Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Eliminisana TV Kula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

19. 02. 2015.

Autor: Z. Rajić Izvor: Večernje novosti

Eliminisana TV Kula

Agencija "Zenit", u okviru koje radi TV Kula, zatražila je da se, zbog diskriminacije, povuče javni konkurs za finansiranje projekata u oblasti informisanja iz budžeta opštine Kula.

 

Direktor i glavni i odgovorni urednik TV Kula Dragan Jovanović ukazao je da opštinski konkurs nije u skladu sa pravilnikom koji je doneo ministar kulture i informisanja.

Konkurs je napravljen tako da novac iz budžeta dobije samo Informativnopropagandni centar "Kula", sa novinama "Kulska komuna" i istoimenim radijom.

Onemogućeno je konkurisanje ostalih elektronskih medija, kao i internet portala. Očigledna je namera da se konkursom odstrane mediji koji nisu poslušnici lokalne vlasti, istakao je Jovanović.

On je naveo da je favorizovanje jedne informativne kuće sprovedeno uslovima da mediji koji konkurišu "obavljaju delatnost neprekidno najmanje pet godina", kao i da "u prethodnih godinu dana nisu bili dužnici u prinudnoj naplati".

Prvim uslovom eliminisan je Radio Klik, a drugim TV Kula. Logično je pitanje na osnovu kojih akata su uvedeni ovi uslovi, o kojima u pravilniku nema ni reči napominje Jovanović. Zamenik predsednika opštine Kula Velibor Milojičić kaže da je prilikom sastavljanja konkursa vođeno računa prvenstveno da subvenciju dobiju mediji najdostupniji građanima. Valjda lokalna samouprava ima autonomiju da odluči šta je interes građana. Kad je reč o TV Kula, taj medij nije registrovan na teritoriji kulske opštine, naglasio je Milojičić.

Jovanović kaže da je TV Kula prijavljena na dve adrese kulsku i vrbasku. On je najavio da će, ukoliko konkurs ne bude povučen, povesti građansku parnicu protiv predsednika opštine Dragana Trifunovića. Žalbu na konkurs Jovanović je uputio predsedniku opštine Kula, resornom ministarstvu, novinarskim udruženjima i Medijskoj organizaciji Jugoistočne Evrope u Beču.

Upozorenje novinarske koalicije

UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM upozorili su na slučajeve drastičnog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja. Neprihvatljivo je što pojedine lokalne samouprave svoje obaveze izvršavaju krajnje proizvoljno i netransparentno, pokušavajući da nastave sa starom praksom arbitrarne dodele sredstava medijima saopštila je novinarska koalicija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi