Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Ub za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 09. 2015.

Konkurs opštine Ub za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 18. i 19. Zakona o javnom informisanju (''Slubeni glasnik RS'', broj 83/2014 i 58/2015), člana 4. i 5. Pravilnika o sufinasiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (''Službeni glasnik RS'', broj 126/2014) i člana 46. tačka 2. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS'' broj 129/2007), Opštinsko veće opštine Ub, 10.09.2015. godine objavljuje

Javni  poziv

za učešće na konkursu sufinansiranje projekata

za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja

na teritoriji opštine Ub

 

          1. Opština Ub objavljuje javni poziv za učešće na konkursu  za sufinasiranje, u trajanju od 12 meseci, projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Ub, u daljem tekstu konkurs..

             2. Namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa

          Sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti  javnog informisanja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana opštine Ub o temama od značaja za lokalnu zajednicu, podižu kvalitet informisanja osoba sa invaliditem i pripadnike nacionalnih manjina.

Sufinasiranje projekata organizovanja i učeša na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i projektima unapređenja profesionalnih i etičkih stanrda u oblasti javnog informisanja.

          3. Iznos sredstava koja su opredeljena za sufinasiranje

          Za deo 2015. godine 2.600.000 dinara.

Obaveze koje dospevaju u 2016. godini, imaju se izmiriti najviše do iznosa sredstava koji će za tu namenu biti odobren Odlukom o budžetu opštine Ub za 2016. godinu.

4. Koji subjekti imaju pravo učešća na ovom konkursu

4.1.

Na konkursu može učestvovati (u daljem tekstu: učesnik konkursa):

1) izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;

2) pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;

3) pravno lice, odnosno preduzetnik, sa projektima organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i sa projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

Izuzetno od stava 1. tačka 3) opština Ub ne može sufinansirati projekat izdavača medija, koji nije upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila.

4.2.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj.

4.3.

Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na jednom konkursu.

Pod projektom se podrazumeva zaokružena programska celina ili deo celine (žanrovska i vremenska), kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa, u skladu sa zakonom.

Ako je učesnik konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

4.4.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

4.5.

Učesnik konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat može u toku iste kalendarske godine da učestvuje i na drugom konkursu za sufinansiranje, sa istim projektom, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.

5. Kriterijume za ocenu projekta na osnovu kojih će se dodeljivati sredstva 

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1) mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;

2) mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 1), posebno se ocenjuje:

(1) u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

(2) u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja (mogu se utvrditi na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkurs);

(3) u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 2) posebno se ocenjuje:

(1) da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;

(2) dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

3) dostupnost medijskih sadržaja većem broju građana opštine Ub (pokrivenost teritorije opštine Ub frekvencijom, tiraž i distribucija štampanih medija)

6. Rokove u kojima se sprovodi konkurs

          Prijave na konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u novinama ''Napred'' od ____.____.2015. godine.

          Na dan objavljivanja konkursa u navinama iz stava 1. isti se ima objaviti i na veb-sajtu opštine Ub (www.opstinaub.org.rs).

          Odluka o raspodeli sredstava, u obliku rešenja, donosi se u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa.

Korisnik sredstava odobrenih po ovom konkursu, dužan je do 15. januara 2016. godine da dostavi narativni i finansijski izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava u 2015. godini, na propisanom obrascu – Obrascu 2 koji se može preuzeti na veb-sajtu opštine Ub.

7. Dokumentacija 

          Prijava se podnosi, u dva primerka, na propisanom obrascu – Obrascu 1, koji se može preuzeti na veb-sajtu opštine Ub.

          Učesnik konkursa u obavezi je da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

          1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

          2. rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

          3. dozvola za emitovanje radio i/ili televizijskog programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;

          4. overena izjava/saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);

          5. vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (trejler, primerak novina i slično)

Učesnik konkursa u obavezi je da priloži i overenu izjavu da učesniku konkursa nije izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda; odnosno overenu izjavu da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

8. Poziv novinarskim i medijskim udruženjima kao i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji 

Opštinsko veće poziva za učešće na konkursu novinarska i medijska udruženja, kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisija. Uz predlog za člana komisje dostaviti i biografiju kandidata. Predloge dostaviti do zaključenja konkursa.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa.

Predloge dostaviti do zaključenja konkursa, i to na adresu:

Opština Ub

Opštinsko veće

14210 Ub, Ulica 3. oktobra broj 4

sa naznakom:

Za Konkursnu komisiju na konkursu  za sufinasiranje, u trajanju od 12 meseci, projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Ub.

9. Opššte informacije

Konkurs i obrasci za prijavu objavljuju se i na sajtu opštine Ub (www.opstinaub.org.rs).

Rešenje o sufinasiranju projekata po raspisanom konkursu biće objavljeno na sajtu opštine Ub i dostavljeno istovremeno i svim učesnicima konkursa u elektronskoj formi.

Prijave stigle van propisnog roka ili na obrascu koji nije propisan neće biti razmatrane.

Prijave slati na adresu:

Opština Ub

Opštinsko veće

14210 Ub, Ulica 3. oktobra broj 4

sa naznakom:

Za konkurs  za sufinasiranje, u trajanju od 12 meseci, projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Ub.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi