljudi iz novinarskih krugova, njima nedostaje znanje iz oblasti prava i ekonomije, te o pisanju i realizaciji tih projekata, što umnogome utiče na izbor projekata koji će da prođu na konkursu.

Filipović ističe da je dobro što su konkursi otvorili vrata medijima koji po starim uslovima gotovo da nisu imali šansu ni da učestvuju u trci za budžetska sredstva, ali da je praksa da se dodeljuje svima po malo, prilično loša. Na takav način, objašnjava on, postaje neizvesna svaka realizacija projekata, a može da se dovede u pitanje i njihov kvalitet.

„Nedovoljno je para za medije i mišljenja sam da je bolje da manje medija dobije veće pojedinačne iznose, nego ovako, naročito što osim Ministarstva, niko ne isplaćuje na vreme“, kaže Filipović.

I vlasnik Radio-televizije Jasenica iz Smederevske Palanke, Saša Matevski, sličnog je stava. Njegova televizija za projekat pod nazivom „Danas u Topoli“ dobila je 130.000 dinara, što predstavlja tek četvrtinu traženih sredstava. U skladu sa tim i on je bio primoran da revidira broj sadržaja u odnosu na prvobitno planirani.

„Nisam zadovoljan novim načinom finansiranja medija, jer mi se čini da je to mnogo više obaveza za mnogo manje para, ali smo išli po principu - daj šta daš“, kaže Matevski za UNS i dodaje da je „ranije to mnogo bolje funkcionisalo“.

Najmanje za štampu

Od osam korisnika sredstava dobijenih na konkursu opštine Topola, svega dva su štampani mediji. Među njima su se našle i Kragujevačke novine s projektom „Iz Topole za Topolu“ za čiju realizaciju je odobreno 170.000 dinara.

„To je otprilike polovina onog što smo tražili i naravno da smo morali da revidiramo broj sadržaja u skladu sa budžetom. Dodatno, ta dobijena sredstva nam se ne isplaćuju jednokratno, već na mesečnom nivou, tokom šest meseci“, kaže za UNS novinarka Kragujevačkih Gordana Božić.

Ona napominje da su i štampani mediji na konkursu opštine Topola u startu bili limitarni ukupnim iznosom od 300.000 dinara, pa u skladu sa tim, nisu nezadovoljni onim što su dobili. 

„To jeste malo, ali je bar nešto“, dodaje Gordana Božić.

Podrška akciji UNS-a „2% za medije“

Akciju koju UNS sprovodi svi sagovornici zdušno odobravaju, ali gotovo niko ne veruje da je zaista moguće njeno ostvarenje. 

Kako ističu, dosadašnja iskustva, i pre primene novih zakona i pravilnika, govore da se za medije izdvaja mnogo manje od poželjnih dva odsto.

Ipak, u krajnjoj liniji, iako još uvek sa prilično nedostataka, mišljenja su da konkursno finansiranje može da uvede malo reda u raspodelu javnih sredstava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi