Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Kako se delio medijski kolač u Kikindi?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

10. 02. 2015.

Autor: Tatjana Popović Izvor: RTV

Kako se delio medijski kolač u Kikindi?

Po objavljenim rezultatima kikindskog opštinskog Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2015. lokalni mediji različito reaguju.

 

Nakon odluka Komisije i raspodele 13 miliona dinara, koliko su ukupna sredstva u ovogodišnjem budžetu namenjena podsticaju informativnih sadržaja, ima i onih medija u Kikindi koji misle da su nezasluženo dobili manji deo kolača.

Ono što je definitivno zajedničko lokalnim medijima je činjenica da se u trenutnim ekonomskim okolnostima na medijskom tržištu sve teže preživljava.

Iako je sa planiranih 13 miliona dinara namenjenih medijima kikindski opštinski budžet ostao na prošlogodišnjem nivou, u opštinskom Veću smatraju da su kriterijumi, kao i izdvojena sredstva za lokalne medije precizni i transparentni.

"Imajući u vidu usvojen Pravilnik i Zakon o javnom informisanju, novac namenjen medijima raspodelili smo prema, pre svega, kvalitetu projekata kojima se apliciralo. Ciljevi su svakako postavljeni u tekstu Konkursa i u odnosu na te ciljeve, bili su i analizirani prispeli medijski projekti", kaže Stanislava Hrnjak, članica Opštinskog veća.

Četiri kikindska medija moći će da računaju na sufinansiranje projekata iz opštinskog budžeta. Najviši iznos na mesečnom nivou, odnosno 370 hiljada dinara, odobren je projektu lokalne TV "Rubin", dok je drugoj lokalnoj televiziji - TV "VK" odobreno 230 hiljada, skoro koliko i lokalnom, listu "Nove Kikindske Novine".

"Ne znamo koji to kriterijum opredeljuje da suma za jedan lokalni nedeljnik bude gotovo identična sredstvima namenjenim lokalnom elektronskom mediju, kao što je TV VK. Da ne spominjem da je regionalni VK Radio još prošle godine skinut sa konkursa. Ove godine nisu ga ni spominjali", ukazuje Dijana Subotički, glavna i odgovorna urednica TV VK.

Nakon što je Poreska uprava blokirala račun "Kikindskih", redakcija tog lokalnog nedeljnika nije pravno-formalno ni mogla da učestvuje na opštinskom konkursu za medije. Inače, rad medija, pogotovo lokalnih, postaje svakodnevno nemoguća misija.

"Ako to do sada i nisu učinili, mislim da će sada mnoge kolege razmišljati o odluci da potraže drugi posao. Naravno, ako budu uopšte mogli da nađu posao. Oni koji i dalje žele da se bave novinarstvom očigledno će morati da se povinuju onome što traže od njih oni koji im daju i to malo para", ističe Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Kikindske".

Sufinansiranje projekata, odnosno podsticanje informativnih sadržaja lokalnih medija važno je kao podrška i pomoć da se na tržištu opstane. Ta sredstva mogu da pomognu, ali ne i da reše sve probleme zaposlenih u lokalnim medijima. Preostaje samo novinarska upornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi