Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs raspisale 84 opštine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 09. 2015.

Izvor: Fonet

Konkurs raspisale 84 opštine

Ovo je nulta godina u primeni novog načina finasiranja medijskih sadržaja, budući da državno finansiranje nije okončano, dok je projektno tek počelo, ocenili su danas učesnici konferencije o javnom interesu u medijima, koji su organizovali Misija OEBS i Stalna konferencija gradova i opština.

 

Zato je neophodno podrobno analizirati početna iskustva u projektnom finaniranju medijskih sadržaja u javnom interesu i otkloniti sve uočene probleme i prepreke, rečeno je na konferenciji i iznet podatak da su do kraja avgusta u Srbiji 84 opštine raspisale konkurs za sufinansiranje medija.

Od 144 lokalne samouprave koje su imale mogućnost da raspišu konkurse po novim pravilima za sufiinansiranje medija, do kraja avgusta to učinilo njih 84, precizirao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

Dakle, 60 lokalnih samouprava nije raspisalo konkurs, među kojima njih 28 ima medije u procesu privatizacije, ukazao je Mirković i ocenio da je ovo "tranziciona godina", ali da je, uprkos tome, Ministarstvo kulture i informisanja najveći pojedinačni donator medija.

On je naveo da je za prijavu na aktuelni konkurs za raspodelu 45 miliona dinara medijima, produžen rok do 30. septembra i predočio da je sada prvi put učešće uslovljeno upisom u Registar medija.

Mirković je ukazao da će "posebna lupa" u finsniranju medijskih sadržaja biti upravo na privatizovanim medijima. Od državnih 50 medija, koji su od 1. jula u procesu privatizacije, posle završenog kruga, 22 medija će dobiti vlasnika, dok drugi krug koji mora biti okončan 31. oktobra, napomenuo je Mirković.

On je ukazao na problem u privatizaciji RTV Vranje, pa je Ministarstvo privrede uvelo nadzor nad Agencijom za privatizaciju zbog tog slučaja.

"Činjenica je da je 2015. u stručnoj javnosti već nazvana prelaznom ili eksperimentalnom godinom za sprovođenje novih medijskih zakona, odnosno da su se unapred očekivali pojedini problemi i propusti", rekao je predsednik NUNS Vukašin Obradović.

Predsednik UO Asocijacije medija Zoran Sekulić smatra da je najveći deo ove nulte godine protekao u budžetskom finansiranju medija u državnom vlasništvu, a da je paralelno počeo proces projektnog finansiranja.

On je naglasio da bi bilo neophodno da se za iduću godinu tačno zna sa kolikim budžetom se raspolaže za projektno finansiranje na svim nivoima vlasti.

Tu posebno važnom vidim ulogu Ministarstva državne uprave i lokalne samuprave koje bi trebalo da propiše ista ili približna pravila igre za sve lokalne samouprave za projektno finansiranje, rekao je Sekulić.

On je napomenuo i da je sada vreme da novinarska i medijska udruženja preuzmu odgovornost, ne samo koga će kandidovati u konkursne komisije, već i za odluke koje će donositi.

Predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da u projektnom finansiranju stanje na terenu nije dobro. Kad razgovarate sa predstavnicima lokalnih samouprava o javnom interesu i objasnite da nije cilj da se oni reklamiraju i samo prenose servisne informacije, oni misle da se šalite, ukazao je Sejdinović.

On je primetio da su ljudi koji raspisuju konkurse za finansiranje istovremeno i PR menadžeri opština.

Članica Gradskog veća Vranja Nela Dimitrijević izjavila je da su svi gradovi i opštine ove godine bili suočeni sa dva problema: novim pravilima igre, po novom Zakonu o informisanju, i istovremenom privatizacijom medija, koja je razlog kašnjenja konkursa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi