Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Bačka Topola za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

07. 08. 2015.

Konkurs opštine Bačka Topola za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 18. i člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima («Službeni glasnik RS», br.83/14 i 58/2015), Odluke o budžetu opštine Bačka Topola za 2015. godinu („Službeni list opštine Bačka Topola“, br. 16/2014, 2/2015 i 6/2015 i 8/2015 ) i člana 4. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja («Službeni glasnik RS», br.126/14), Predsednik opštine Bačka Topola, raspisuje

                                                                      K O N K U R S

         za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini

                                                       I. NAMENA SREDSTAVA I IZNOS

Odlukom Predsednika opštine Bačka Topola br. 453-62/2015-V od 27.07.2015. godine, sredstva u iznosu od 2.000,000,00 dinara opredeljena su za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja (u daljem tekstu: Konkurs).

Namena Konkursa je: ostvarivanje javnog interesa građana Opštine Bačka Topola u oblasti javnog informisanja, razvoj medijskog pluralizma, uvođenje, poboljšanje ili proširenje programskih sadržaja u novinama ili elektronskim medijima, uključujući i internet stranice, na jezicima nacionalnih manjina koji se koriste na teritoriji Opštine Bačka Topola, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana; zaštita i razvoj ljudskih prava i demokratije, unapređivanje pravne i socijalne države; slobodan razvoj ličnosti i zaštita dece i mladih, razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva; razvoj obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema; razvoj nauke, sporta i fizičke kulture; zaštita životne sredine i zdravlja ljudi; unapređivanje medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana Opštine Bačka Topola za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života.

                                                             II. PRAVO UČEŠĆA

Pravo učešća na Konkursu imaju:

1. izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

2. pravno lice, privatno preduzeće, odnosno preduzetnik, izdavači medija upisanih u registar medija pri Agenciji za privredne registre, kao i audio i audio/video produkcije koje imaju potpisan ugovor ili overenu izjavu izdavača medija ili medija u kojima će programski sadržaji biti emitovani (obavezno samo za pravna lica, privatna preduzeća i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog, odnosno radio programa).

Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači za produkciju i medije koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na Konkursu nemaju i lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva od Opštine Bačka Topola, namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji programa odnosno projekata/ projekta.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu s jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 60% vrednosti projekta.

Učesnik Konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat od strane Opštine Bačka Topola može u toku iste kalendarske godine da učestvuje sa istim projektom na konkursima raspisanim na svim nivoima vlasti, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 60% vrednosti projekta.

                                                         III. KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na Konkurs su: ostvarivanje javnog interesa, odnosno značaj projekta za ostvarivanje prava na javno informisanje građana Opštine Bačka Topola, značaj projekta za unapređenje prava na informisanje na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina i jezičkog i kulturnog identiteta građana Opštine Bačka Topola, pripadnika srpskog naroda i nacionalnih manjina, kvalitet, aktuelnost, kreativnost, informisanje o demokratskim vrednostima i razvijanje građanske svesti, afirmacija multikulturalnosti, podsticanje interkulturalizma, uvođenje ili razvoj višejezičkih programa.

Specifični kriterijumi za ocenjivanje projekata su: veći broj korisnika, validna argumentacija projekta, adekvatna specifikacija budžeta,usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektnih aktivnosti i održivost projekta.

                                                            IV. OPŠTE INFORMACIJE I ROKOVI

Konkurs se objavljuje u Službenom lustu, Magyar szó, i u Javnom Informativnom Preduzeće Bačka Topola, na internet stranici Opštine: www.btopola.org.rs .

Prijave se podnose na propisanom obrazcu.

Konkurs i Obrazac dostupni su na internet stranici Opštine: www.btopola.org.rs u rubrici konkursi, za sve vreme trajanja Konkursa.

Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane.

Prijave slati u štampanom obliku, predajom u Uslužnom centru Opštinske uprave, M. Tita 38. ili poštom, a obavezno i u elektronskom obliku na e-mail adresu: predsednistvo@btopola.org.rs

Konkursni materijal se ne vraća.

Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja odnosno od 28.07.2015. godine do 28.08.2015. godine.

Odluka o raspodeli sredstava biće objavljena na internet stranici Opštine.

Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava dostavi najkasnije 15 dana nakon realizacije projekta, a krajnji rok je 31.12.2015. godine na obrascu koji se može naći na zvaničnoj internet stranici Opštine.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danima od 8,00 do14,00 časova na telefon 024/715-899.

                                                               V. DOKUMENTACIJA

Obrazac se preuzima sa internet stranice Opštine: www.btopola.org.rs.rubrika konkursi Obrazac 1 (prijava i tabela).

Učesnik konkursa je obavezan da popunjen obrazac za učešće na Konkursu dostavi u 2 primerka.

Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

2. rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

3. dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;

4. ugovor ili overena izjava/saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);

5. potvrda o poreskom identifikacionom broju – PIB-u.

                                                     VI. POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Konkursa, da predlože članove konkursne komisije.

Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Predsedniku opštine. Uz predlog za članove komisije dostaviti i kratke biografije.

Predloge slati do zaključenja Konkursa.

                                                                 VII

Podnete prijave po konkursu razmatra i predlog o raspodeli sredstava donosi konkursna komisija koju rešenjem imenuje Predsednik opštine.

Za člana komisije imenuje se lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili je medijski radnik.

Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Komisija ima 3 člana.

Komisija neće razmatrati:

- prijave podnosilaca koji nemaju pravo učešća na konkursu,

- neblagovremeno podnete prijave, - projekte koji nisu u skladu sa utvrđenom namenom,

- prijave podnosilaca kojima su ranije odobrena sredstva, a nisu podneli izveštaj o namenskom korišćenju istih,

- nepotpune prijave, koje se, i nakon upozorenja, ne popune do kraja roka za prijavu na konkurs,

- prijave sa nepotpunom pratećom dokumentacijom i

- prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu.

                                                                VIII

O raspodeli sredstava, na predlog Konkursne komisije, odlučuje Predsednik opštine donošenjem Odluke o raspodeli sredstava.

Ukoliko projekti ili određeni broj projekata nisu u skladu sa ciljevima i kriterijumima konkursa, Predsednik opštine može, na predlog konkursne komisije, doneti rešenje da se neće raspodeliti sredstva ili deo sredstava.

                                                                  IX

Odlukom o raspodeli sredstava može biti određen isti ili manji iznos sredstava od onog koji je tražen u pojedinačnoj konkursnoj prijavi.

Ukoliko je Odlukom o raspodeli sredstava za pojedinog korisnika određen manji iznos od onog koji je tražen u konkursnoj prijavi, korisnik sredstava dužan je da pošalje revidiran budžet projekta, kojim specifikuje namenu sredstava, a u skladu sa iznosom koji mu je rešenjem dodeljen.

Korisnik sredstava može revidiranim budžetom projekta tražiti da mu projekat srazmerno kraće traje ili da umanji deo programskih stavki, uvažavajući prirodu projekta za koji su mu odobrena sredstva.

                                                                  X

Predsednik opštine i korisnik sredstava zaključuju ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Sredstva se odobravaju korisnicima u skladu sa mogućnostima budžeta.

Korisnik sredstava može dostaviti obaveštenje o tome da odustaje od sredstava koja su mu dodeljena.

                                                                 XI

Korisniku sredstava neće biti dozvoljeno da zaključi ugovor sa Predsednikom opštine ukoliko mu račun bude u blokadi, odnosno neće mu se preneti sredstva na račun ukoliko mu račun bude blokiran nakon zaključenja ugovora.

Ukoliko se korisniku sredstava ne isplate sredstva iz navedenog razloga ili iz nekog drugog razloga, uključujući i odustanak korisnika da zaključi ugovor ili nakon zaključenja ugovora, uz pismeno obaveštenje Predsedniku opštine o razlozima odustanka, na predlog Predsednika opštine naknadno će se sastati konkursna komisija da raspodeli preostala sredstva na ostale korisnike.

Predsednk opštine može odlučiti da ne raspodeli nikome preostala sredstva ukoliko su ostali projekti već podržani, a rukovodeći se prema kvalitetu i potrebama projekata prijavljenih na konkurs.

                                                               XII

Sredstva se koriste isključivo za namene za koje su dodeljena, a korisnik sredstava je dužan da Predsedniku opštine, dostavi izveštaj o realizaciji projekta, materijalni dokaz o realizaciji i distribuciji odnosno emitovanju, kao i o namenskom korišćenju dodeljenih sredstava, najkasnije 15 dana nakon realizacije projekta, a krajnji rok je 31.12.2015. godine, na obrascu koji se može naći na internet stranici Opštine: www.btopola.org.rs.

Korisnik je dužan da pravda celokupan budžet projekta, odnosno sredstva dobijena od Opštine Bačka Topola, sredstva dobijena od drugih organa vlasti i sopstvena sredstva od najmanje 40% ukupnog budžeta projekta.

                                                                                        Predsednik opštine

                                                                                          Kišlinder Gabor

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi