Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Odluka o raspisivanju konkursa opštine Ruma za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

20. 02. 2015.

Odluka o raspisivanju konkursa opštine Ruma za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. i člana 19. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 83/2014), člana 15. stav 1. tačka 35. Statuta opštine Ruma („Službeni list opština Srema“, br. 06/2009, 38/2012 i 28/2014) i člana 51. Poslovnika o radu Opštinskog veća opštine Ruma („Službeni list opština Srema“, br. 35/2009), Opštinsko veće opštine Ruma, na sednici održanoj 13.02.2015. godine, donelo je

O D L U K U

O RASPISIVANjU JAVNOG POZIVA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA

IZ BUDžETA OPŠTINE RUMA RADI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA U 2015. GODINI

Član 1.          

            Ovom Odlukom se uređuju obim, uslovi i način sufinansiranja projekata iz budžeta Opštine Ruma u oblasti javnog informisanja u 2015. godini, u cilju informisanja javnosti o aktuelnim dešavanjima od značaja za život svih građana Opštine Ruma, a posebno kroz podršku proizvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, unapređivanja pravne i socijalne države, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoja nauke, sporta i fizičke kulture, kao i zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

I PRAVO UČEŠĆA

Član 2.          

            Pravo učešća na Konkursu imaju:

1) izdavači medija koji su upisani u Registar medija; i

2) pravna lica, odnosno preduzetnici, koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, a koji prilože dokaze da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na Konkursu. Ako je učesnik Konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki od medija.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

            Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Član 3.          

            Pod medijima se, u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima, podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa Zakonom.

            Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovski i vremenski) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Član 4.                      

            Visina budžetskih sredstava predviđenih za sufinansiranje projekata po ovoj Odluci, iznosi 19.036.637,00 (slovima: devetnaest miliona trideset šest hiljada šest stotina trideset sedam) dinara, opredeljenih na funkciji 830 - ''Usluge emitovanja i štampanja'', na poziciji 192, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima-elektronski mediji-televizija, radio, internet portal i drugi; i na poziciji 193, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima-pisani mediji. 

II KRITERIJUMI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Član 5.                      

            Projekti prijavljeni na Konkurs se ocenjuju prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti javni interes u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima, i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

            Prilikom dodele sredstava, vodiće se računa i o sledećim specifičnim kriterijumima: značaju projekta sa stanovišta javnog interesa, tradiciji poslovanja podnosioca projekta i tehničkoj i kadrovskoj opremljenosti na teritoriji Opštine Ruma, obimu i kvalitetu pređašnje saradnje sa Opštinom Ruma, kao i sedištu podnosioca Projekta na teritoriji Sremskog upravnog okruga i teritoriji realizacije projekta na teritoriji Opštine Ruma.

III POSTUPAK

Član 6.          

            Javni poziv raspisuje načelnik Opštinske uprave.

            Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli Opštinske uprave, kao i na zvaničnoj internet stranici Opštine Ruma, gde mora biti vidljiv i dostupan javnosti sve vreme trajanja Konkursa.

            Prijave se podnose u roku od 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

            Prijave se podnose u zatvorenoj koverti u štampanom obliku i na kompakt disku, naslovljenoj sa „Prijava po Javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Ruma radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini“ i sa naznakom „ne otvarati“, Komisiji za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja (u daljem tekstu: Komisija), preko pisarnice Opštinske uprave, ili poštom na adresu: Orlovićeva br. 5, 22400 Ruma.

Član 7.          

Prijava na Konkurs se podnosi na obrascu „Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja“, koji je objavljen u Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 126/14).

           Uz navedenu prijavu, podnosilac projekta je dužan da obavezno priloži i:

  1. predlog projekta (Obrazac 1);
  2. budžet projekta (u skladu sa Obrascem 1, Tabela br. 1);
  3. dokaz o registraciji (fotokopija izvoda iz APR-a);
  4. rešenje o poreskom identifikacionom broju (fotokopija PIB-a);
  5. dokaz o posedovanju frekvencije (za elektronske medije);
  6. izjavu o raspolaganju odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima;
  7. narativni izveštaj o realizovanim ugovorima sa Opštinom Ruma u prethodnim godinama sa brojem i vrstom realizovanih medijskih sadržaja;
  8. 8.     za pravno lice, odnosno preduzetnika koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja, dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija. 

Član 8.          

            Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i objašnjenja.

            Neblagovremene prijave na Konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, navedena Komisija neće ni razmatrati.

            Učesnik Konkursa koji je podneo nepotpunu, odnosno nepreciznu, prijavu ili dokumentaciju, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku. U slučaju nepoštovanja naknadno određenog roka, prijava se neće razmatrati.

            Učesniku Konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u Javnom pozivu za učešće na Konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se navedeno obaveštenje, i njegov projekat se ne razmatra.

IV RAD KOMISIJE ZA OCENjIVANjE

PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA

Član 9.          

Postupak sprovodi Komisija sastavljena od 3 (tri) člana. Ukoliko na raspisani Konkurs pristigne više od pedeset projektnih prijava, Komisija će imati pet članova.

Članove Komisije imenuje načelnik Opštinske uprave, od kojih je većina iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika, a koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Članovi Komisije se imenuju na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko predložena lica ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Komisija na prvoj sednici bira predsednika Komisije.

O radu Komisije se vodi zapisnik.

Sastav Komisije se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Opštine Ruma.

V ODLUKA O IZBORU PROJEKATA

Član 10.      

Odluku o izboru projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta Opštine Ruma donosi Predsednik opštine Ruma, na osnovu obrazloženog predloga Komisije, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Konkursa.

Ako sredstva opredeljena za Konkurs nisu u celosti raspodeljena, Opština Ruma može da raspiše novi konkurs za raspodelu preostalih sredstava do kraja iste kalendarske godine

Obrazloženi predlog Komisije potpisuju svi članovi Komisije.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet stranici Opštine Ruma i dostavljena svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

Navedena odluka se donosi u obliku Rešenja, sa obrazloženjem.

Protiv rešenja se može podneti žalba, u roku od 8 dana od dana dostavljanja u elektronskoj formi. O žalbi odlučuje Opštinsko veće opštine Ruma.

Nakon donošenja Rešenja, sa podnosiocima izabranih projekata će biti zaključeni ugovori o sufinansiranju projekata.

Član 11.      

            Dodeljena sredstva će biti preneta iz budžeta Opštine, sa funkcije 830 - ''Usluge emitovanja i štampanja'', sa pozicija: 192, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima - elektronski mediji - televizija, radio, internet portal i drugi; 193, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima - pisani mediji.

Član 12.      

            U skladu sa odredbama potpisanog ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja, učesnik Konkursa koji je dobio budžetska sredstva je u obavezi da dostavi narativni i finansijski izveštaj o utrošku tih sredstava - na Obrascu za izveštaj (Obrazac 2) propisanim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 126/14), i to najkasnije mesec dana po isteku predviđenog roka za realizaciju projekta.

            Uz narativni izveštaj, dostavljaju se i emitovani prilozi u elektronskom obliku, odnosno isečci iz novina, publikacija, kopije sadržaja sa portala. Uz navedene priloge, učesnik konkursa koji je dobio budžetska sredstva je dužan da dostavi izveštaj o emitovanim prilozima, objavljenim novinskim člancima, objavljenim tekstovima na sajtu, koji će sadržati za svaki prilog sledeće informacije:

  1. redni broj kompakt diska (CD)/ isečka iz novina,
  2. naziv priloga/teksta,
  3. tema priloga/teksta,
  4. učesnici priloga,
  5. 5.     emisija u kojoj je prilog emitovan/rubrika u novinama u kojoj je tekst objavljen.

Član 13.      

            Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opština Srema".

PREDSEDNIK

Slađan Mančić

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi