Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Laki pisci "teških" projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 08. 2015.

Autor: Milorad Doderović Izvor: UNS

Laki pisci "teških" projekata

Ovo je prva godina u kojoj se praktično primenjuje novi način sufinansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava, opštinskih i gradskih i logično je da je to bilo prvo i novo iskustvo ne samo za "davaoce" para, nego i za komisije u kojima su sedeli novinari, predstavnici novinarskih udruženja i asocijacija, dakle ljudi koji su merodavnije, stručnije i objektivnije mogli da ocenjuju projekte sa kojim se konkurisalo za pare.

Međutim, na osnovu iskustva koje sam stekao učestvujući kao predstavnik UNS-a u nekoliko komisija na jugu Srbije, očigledno da je na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata bilo malo para koje je trebalo deliti, a inflatorno mnogo lakih pisaca "teških" projekata kojima su se pokušavali, često bez pokrića, opčiniti članovi komisija.

Pred komisijama su često bili medijski projekti iza kojih nisu stajali realni i tehnički potencijali onih koji su ih pisali. Bio je uočljiv i inflatorno veliki broj "projekata", naštancovanih i poslatih na sve moguće i nemoguće adrese i konkurse, verovatno po logici - gde upali, upali, pa makar da se dobije koja sića. Međutim, kako su komisije bile suočavane sa činjenicom da je  bilo malo raspoloživih para izdvojenih u lokalnim samoupravama za sufinansiranje medija, članovi komisija često su morali da otvaraju i po četvoro očiju kako, makar i najskromnija sredstva ne bi otišla onima koji bez obzira na veštinu u pisanju projekata, ne zaslužuju da budu sufinasirani. Jer, zašto bi, na primer, grad Kruševac , bolje rečeno njegovi građani koji pune budžet, imali interes da finansiraju projekat TV stanice iz nekog drugog grada čiji se programi ne mogu pratiti na području Kruševca? Ili, kako verovati  mediju čiji je vlasnik ujedno i direktor i glavni i odgovorni urednik,  jedini, ili jedan od nekoliko novinara, da će na bilo koji način moći  da ostvari pravo na sufinansiranje. Ili, kako makar i simbolično podržati neke portale koji su konkurisali za inače skromna sredstva opštine Kuršumlija, kada je jasno da većina građana razasutih po brdima na teritoriji te opštine, zasigurno niti ima internet u kući, niti bake i deke na tim brdima imaju običaj da ujutru pre nego što puste stoku na pašu, surfuju po internetu, ili imaju kablovsku TV pa da gledaju programe TV stanica koje se mogu videti  samo na kablovskim mrežama...

Bilo je i onih koji su pisali i projekte i cifre koje se graniče sa bezobrazlukom.Na primer, vlasnik elektronskog bilborda u jednom gradu tražio je gotovo trećinu konkursom najavljenih sredstava,ubeđujući članove komisije da on jeste medij, bez obzira što ga baš nema u registru medija uz "zar je takvo registrovanje baš potrebno" (a jeste kao jedan od osnovnih konkursnih uslova). Navodeći vrednosti svojih projekata neki su navodili cifre od kojih boli glava, a zavirivanjem u obrazloženje projekta moglo se videti da bi najveći deo traženih iznosa bio utrošen na honorare novinara,snimatelje, smeštaj i putne troškove.

A posle obelodanjivanja odluka komisija, najviše su galamili upravo najlabaviji kandidati poturajući priče o podmićivanju i korupciji, lobiranjima i lobistima, vezama i vezicama i slično.

Baš kao što su na raznim štrajkovima i protestima najgrlatiji oni koji su najgori radnici, studenti, đaci ili policajci...

                                                                                                                                                                                                                                                                                          M.Doderović

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

01.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 14:00

SKANDAL U CUPRIJI

Meijska koalicija pretrpela je jos jedan poraz , jer su njeni clanovi komisije dali novac u iznosu od 5 miliona dinara jednoj medijskoj kuci u Cupriji .Naime kopernikus tv koji je otvorio nedavno kanal za curpiju i koji vidi samo mali broj sugradjana , dobio je sve pare na konkursu. Dakle niko vise ni dinara. Lokalne radio stanice koje imaju pokrivenost cele opstine i koji vec uzivaju poverenje kod slusalaca su ostali uskraceni za bilo koji dinar, jer je medijska koalcija sa svojim clanovima poklonila pare kablovskom kanalu Kopernikus. Ovde se nema sta vise reci osim, postovani ako vec govorimo o postovanju Zakona moralno je da one koji samovolju opstinara postuju izbacite iz svojih redova.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi