Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Konkurs opštine Kovin za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

16. 09. 2015.

Konkurs opštine Kovin za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 18. i člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br.83/14), Odluke o budžetu opštine Kovin za 2015. godinu („Sl. list opštine Kovin“, br. 20/2014) i Odluke o izmeni i dopuni Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini br. 037-39/2015-III od 11.09.2015. godine OPŠTINSKO VEĆE OPŠTINE KOVIN raspisuje

J A V N I  P O Z I V

za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini

I  NAMENA SREDSTAVA I IZNOS

Odlukom o izmeni i dopuni Odluke Opštinskog veća opštine Kovin o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini, sredstva u iznosu od 950.000,00 dinara namenjena su za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. 

Namena konkursa je sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana opštine Kovin o zbivanjima u vezi sa radom organa lokalne samouprave i iz svih drugih oblasti života i rada i obezbeđuju javni interes na srpskom jeziku, kao i na mađarskom i rumunskom jeziku koji su u službenoj upotrebi na teritoriji opštine Kovin.

II  PRAVO UČEŠĆA

Na Konkursu može učestvovati:

  1. izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre;
  2. pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravno lice ili preduzetnik koji je prethodne  godine  bio korisnik  budžetskih sredstava za informisanje može biti učesnik ovog Konkursa samo pod uslovom  da je dostavio  odgovarajući  izveštaj o ostvarenim obavezama, određenim ugovorom  zaključenim sa Opštinom Kovin po tom osnovu.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu s jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80% vrednosti projekta.

III  KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na Konkurs su:

1. Mera  u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja, podstičući slobodu izražavanja mišljenja i ideja, uz zadovoljavanje potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije;

2. Dostupnost medijskog sadržaja najvećem broju korisnika – stepen pokrivenosti teritorije opštine Kovin (distribucija štampanog medija, radijska ili TV pokrivenost);

Specifični kriterijum za ocenjivanje projekata:

mera u kojoj projekat doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, kao i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta mađarske i rumunske nacionalne manjine, čiji su jezici u službenoj upotrebi na teritoriji opštine Kovin, tako što će biti pruženi dokazi o mogućnosti  informisanja u štampanom mediju i na jezicima pomenutih manjina, odnosno o emitovanju specijalizovanih emisija na jezicima pomenutih manjina u programu elektronskog medija.

                                                         IV  ROKOVI

Prijave na Konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja na veb prezentaciji Opštine i u dnevnom listu „Danas“, od 15.09.2015. godine do 30.09. 2015. godine.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa.

Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava  dostavi do 31.12. 2015. godine.

V  DOKUMENTACIJA

Prijave za učešće se podnose na obrascu koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prijavni obrasci mogu se preuzeti na internet prezentaciji Opštine Kovin, www.kovin.rs, a sadrže:

- prijavu na konkurs, sa detaljnim opisom projekta;

- detaljno razrađen budžet projekta.

Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

  1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;
  2. rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;
  3. dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;
  4. dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija, vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (trejler, primerak novina, džingl i sl);

                                  VI  POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

         Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Konkursa, kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji, da dostave predlog za članove konkursne komisije. Predloge slati do zaključenja Konkursa.

          Članove stručne komisije imenuje Predsednik opštine Kovin, iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.  

VII OPŠTE INFORMACIJE

Konkurs i Obrazac za prijavu objavljuju se na veb-sajtu Opštine Kovin, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.

Rešenje o sufinansiranju projekata po raspisanom konkursu biće objavljeno na internet stranici Opštine www.kovin.rs i dostavljeno svim učesnicima konkursa u elektronskoj formi.

Konkursni materijal se ne vraća.

Prijave koje stignu van propisanog roka, ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane.

Prijave sa dokumentacijom, u dva primerka, slati na adresu: Opština Kovin, JNA 5, 26220 Kovin, ili podneti lično, na pisarnici Opštinske uprave Kovin, kacelarija 11, sa naznakom: „Za Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.“

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi