Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sremska Mitrovica objavila drugi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 08. 2015.

Izvor: UNS

Sremska Mitrovica objavila drugi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Grad Sremska Mitrovica raspisao je 21. avgusta drugi Javni poziv za sufinansiranje projekata iz budžeta Grada radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini.

 

Visina sredstava opredeljenih po drugom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja iznosi 9.500.000 dinara.

Rok za dostavljanje predloga projekata je  4. septembar 2015. godine.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uočila je da drugi Javni poziv nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Naime, u Javnom pozivu se, između ostalog, kao specifični kriterijumi za učešće na konkursu navode:

- tradicija poslovanja podnosioca projekta i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji grada Sremska Mitrovica;

- obim i kvalitet pređašnje saradnje sa Gradom Sremska Mitrovica;

- sedište podnosioca projekta na teritoriji Sremskog upravnog okruga

Koalicija je o nepravilnosti obavestila nadležne u Sremskoj Mitrovici.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre i pravna lica, odnosno preduzetnici, koji se bave proizvodnjom medijskog sadržaja i koji imaju dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

U dopisu Gradu, Koalicija je navela da se pravo učešća propisano Zakonom ne sme ograničavati kriterijumima kao što su kadrovska opremljenost na teritoriji grada Sremska Mitrovica, obim i kvalitet pređašnje saradnje sa Gradom i sedište podnosioca projekta na teritoriji Sremskog upravnog okruga.

Koalicija je u svom dopisu navela i da neće kandidovati članove komisije za ocenjivanje projekata ukoliko Javni poziv ne bude usklađen sa Zakonom.

Podsetimo, Skupština grada Sremska Mitorovica usvojila je krajem jula rebalans budžeta čime je predviđeno još 10.000.000 dinara za projektno sufinansiranje medija.

„Povećanje sredstava za finansiranje medija je u skladu sa preporukom UNS-a, odnosno akcijom koju je UNS pokrenuo, a trudićemo se da i naredne godine povećamo učešće novčanih sredstava u sufinansiranju lokalnih medija na 2 odsto od ukupnog prihoda budžeta“, rekao je tada UNS-u Ilija Nedić, načelnik gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Sremske Mitrovice.

Konkurs Grada Sremska Mitrovica pogledajte ovde.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi