Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  U bajinobaštanskom budžetu nula za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 01. 2015.

Autor: B. Pejović Izvor: Politika

U bajinobaštanskom budžetu nula za medije

U nedavno usvojenoj Odluci o opštinskom budžetu u Bajinoj Bašti za 2015. godinu za predviđena izdvajanja pod stavkom „informisanje“ navedeno je – 0,00 dinara. U ovoj varoši rade četiri lokalna glasila: jedna televizija (RTV Prima), dva radija(Radio 4 i Fan radio) i jedne novine („BB glas“), a opštinom vlada neobična koalicija: naprednjaci, radikali i DSS.

Saopštenjem se povodom ove budžetske informativne nule oglasila RTV Prima, a slično razmišljaju i u ostalim ovdašnjim redakcijama. Ovakav postupak vlasti novinari vide kao znak da opština ne želi da podrži rad lokalnih medija uprkos zakonskim rešenjima i postojećoj praksi projektnog finansiranja glasila. S tim što, dodaju, sve ovo liči na cinizam i otvoreno podsmevanje, jer ako vlast nije želela da pomaže medije iz budžeta, mogla je makar da izbriše stavku „informisanje“.

 –Ovakvo ponašanje opštine Bajina Bašta ne samo da je direktan udarac na poslovanje svih lokalnih medija, već je i grubo nepoštovanje Zakona o informisanju i mogućnosti da se projektnim finansiranjem podrže lokalni mediji. Ako se uzme u obzir da ova glasila žive samo od prihoda od reklama i oglasa, lako je zaključiti da su ti prihodi ispod svakog minimuma i da je to nedovoljno za opstanak. Ako ne nađu nove načine finansiranja, bajinobaštanski mediji će se gasiti, njihovi zaposleni ostajati bez posla, a građani biti u medijskom mraku. Da li je to rešenje ili možda cilj, odgovore najverovatnije znaju u opštini Bajina Bašta – ističe se u saopštenju RTV Prima, pa napominje da su urednici medija zbog ovoga pismeno tražili prijem kod opštinskih čelnika, ali su ih oni ignorisali.

Zašto nula za informisanje, pitali smo predsednika ove opštine Radomira Filipovića(SNS), koji nam je to ovako objasnio:

– Tačno je, neće biti posebnih budžetskih izdvajanja za finansiranje informisanja, ali je ipak ostalo 500.000 dinara koje će se davati televiziji za prenos skupštinskih sednica. Mediji će imati mogućnosti da prave projekte i za sredstva konkurišu kao nevladine organizacije. Sve su to, uostalom, privatni mediji sa svojom privatnom uređivačkom politikom. I nisu politički razlozi uticali na ovakvu našu odluku, u protivnom ne bismo zadržali izdvajanje ovih pola miliona televiziji za prenos sednica – obrazlaže za naš list Filipović.

On je te tvrdnje želeo da potkrepi i svojim viđenjem aktuelnog rada bajinobaštanskih glasila: – Televizija je pred gašenjem i ima nekvalitetan program, za nju bi trebalo da se godišnje izdvaja tri-četiri miliona dinara, a u budžetu toliko novca za tu namenu nema. Novine izlaze jednom mesečno i podržane su pomaganjem javnih preduzeća, dok se dva radija manje osvrću na politička dešavanja u opštini – sumira predsednik opštine.

Ali s predsednikovim stavom o kvalitetu programa RTV Prima ne slaže se urednica ove privatne televizije Biljana Đurđić. – Program je dobar u kakvim uslovima radimo: u RTV Prima nas je svega četvoro zaposlenih (nekad dvadesetak) koji održavaju i radio, i televiziju i portal, a tehnika nam je u raspadanju. Nijednom nismo odbili da odemo na poziv iz opštine da se prati kakav događaj, s tim što smo tokom poplava program emitovali 24 časa. I sada nam se ovako vraća. Zato ćemo, uprkos besparici, razmotriti da li ćemo uzeti i onih pola miliona predviđenih za prenose sednica. Naglašavam da nula u budžetu za informisanje najviše pogađa ovu televiziju koja nije nevladin sektor nego preduzeće, pa nije u mogućnosti da konkuriše za sredstva namenjena nevladinim organizacijama – ističe Biljana Đurđić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi