Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 03. 2015.

Autor: Dragan Todorović Izvor: UNS

Valjevo - Sve po zakonu

Sredstva opredeljena za medije čine nešto ispod 0,50 posto gradskog budžeta Valjeva, što je negde u nivou srpskog proseka. Ali sigurno je van svakog proseka procenat budžeta koji se opredeljuje za projektno finansiranje medija - ispod 0,15 posto budžeta.

 

Budžetom grada Valjeva za 2015. predviđeno je 15,9 miliona dinara, za projekte i programe iz sedam oblasti. Konkursi za tri oblasti su završeni, a o ostalim konkursima, kako kažu u Gradskoj upravi, odlučuje gradonačelnik, jer se projekti mogu finansirati do kraja budžetske godine.

Za informisanje su predviđena 3,5 miliona dinara, što je u dinar isti iznos kao prošle godine, i konkurs još nije raspisan, a kad će, ne zna se, jer to, kako vele, zavisi od priliva sredstava u budžet. Valja podsetiti da su prošle godine mediji dobili sredstva tek u oktobru, između ostalog i zato jer pravilnik koji određuje izbor projekata nije bio po ustavu i zakonu.

U Gradskoj upravi ističu da je uobičajeno da se konkursi raspisuju u prvom kvartalu godine, te da još nije kasno. Ističu i da su na projektno finansiranje medija, među prvima u Srbiji, prešli još 2011, te da strogo sve rade po zakonu. Konkurs se objavljuje u štampanim medijima, i na sajtu grada, a do sada nije zabeleženo da je neko, i od učesnika konkursa, imao bilo kakve primedbe.

Budžet grada iznosi 2 243 800 000, i, ukupno, za informisanje, je predviđeno 10,9 miliona dinara. Međutim, veči deo tih sredstava, 6 000 000 dinara, je opredeljen za JP Radio Valjevo, koji, i pored nekoliko pokušaja, još nije privatizovan. Blizu milion dinara predviđeno je i za štampane medije, odnosno novine koje dobiju, preko javnih nabavki, da objavljuju informacije o radu Gradske uprave. Tako bi sredstva opredeljena za medije činila nešto ispod 0,50 posto budžeta, što je negde u nivou srpskog proseka. Ali sigurno je van svakog proseka procenat budžeta koji se opredeljuje za projektno finansiranje medija, koji je ispod ispod 0,15 posto budžeta.

Ni komisija koja će odlučivati o raspodeli sredstava za projektno finansiranje još nije formirana. Ali, u Gradskoj upravi su i tu optimisti, vele da će je, kao i do sada, formirati gradonačelnik, jer i u Zakopnu o informisanju stoji da to čini Nadležni organ. A Zakon kaže da podnete projekte ocenjuje stručna komisija od 3 ili 5 članova, i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije, i medijskih radnika, koji nisu u sukobu interesa, i ne obavljaju javnu funkciju. Prošle godine su u Komisiji od pet članova bila dva „medijska radnika", ali, u Upravi kažu da niko ne treba da sumnja da će i ovaj put ispoštovati zakon, i da će u komisiji, koja treba da se formira, većinu članova činiti „medijski radnici".

Iako je, što se finansiranja medija, u gradu Valjevu sve po zakonu, što će reći da se strogo poštuje forma, neće biti da je to dovoljno, ne samo kad se o nedovoljnim finansijama radi, nego teško da je u redu, i kad je u pitanju pristojan profesionalni standard i nezavisnost. A naročito neće biti da je sve po „zakonu" kad je u pitanju status novinara, i odnos tzv. vlasti prema njima.

O tome govori incident koji se dogodio krajem 2012. na sednici Gradske skupštine. Tada je novinarka radio „Patka" Darija Ranković pretrpela niz uvreda od odbornika i funkcionera Grada. Kada je sklonila diktafon sa govornice, ispred odbornika Slobodana Gvozdenovića, od istog je doživela bujicu neprimerenih reči, „jer niko ne može da isključuje mikrofon dok on govori", da bi joj se zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić obratio rečima: „Ološu, napolje!" Novinarki se, do danas, niko nije ni izvinio.

Kako joj je u tužilaštvu objašnjeno da „nema elamenata" da taj organ reaguje po službenoj dužnosti, Darija Ranković je privatno tužila Krstića. Proces je potrajao, jer pozivar dugo nije uspevao, zbog ažurnosti gradskih portira, da uruči poziv za suđenje Krstiću. Kad se u tome uspelo, održano je i suđenje, koje završeno krajem prošlog leta, tuženi je oglašen krivim, presuđeno je da plati novinarki 140 000 dinara. Novinarka kaže da još nije dobila novce.

Sa iznetim, da se iznese, da Krstić, zbog prekomponovanja gradske vlasti, nije više gradski funkcioner, sada je samo odbornik, a da je Slobodan Gvozdenović, koji je napustio grupu građana „Pobeda za Valjevo" i priključio se SNS, postao narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije. Darija Ranković je i dalje novinar, osnovala je portal „Kolubarske".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi