Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Monitoring i posle konkursa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 08. 2015.

Autor: D. Miljković Izvor: Večernje novosti

Monitoring i posle konkursa

Posle konkursa za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti informisanja, petnaestak medijskih kuća iz grada na Nišavi podelilo je 60 miliona dinara i obavezalo se da na kraju godine podnese izveštaj o utrošku sredstava.

 

Međutim, Lokalni antikorupcijski forum iz Niša (LAF) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) traže da se meri i koji će mediji imati pristup u izveštavanju, te da li će ostvariti javni interes.

- Procedura je takva da će novinar popunjavati formular u kojem treba taksativno navesti ko su akteri, funkcineri ili građani, šta su teme i koji je "tonalitet" izveštaja. Mediji će jednom mesečno ove izveštaje dostavljati nama, da ih analiziramo i javnosti predstavimo rezultate - objašnjava ova dugogodišnja novinarka, uverena da se mediji na ovaj način štite od pritisaka političara koji još nemaju svest da su razdelili novac svih poreskih obveznika, a ne vlastita sredstva, pa informisanje ne mogu koristiti za lični i privatni interes.

Zoran Gavrilović iz BIRODI tvrdi da ovo nije deo nekog projekta, već će biti model po kojem će se raditi u čitavoj Srbiji.

- Mediji ne smeju biti sredstva propagande, zabave i kiča, već moraju biti u službi javnog interesa upozorava Gavrilović.

LAF je, inače, i ranije imao zamerke na ovaj konkurs, a najkonkretnija se tiče činjenice da je više od polovine novca raspodeljeno medijima čiji su vlasnici bliski vladajućim strankama. Zato profesor i sociolog Đokica Jovanović ove "instrumente" ocenjuje kao hrabar i dobar potez... Kaže, problem je to što u Srbiji vlasnici medija, čak i kada dobiju novac iz lokalne kase, misle da ne treba polagati račune građanima, već samo političarima.

- Ove instrumente sigurno treba doraditi, ali nemam ništa protiv da budemo "pod lupom". Krajnje je vreme da se o kvalitetu medija sudi na osnovu programa, a na osnovu vlasničke strukture - zaključuje Slađana Ostojić, glavna i odgovorna urednica televizije Zona plus.

Misterija

Dragan Petković, član UO portala "Južne vesti" - kojem je pripalo dva miliona dinara - traži da se obelodani i sadržaj projekta koji su dobili novac, jer je to jedini način praćenja ispunjavanja obaveza.

Zorica Miladinović, međutim, kaže da je Uprava za kulturu, koja je raspisala konkurs, to odbila - uz obrazloženje da su to "autorska dela" - pa će morati da arbitrira Poverenik za informacije od javnog značaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi