Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  LAF se žalio na tajnost rada "medijske komisije"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 06. 2015.

Izvor: Južne vesti

LAF se žalio na tajnost rada "medijske komisije"

Članovi zvaničnog gradskog anti-korupcijskog tela su tražili reakciju gradske uprave nakon što je komisija sastavljena od 3 niška novinara odbila da omogući nadzor nad svojim radom.

LAF je u otvorenom pismu upozorio gradske vlasti Niša da je odluka komisije suprotna gradskom planu za borbu protiv korupcije.

Kako je navedeno, taj dokument, koji je Skupština Grada pre 4 godine usvojila jednoglasno, predviđa upravo postojanje "građanskog posmatrača" kao jednu od osnovnih anti-korupcijskih mera.

Odlukom o odbijanju predloga LAF-a Stručna komisija je takođe otvorila prostor za sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli sredstava medijima - smatraju članovi LAF-a.

Time je, dodaje se u saopštenju, Komisija negirala i važnost kontrole budžetskih para od strane građana koji kao poreski obveznici na to imaju pravo.

Naročito iznenađuje da su ovakvu odluku doneli novinari, kao isključivi članovi te komisije, koji bi po prirodi stvari morali da insistiraju na javnom interesu, transparentnosti i pravu građana da budu što bolje informisani o trošenju budžetskog novca - piše u saopštenju.

Iz LAF-a saopštavaju da će i pored odbijanja Komisije da im omogući nadzor nad raspodelom 60 miliona dinara namenjenih javnom informisanju, nastaviti da prate dalji tok konkursa.

Podsetimo, tročlana komisija sastavljena od novinara koje je imenovala gradska vlast, jednoglasno je odbila da dozvoli predstavniku LAF-a da prisustvuje sednicama tog tela.

Kao glavni razlog Komisija je navela da bi to "usporavalo rad komisije".

Pored dopisnika Večernjih novosti iz Niša Dušana Stojanovića, koji je predložen kao "nezavisni stručnjak za medije", na predlog ANEM je imenovan Goran Vladković, glavni i odgovorni urednik vranjskog OK radija, dok je treći član Biljana Ljubisavljević, dopisnica agencije BETA i portala JugMedia koju je predložilo Društvo novinara Niša.


Još bez odgovora na žalbe medija

Ni 10 dana nakon što je grupa niških medija (City radio, Banker radio, Gradjanin.rs i Južne vesti) uložila žalbu na sastav Komisije za ocenu "medijskih projekata", Gradsko veće Niša nije raspravljalo o tome.

Međutim, i pored toga Komisija uveliko radi.

U Gradskom kući nisu želeli da na pitanja novinara u vezi sa ovom temom odgovore usmeno, već su insistrirali da im se pitanja pošalju u pisanoj formi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi