Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Medijski zakoni – interes gradova i opština
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 09. 2015.

Izvor: UNS

Medijski zakoni – interes gradova i opština

Grad Loznica i opština Koceljeva prve su u Mačvanskom okrugu raspisale konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

 

Od 1,5 milijarde, koliki je budžet grada, Loznica je za finansiranje medija izdvojila tri miliona dinara, odnosno 0,2 %. Taj novac podelila su tri radija, jedan nedeljnik i dve televizije. U gradu su, kako ističu, svesni da su ova sredstva skromna, ali obećavaju da će iduće godine više novca iz gradske kase usmeriti za finansijsku podršku medijskih projekata.

„Za nas je ovaj vid finansiranja nov, ali vrlo značajan jer smo shvatili da je dobro da novac usmeravamo za finansiranje projekata koji su od interesa za lokalnu samoupravu. Veoma je bitno da nam kroz te projekte koje realzuju mediji građani ukažu gde grešimo, kako bismo to popravili. Imaćemo sastanak sa svim medijima sa ovog područja, kako bismo sagledali njihove potrebe i za iduću godinu planirali više sredstava. Moram da istaknem da nam je komisija pomogla da naučimo kako se konkursi sprovode po zakonu, ali i da razumemo značaj medijskih sadržaja koji će doprineti boljem informisanju građana. Pozivam vas da pratite koliko sredstava za projektno finansiranje izdvaja Loznica i da se uverite da će 2016. godine to biti značajaniji deo izdvajanja“, kaže Zoran Tomić, načelnik Odeljenja za finansije i društvenu delatnost.

Svi mediji koji su dobili sredstva na ovom konkursu su u privatnom vlasništvu. RTV „Lotel“ je od osnivanja 1997. godine, kada je pokrenut radio, privatni loznički medij. Danas se u sastavu ove kuće nalazi i televizija koja je osnovana 2009. godine.

Vlasnik Dragan Mandić kaže da bez pomoći opštine ovaj ne bi mogli da funkcionišu.

„Nama taj novac znači, jer sami ne bismo mogli da platimo sve obaveze. Mi imamo 20 zaposlenih, a proizvodnja informativnog programa je skupa. Problem je što kod projektnog finansiranja još nije definisano koji je to procenat budžeta koji lokalne samouprave treba da izdvoje, pa mnogi konkurs raspišu formalno, ali su sredstva za medije nedovoljna. Dobro bi bilo da se to zakonski precizira, a onda postoji mogućnost da se na tome insistira“, kaže vlasnica Lotela, Dragana Mandić.

Dva miliona dinara za projektno finansiranje komisija u opštini Koceljeva raspodelila je na projekte 4 glasila. Najviše sredstava dobile su „Koceljevačke novosti“ i nedeljnik „Glas Podrinja“. Iako se u etru ove varošice elektronski mediji ne vide, u opštini se nadaju da će digitalizacijom i uz finansijsku pomoć preko projektnog finansiranja, informisanje građana biti daleko bolje.

„Svesni smo da je manje od 1 odsto, koliko smo izdvojili, nedovoljno, ali želimo nastojati da budžetom za iduću godinu pedvidimo više sredstava. Mediji su naš partner, i spremni smo da podržimo njihove projekte“, kaže Radovan Ranisavljević, načelnik Odeljenja za opštu upravu u javne službe.

Veroljub Babić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Koceljevačke novosti“ ističe da će ovaj način finansiranja medija doprineti boljem izveštavanju, ali podseća da se mora uspostaviti limit, jer u suprotnom, lokalne samouprave neće izdvajati sredstva.

„Čuo sam da su neke lokalne samouprave izbegle raspisivanje konkursa pod izgovorom da u njihovoj opštini nema lokalnih medija. To ne sme da se događa i zbog toga treba insistirati na 2 %, jer je to pre svega interes svih u sistemu“, kaže Veroljub Babić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi