Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Knjaževac za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

23. 02. 2015.

Konkurs opštine Knjaževac za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu odredaba člana 17. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, broj 83/2014), člana 4. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. Glasnik RS“, broj 126/2014), Odluke o budžetu opštine Knjaževac za 2015. godinu („Sl. list opštine Knjaževac“, broj 22/2014) i člana 50. Statuta opštine Knjaževac („Službeni list opštine Knjaževac“, broj 4/09), Opštinsko veće opštine Knjaževac, na sednici održanoj 18.02.2015. godine, raspisuje

JAVNI POZIV

ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA IZ BUDžETA OPŠTINE KNjAŽEVAC U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA RADI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA U 2015. GODINI

Predmet konkursa

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Knjaževac u oblasti javnog informisanja radi informisanja javnosti o aktuelnim dešavanjima od značaja za život građana opštine Knjaževac u 2015. godini.

Konkurs se raspisuje za projekte proizvodnje medijskih sadržaja.

Visina sredstava predviđenih za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Knjaževac u oblasti informisanja, radi ostvarivanja javnog interesa u 2015. godini iznosi 11.750.000.00 dinara (uključujući PDV), opredeljenih Odlukom o budžetu opštine Knjaževac za 2015. godinu („Sl. list opštine Knjaževac“, broj 22/2014) u razdelu 2, glava 1.2. Opštinsko veće, ekonomska klasifikacija 423, funkcija 111, u okviru programa 15 Lokalna samouprva.

Pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu ima:

1) izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;

2) pravno lice, odnosno preduzetnik,  koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj. 

Pod medijem se u smislu Zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio – program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa zakonom.

Na konkursu se može učestvovati samo sa jednim projektom.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa. Izdavač više medija može konkurisati s jednim proejktom za svaki od medija.

Ako je učesnik konkursa  izdavač više medija,  može na  konkursu  učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

Kriterijumi za učešće na konkursu

Projekti prijavljeni na konkurs ocenjuju se prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti javni interes u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Kriterijum

 u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa

 u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja  (mogu se utvrditi  na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkurs)

u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes

da li su učesniku konkursa izrečene mere  od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda

dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti

unapređenje medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja

informisanje i unapređenje položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva (informisanje i edukacija dece i mladih, ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, rodna ravnopravnost, itd.)

aktuelnost teme (evropske integracije, zaštita životne sredine, slobodno vreme, borba protiv korupcije, borba protiv psihoaktivnih supstanci i alkoholizma, borba protiv govora mržnje, problemi nerazvijenih opština, itd.)

doprinos razvoju istraživačkog novinarstva

očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika

tehnološa opremljenost i kadrovska osposobljenost medija, podnosioca projekta, za održavanje standarda kvaliteta u stvaranju i emitovanju programa – realizaciji podnetog projekta na teritoriji opštine Knjaževac

Dosadašnje aktivnosti u javnom informisanju sa teritorije opštine Knjaževac

Prijava na konkurs

Prijava na konkurs podnosi se na obrascu „Prijava za projektno sufinansiranje u oblasti javnog informisanja“ (Obrazac br. 1) koja je sastavni deo konkursa.

Uz prijavu  podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži:

  1. Tabele za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja (Obrazac br. 1, koji je sastavni deo konkursa)
  2. dokaz o registraciji – fotokopiju izvoda iz APR-a
  3. rešenje o poreskom identifikacionom broju – fotokopiju PIB-a
  4. dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije
  5. izvod iz Registra medija, odnosno iz Registra javnih glasila.
  6. Potpisanu i overenu Izjavu o sufinansiranju projekta
  7. Potpisan i overen model Ugovora o sufinansiranju projekta.

Prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Prijave na konkurs se podnose Komisiji za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja u štampanom obliku i na CD-u, predajom u Opštinskom uslužnom centru opštine Knjaževac ili poštom, na adresu

Opština Knjaževac

Miloša Obilića 1

19350 Knjaževac

U zatvorenoj koverti, sa naznakom „Prijava na javni konkurs za  sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Knjaževac  u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2015. godini“ sa naznakom „Ne otvarati pre završetka konkursa“.

Komisija za dodelu sredstava zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i objašnjenja.

Neblagovremene prijave na konkurs, prijave upućene faksom oli elektronskom poštom, Komisija neće razmatrati.

Proveru dokumentacije podnete na konkurs vrši stručna služba Opoštinske uprave. Provera dokumentacije odnosi se na ispunjenost uslova za učešće na konkursu i poštovanje rokova. Provera se vrši u prisustvu članova Komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja.

Učesnik konkursa koji  je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava nje da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku. Projekat učesnika konkursa koji u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, neće se uzeti u razmatranje.

Učesniku konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje i njegov projekat  se ne razmatra.

Projekat koji je dostavljen  nakon propisanog roka za podnošenje, ne razmatra se.

Stručna služba Opštinske uprave sačinjava zapisnik o ispunjenosti uslova za učešće na konkursu, za sve pristigle projekte.

Kontakt osoba: Marija Jelenković,  kontakt telefoni: 019 731 601 e-mail adresa: marija.jelenkovic@knjazevac.rs.

Poziv novinarskim i medijskim udruženjima

Pozivaju se  novinarska i medijska udruženja kao i medijski stručnjaci, zainteresovani za rad u Komisiji da dostave predloge članova za rad u komisiji.

Rok za dostavljanje predloga za članove komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav  predlog postoji.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine  pre datuma raspisivanja konkursa.

Prijave za učešće u radu Komisije podnose se  u Opštinskom uslužnom centru opštine Knjaževac ili poštom, na adresu

Opština Knjaževac

Miloša Obilića 1

19350 Knjaževac

Članove stručne konkursne komisije imenuje rukovodilac Opštinskog veća i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju. Većina članova Komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji.

Na osnovu prispelih predloga novinarskih i medijskih udruženja za članove komisije, rukovodilac Opštinskog veća opštine Knjaževac dva člana Komisije.

Komisija ima tri člana. Rad Komisije je bez nadoknade i bez nadoknade putnih troškova.

Rešenje o imenovanju Komisije objavljuje se na na zvaničnoj internet prezentaciji opštine www.knjazevac.rs.

Odluka o raspodeli sredstava

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona i člana 24. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja , Odluku o raspodeli sredstava u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta opštine Knjaževac donosi rukovodilac Opštinskog veća opštine knjaževac  na osnovu stručne ocene projekata i obrazloženog i potpisanog predloga o strane članova Komisije.  

Rok za dostavljanje predloga Komisije rukovodiosu Opštinskog veća je najkasnije 15 dana od dana zaključenja konkursa.

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona i člana 25. Pravilnika,  Odluka o raspodeli sredstava se donosi u formi rešenja sa obrazloženjem. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Rok za donošenje Odluke je 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka o raspodeli sredstava biće objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji opštine www.knjazevac.rs  i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

Pored rešenja o dodeli sredstava, objavljuje se i informacija za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog, da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena.

Zaključenje ugovora

Nakon donošenja rešenja, opština Knjaževac zaključuje ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja, koji je osnov za praćenje realizacije  sufinansiranog projekta.

Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Opštinske uprave Knjaževac učesnicima konkursa kojima su odobrena sredstva dostavlja ugovor u najkraćem mogućem roku.

Učesnik konkursa, kome su odobrena sredstva, bez odlaganja, dostavlja potpisan i overen ugovor  organu koji je raspisao konkurs.

Ukoliko učesnik konkursa kome su odobrena sredstva  ne dostavi  ugovor smatraće se da je odustao od dodeljenih sredstava.

Obaveza izveštavanja o realizaciji projekta

U skladu sa odredbama ugovora o sufinansiranju projekta, druga ugovorna strana je obavezna da dostavlja narativni i finansijski izveštaj o utrošku sredstava, na obrascu za izveštaj koji je sastavni deo konkursa, na mesečnom niovu.

Plaćanje se vrši na osnovu usvojenog narativnog i finansisjkog izveštaja, u skladu sa odredbama Ugovora o sufinansiranju projekta.

Uz narativni izveštaj dostavljaju se emitovani prilozi u elektronskom obliku, odnosno isečci iz novina, publikacija, kopije sadražaja sa portala. Uz navedene priloge, ugovorna strana  je dužna da dostavi izveštaj o emitovanim prilozima/objavljenim novinskim člancima/objavljenim tekstovima na sajtu  koji će sadržati za svaki prilog sledeće informacije:

  1. redni broj CD-a / isečka iz novina
  2. naziv priloga / teksta
  3. tema priloga / teksta
  4. učesnici priloga
  5. emisija u kojoj je prilog emitovan / rubrika u novinama u kojoj je tekst objavljen.

Korisniku sredstava koji ne dostavi u roku i  u propisanoj formi narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta, upućuje se zahtev za povraćaj sredstava.

Informacija o korisnicima  sredstava koji nisu dostavili narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta, odnosno koji nisu izvršili povraćaj sredstava, objavljuje se na  veb-sajtu opštine Knjaževac.

Obradila: Marija Jelenković

Broj: 345-2 /2015-09

Knjaževac,  23. 02.2015. godine

PREDSEDNIK OPŠTINSKOG VEĆA

Mr Milan Đokić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi