Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Bez medijskih projekata u još 13 opština
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

23. 01. 2015.

Autor: B.A. Izvor: UNS

Bez medijskih projekata u još 13 opština

Opštine Knić, Kučevo, Ada i Merošina nisu u budžetu predvidele novac za finansiranje medija, ni kroz projektno finansiranje niti kroz direktne subvencije. Kako iz ovih opština kažu za UNS, „zakon ih ne obavezuje da predvide sredstva za te svrhe“.

 

Opštine Medveđa sa 11 miliona dinara i Požega sa 16 miliona dinara subvencionišu medije u svom vlasništvu u iznosima koji premašuju dva odsto ukupnog budžeta, dok Bujanovac izdvaja čak 3,9 odsto budžeta odnosno 35,5 miliona dinara u te svrhe.

Ova sredstva opštine su predvidele za finansiranje tokom cele godine što je suprotno  Zakonu o informisanju i medijima. Iz opština su nam ipak naveli da će rebalansom budžeta nakon prvih 6 meseci, sredstva koja budu preostala posle isteka roka do kojeg je dozvoljeno direktno finansiranje neprivatizovanih medija, nameniti za projektno finansiranje. 

Isto je i u opštinama Stara Pazova (33,9 miliona dinara za RTV Stara Pazova, 1,1 odsto budžeta), Sremski Karlovci (1,5 miliona dinara za Karlovački list,  0,5% odsto budžeta), Bački Petrovac (2,8 miliona dinara Informacionom Centru, 0,59 odsto budžeta), Lazarevac (12 miliona dinara Radio Lazarevcu, 1,5 odsto budžeta), jer, kako je UNS-u rečeno, „nema mogućnosti da iznosi za medije budu dva odsto budžeta“. 

Opštine Bačka Palanka i Aleksinac će za svoja javna informativna preduzeća izdvojiti polovinu sredstava u odnosu na prethodnu godinu, za period do privatizacije. Aleksinac izdvaja 10,5 miliona dinara, a Bačka Palanka 14,3 miliona dinara, što je oko jedan odsto  njihovih budžeta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) nastavlja sa prikupljanjem podataka koliko opštine i gradovi u Srbiji izdvajaju za projektno finansiranje medija, u okviru akcije “Opštine i gradovi prijatelji medija”. Inače uz navedenih 13 opština projektno finansiranje medija nije predviđeno u još 13 opština koje su do sada obuhvaćene istraživanjem UNS-a, a to su:  Batočina, Ljubovija, Pančevo, Leskovac, Plandište, Ivanjica, Žitorađa, Sombor, Bajina Bašta, Vrbas, Mali Zvornik, Vlasotince i Crna Trava.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

23.01.

2015.

lokalac [neregistrovani] u 23:39

Re:

pojedini predsednici opstina prvi put i cuju za projektno finansiranje medija pa jos kada im mediji to traze oni misle da ih ucenjuju.Bar da uzmu da procitaju ako ne znaju pa sa svojim izjavama ispadaju klovnovi.Do cega je dosla ova zemlja ????

Odgovori
pet

23.01.

2015.

JUZNA TUGA [neregistrovani] u 14:57

BEDAK

RAVNOPRAVNOST! 100000 STANOVNIKA LESKOVCA -0,2% ZASTUPLJENOSTI NA NACIONALNOM JAVNOM SERVISU. SRAMOTA!
http://jugmedia.info/…/leskovcani-drugom-rts-dnevniku-govo…/

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi