Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 07. 2015.

Autor: Z. Radovanović Izvor: Danas

Zašto je u Kragujevcu poništen javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata

Odluka bez obrazloženja

Gradsko veće Kragujevca je poništilo svoj, krajem maja oglašeni "javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja", saznaje Danas.

Mada veće nije, niti će, po svemu sudeći, obrazložiti odluku o poništavanju javnog poziva, u Kragujevcu nije tajna da je taj poziv bio nezakonit, na šta je, pored ostalih, blagovremeno upozorila i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Ova koalicija je dodala i upozorenje da njeni predstavnici "neće da učestvuju u postupcima koji nisu u skladu sa propisima", na šta se vrh ovdašnje vlasti nije obazirao.

U konkretnom slučaju, sve do pre neki dan zbog bojkota predstavnika novinarskih i medijskih udruženja nije mogla da bude formirana nezavisna komisija za ocenu medijskih projekata.

Kragujevački javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata bio je nepropisan, zato što se, suprotno važećim zakonskim normama, odnosio samo na lokalna sredstva informisanja kojima je, inače, umesto prvobitno najavljenih 40, bili namenjeno tek 10 miliona dinara iz gradske kase, i to za celu godinu, s tim što je konkurs raspisan sa velikim zakašnjenjem tek krajem maja.

Ovako "skrojeni" i ovoliko odocneli konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, koji je implicitno zagovarao nestanak najugroženijih, uglavnom nezavisnih lokalnih glasila, namah je bacio u beznađe poslovodstva i uređivačke kolegijume većine lokalnih štampanih i elektronskih medija, kojima je jasno da njihovim kućama, koje već godinama unazad tavore na ivici propasti, uz ovakvu "podršku" lokalne samouprave, predstoji gašenje.

Otuda je glodur "Kragujevačkih novinara" Miroslav Jovanović u autorskom tekstu pod nazivom "Igrarije bez granica" poručio svima onima koji žele i mogu da razumeju o čemu piše, da kad je "kragujevačka mustra projektnog finansiranja medija" u pitanju, nije glavna dilema "da li će informativne kuće opstati i opstajati, pošto i novinari, kao i mnogi drugi u Kragujevcu mogu da završe na ulici, već da je ovde reč o odnosu lokalne vlasti prema građanima i njihovom ustavnom pravu da "istinito, potpuno i blagovremeno budu obavešteni o pitanjima od javnog značaja". 

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

21.07.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 09:56

šteta

I nije neka šteta što neće učestvovati predstavnici medijskih koalicija i udruženja, jer je većina podložna korupciji, za koju na sav glas optužuju opštine.

Odgovori
pon

20.07.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 21:30

Glas protiv

Kad mediji budu smeliji i hrabriji da izvestavaju o greskama vlasti bice ovako. Zbog cutanja medija i poltronizma ova i slicne opstinske uprave nece ceniti medije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi