Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs grada Kragujevca za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 05. 2015.

Konkurs grada Kragujevca za sufinansiranje medijskih projekata

Gradsko veće, na osnovu člana 17. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima (''Službeni glasnik RS'' br.83/14), člana 4. i 9. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (''Službeni glasnik RS'' br.126/14) i Odluke Gradskog veća br. 400-596/15-V od 25.maja 2015. godine, raspisuje

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA PROIZVODNjE MEDIJSKIH SADRŽAJA ZA OSTVARIVANjE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA U 2015. GODINI

I Predmet konkursa

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Kragujevca; zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije; slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih; razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva; razvoju obrazovanja, uključujući medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema; razvoju nauke, sporta i fizičke kulture; zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi; unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije.

II Sredstva za sufinansiranje projekata

Odlukom Gradskog veća broj 400-596/15-V od 25.maja 2015. godine sredstva u iznosu od 10.000.000,00 dinara opredeljena su za konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kragujevca u 2015. godini, koji će biti realizovani do kraja tekuće budžetske godine.

III Pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu ima:

  1. izdavač medija koji je upisan u Registar medija, a ima sedište i proizvodi programski sadržaj koji je dostupan na teritoriji grada Kragujevca;  
  2. pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskog sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u registar medija, ima sedište i proizvodi programski sadržaj koji je dostupan na teritoriji grada Kragujevca.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.
Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta.
Učesnik konkursa može na jednom konkursu konkurisati samo sa jednim projektom.
Pod projektom se podrazumeva zaokružena programska celina i deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u skladu sa zakonom, a koja će biti realizovan do 31. decembra 2015. godine.
Ako je učesnik konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.
Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinasiranje najviše do 80% vrednosti projekta.
Učesnik Konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat od grada Kragujevca, može u toku iste kalendarske godine da učestvuje sa istim projektom na konkursima raspisanim na svim nivoima vlasti, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.

IV Kriterijumi za ocenu projekata

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na Konkurs su:

  1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja:

1.1. u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene Konkursa;
1.2. u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarenja postavljenog cilja (na osnovu načina na koji je objašnjena veza aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca);
1.3. u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

2. Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima:

2.1. da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;
dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

V Objavljivanje konkursa i rokovi

Konkurs se objavljuje u dnevnom listu ''Danas'', nedeljnom listu Nedeljne novine ''KRAGUJEVAČKE" i na veb - sajtu Grada www.kragujevac.rs.
Rok za podnošenje prijave na konkurs je 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.
Odluka o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi se najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa. Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava na propisanom obrascu (obrazac 2) dostavi u roku od 15 dana od završetka projekta.

VI Prijava na konkurs

Prijava na konkurs podnosi se na obrascu propisanom Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (“Službeni glasnik RS“ br. 126/14) koji se dostavlja u četiri primerka. Obrazac prijave (Obrazac 1 - prijava i Obrazac 1 - tabela budžeta projekta) preuzima se sa veb-sajta grada Kragujevca.

Uz prijavu podnosilac projekta je dužan da priloži:

  1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;
  2. rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila koji vodi Agencija za privredne registre;
  3. dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;
  4. overena izjava/saglasnost izdavača medija (ili više njih) da će sufinansirani medijski sadržaj biti objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica, odnosno preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);
  5. vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (trejler, primerak novina, džingl i sl.)
  6. dokaz da račun izdavača medija, odnosno pravnog lica, odnosno preduzetnika koji je učesnik konkursa, nije blokiran.

Prijave na konkurs sa pratećom dokumentacijom predaju se neposredno u prijemnoj kancelariji Gradske uprave grada Kragujevca (ulazni hol u zgradi koju koriste organi Grada) ili dostavljaju poštom  na adresu: Grad Kragujevac, Gradsko veće, Trg slobode 3, u zatvorenoj koverti sa naznakom “NE OTVARAJ - PRIJAVA NA KONKURS“.   

VII Poziv za učešće u radu komisije

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja da predlože članove konkursne komisije. Pozivaju se medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Gradskom veću. Uz predlog za članove komisije dostaviti kratke biografije. Predloge slati do zaključenja konkursa na adresu: Grad Kragujevac, Gradsko veće, Trg slobode 3, sa naznakom “PREDLOZI ZA ČLANOVE KOMISIJE ZA KONKURS ZA JAVNO INFORMISANjE“.
   
Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje 3 godine pre datuma raspisivanja Javnog poziva.
Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

VIII Preuzimanje konkursne dokumentacije

Tekst konkursa, Obrazac za prijavu i Obrazac izveštaja objavljuju se na veb-sajtu Grada Kragujevca gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.
Obaveštenje o učesnicima konkursa kao i Rešenje o sufinansiranju projekata po raspisanom konkursu biće objavljeno na internet stranici grada Kragujevca na adresi www.kragujevac.rs i dostavljeno svim učesnicima konkursa u elektronskoj formi.
Konkursni materijal se ne vraća.
Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, kao i prijave sa nepotpunom dokumentacijom, neće biti razmatrane.

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

01.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 13:58

Re:

Sve pohvale za reagovanje, jos kada komisije ne bi samo verifikovale zelje gradskih celnika po Srbiji bilo bi kompletno sprovodjenje Zakona.

Odgovori
pon

01.06.

2015.

Admin Admin u 11:31

Re: Odgovor UNS-a

Poštovani,
Koalicija novinarskih i medijksih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres je reagovala i ispravljen konkurs će biti objavljen u četvrtak, sa produženim rokom za prijave.

S poštovanjem,
UNS

Odgovori
pon

01.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 11:19

Кршење Закона

Уз мноштво ставки којима се крше Закон и Правилник Министарства Културе, највеће кршење Закона је следеће:Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања предвиђено је да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у Регистар медија, као и правна лица и предузетници који доставе доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија и да нигде није наведена одредба по којој подносилац пројекта мора имати седиште на територији локалне самоуправе која расписује конкурс.
Моли се УНС и остала релевантна удружења да реагују.

Odgovori
čet

28.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:46

A sela?

Ne postoji medij iz Kragujevca koji se cuje na teritoriji celog Kragujevca odnosno koji se vidi ili cuje u selima oko Kragujevca. Na ovakav nacin se uskracuje pravo onih koji zive van grada na informisanje. Cak se i pravilnik i uslovi konkursa razlikuju od onog koji je propisalo Ministarstvo kulture. Sve u svemu neko je kreirao konkurs kako njemu odgovara.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi