Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Mahmutović: Projektno finansiranje medija, ali tek od jula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

14. 02. 2015.

Izvor: Beta

Mahmutović: Projektno finansiranje medija, ali tek od jula

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je danas da će konkurs za projektno finansiranje medija biti objavljen tek pošsto bude privatizovana regionalna TV u vlasništvu lokalne samouprave. Novi Pazar i Pančevo jedini su gradovi u Srbiji koji budžetima za 2015. godinu nisu predvideli sredstva za projektno finansiranje medijskih sadržaja od opšteg interesa.

 

Mahmutović je projektno finansiranje medija najavio dan nakon što je većina radio stanica u Srbiji, članica udruženja RAB Srbija, objavila informaciju koji gradovi to nisu ni predvideli budžetom.

On je Sto plus radiju negirao tu tvrdnju, rekavši će grad "raspisati konkurs" za finansiranje medija, ali tek posle 1. jula ove godine.

"Do kraja juna treba da se privatizuje Regionalna radio televizija, a mi ćemo nakon toga raspisati konkurs za sve medije i to je već planirano budžetom. Osim toga, i do sada su razni mediji dobijali sredstva od grada, a ne samo ova televizija", rekao je Mahmutović.

On nije naveo i koji su to mediji do sada i koliko para dobili iz budžeta, osim što je poznato da će Regionalna televizija za šest meseci 2015. godine, odnosno do kraja juna i privatizacije, iz gradske kase dobiti 73,1 milion dinara, tek nešto manje nego u celoj 2014.godini.

Radio Sto plus je više puta ukazivao da grad krši Zakon o javnom informisanju i medijima, jer je u njemu jasno propisana obaveza da lokalne samouprave moraju u budžetu da obezbede sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i da ih dodeljuje na osnovu konkursa.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je prethodno istom radiju rekao da je Zakonom o javnom informisanju i medijima jasno navedeno da je od 1. januara prestalo budžetsko, a počelo projektno finansiranje. On je pojasnio da lokalne samouprave imaju obavezu da finansiraju medije čiji su osnivači do 1. jula, ali odvojeno od toga da projektno finansiraju ostale medije od 1. januara.

Obradović je dodao i da ga brine podatak da Novi Pazar nije predvideo sredstva za projektno finansiranje medija. "Očigledno da postoje lokalne samouprave koje nisu upoznate sa Zakonom ili koje određene nejasnoće u praksi žele da zloupotrebe", naglasio je Obradović.

On je istakao da je NUNS već dva puta tokom poslednja dva meseca tražio sastanak sa gradonačelnikom Mahmutovićem kako bi razjasnili nedoumice u vezi sa budžetskim sredstvima namenjenim informisanju i predložio da u razgovoru učestvuju i predstavnici Odeljenja za medije Misije OEBS, ali da do danas nisu dobili odgovor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi