Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Višak novca zbog malo projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

18. 02. 2015.

Autor: V.A. Izvor: UNS

Višak novca zbog malo projekata

Za sufinsiranje medijskih projekata u Kraljevu do poslednjeg dana nije pristiglo ni desetak predloga pa će malo izdvojenog novca po svoj prilici biti dovoljno ili čak previše.

 

Kraljevo – Na prvi konkurs za sufinansiranje medijijskih projekata u Kraljevu  stiglo je tek desetak predloga koji bi trebalo da potpomognu razvoj demokratije, kulture, privrede, unaprede ljudska prava, pravnu državu...

Tako je što se tiče projekata pristiglih preko gradske pisarnice, a pošto je rok tek istekao čeka se još dan, dva na poštare. Ipak, svi su izgledi da će i ono malo izdvojenog novca iz gradske kase biti dovoljno, a reč je o svega 14,5 miliona dinara namenjenih u ove svrhe, što predstavalja tek 0,5 odsto od ukupnog budžeta grada Kraljeva.

Gradska vlast je zbog toga, prilikom planiranja budžeta, bila kritikovana i od opozicije i novinara, ali se može desiti da ta kritika bude i bezrazložna s obzirom na broj pristiglih prijava.

- Mi nismo mogli da izdvojimo više. Bile su i preporuke da izdvojimo čak dva osto iz budžeta što bi bilo oko 60 miliona. Potajno smo i razmišljali da nekim budućim rebalansom izdvojimo još, ali videćemo sada koliko se novca traži – kaže Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.

Možda je razlog za ovako slab odaziv nedostatak ideja, ali su na ovako skromnu zaiteresovanost svakako uticali i kriterijumi konkursa, gde je neophodna potvrda o upisu u registar medija, u evidenciju Agencije za privredne registre, potvrda o frekvenciji, zatim je i uslov da račun medijske kuće nije u blokadi... To nam potvrđuju i oni koji su konkurisali, poput Zorana Nikolića, vlasnika elektronskog izdanja „Kraljevačkih novosti”, tvrdeći „da je ovo korak dalje u regularnosti i opravdanosti utroška novca za podrške određenim medijima, jer je ranije bilo mnogo „odokativne” raspodele budžetskih para za iste svrhe”.

- Bilo je minulih godina čak i lažnih predstavljanja kako bi se dobilo nešto novca, a pošto se taj novac delio bez propisane procedure i kriterijuma to niko nije ni proveravao. Slažem se da je ovo napredak, ali ima i manjkavosti, recimo neće biti uvaženi kriterijum koji se tiču gledanosti, slušanosti, odnosno veličine područja koju neka televizijska stanica pokriva... Mi smo konkurisali sa tri projekta, jer imamo TV, radio i novine, ali nismo u konkursu našli oblast poljoprivrede.

Smatram da je raspisani konkurs uopštenog sadržaja bez prilagođavanja području na kome mi javnost informišemo, a o tome je moralo da se vodi računa – kaže Violeta Simović, vlasnica TV Kraljeva, radija i novina „Ibarske novosti”.

Naša sagovornica dodaje i da je uz ovaj konkurs trebalo raspisati i oglas za usluge direktnih prenosa gradske skupštine. Kako sve tri ovdašnje televizije prenose dešavanja iz skupštine, to budžet košta troduplo jer za tu uslugu televizije dobijaju po stotinak hiljada dinara.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić upoznat je sa ovim primedbama pa je čak najavio i moguće poništenja konkursa, posebno, kako nam je objasnio, „zbog ne navođenja mogućnosti medijske podrške u oblasti poljoprivrede, što je za ovaj kraj veoma značajno”.

Niz je manjakvosti i nevolja prilikom početničke primene projektnog sufinansiranja medija u Kraljevu, ali eventualno poništenje konkursa moglo bi tek da zakomplikuje situaciju. Takva odluka, recimo, ne bi naišla na odobravanje onih koji su konkurisali pre svega zbog produženja roka za dobijanje i te kako potrebnog novca.

U Kraljevu nema medija koji ovu podršku čeka sa strpljenjem, jer uglavnom posluju uz finansijske teškoće, a poneki i na ivici opstanka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi