Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Lajkovac će nastojati da izdvoji dva odsto budžeta za medije u 2016. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 09. 2015.

Izvor: UNS

Lajkovac će nastojati da izdvoji dva odsto budžeta za medije u 2016. godini

„Ja ću se svakako potruditi da iz budžeta Lajkovca iduće godine izdvojimo dva odsto za medije“, kaže Živorad Bojčić, predsednik opštine Lajkovac, o inicijativi UNS-a da se iz budžeta lokalnih samouprava ubuduće kroz konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja izdvaja dva odsto budžeta.

 

Ove godine je Lajkovac izdvojio četiri i po miliona dinara, što je najviše u Kolubarskom okrugu, i čini jedan odsto  budžeta. Grad Valjevo je, na primer, izdvojio milion dinara manje. To i ne čudi, jer je već godinama po proseku zarada i drugim ekonomskim pokazateljima Lajkovac daleko ispred Valjeva.

U konkursu raspisanom u junu ove godine suma je bila daleko veća, devet i po miliona dinara. Bojčić objašnjava da je rebalansom budžeta taj iznos umanjen, jer lajkovačko javno preduzeće RTV Pruga nije privatizovano u tom roku, kao ni Radio Valjevo, sa kojim imaju ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kroz koji se obezbeđuje plata novinarke ove kuće, inače iz Lajkovca.

„Mi smo morali da u ovom periodu izdržavamo Prugu i podmirujemo njihove obaveze prema SOKOJ-u i drugim organizacijama, isplaćujemo plate, da podmirujemo obaveze prema Radio Valjevu. Nismo želeli da im se pojavi dug i da zbog toga nemaju kupca. Sada se javio kupac iz Obrenovca, i očekujemo da ova kuća narednih dana bude privatizovana. Sa prestankom ovih obaveza, pojaviće se prostora u budžetu za narednu godinu i za projekte drugih medija.“

Na lajkovački konkurs prijavili su se mediji iz više mesta Kolubarskog okruga, iz beogradskih opština Lazarevac i Obrenovac, ali i iz Niša. Na kraju je podržano pet medijskih projekata (po jedan iz Valjeva i Uba i tri iz Lazarevca), a odbijeno 16. Bojčić kaže da je o svemu odlučivala komisija, i da neki od po njemu bitnih projekata nisu prošli, odlukom komisije, ali da nije mogao da utiče na ishod.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi