Naslovna  |  Aktuelno  |  Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu  |  Interesi obaveštajaca upleteni u istragu ubistva novinara Envera Maljokua
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu

04. 06. 2018.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: UNS

Interesi obaveštajaca upleteni u istragu ubistva novinara Envera Maljokua

Obaveštajna služba KFOR-a odbila je da preda dokumenta o ubistvu novinara Envera Maljokua Centralnoj obaveštajnoj jedinici i istražnoj jedinici UNMIK-a, koje su po dolasku na Kosovo preuzele krivične istrage. UNMIK-ovi istražitelji dobili su samo oskudne informacije, a obaveštajna služba KFOR-a se "pokrila" objašnjenjem da su svi važni podaci o ovom ubistvu već predati vojnom arhivu NATO-a.

UNMIK se potom obratio vojnom arhivu NATO-a, na čijem su čelu tada bile SAD, ali nikada nije dobio odgovor. Do ovih saznanja je došlo Udruženje novinara Srbije (UNS), pokušavajući da otkrije šta se dogodilo sa istragom ubistva novinara Envera Maljokua. 

U nastavku je ovaj tekst preveden na albanski i engleski jezik.

Please find below albanian and english translation of this article.                   

Në vijim, këtë tekst mund ta lexoni në gjuhën shqipe dhe angleze.

“Navodne smrti”  

UNS se obratio sedištu NATO-a i tražio iz vojne arhive podatke o svim ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu, a posebno insistirajući na dokumentima o ubistvu Envera Maljokua. 

- Svesni smo da je bilo tvrdnji da su pojedinci navodno kidnapovani ili ubijeni na Kosovu u tom periodu. Mi nemamo nezavisne informacije da potvrdimo ove incidente. KFOR je prvi put raspoređen na Kosovo u junu 1999. godine. Ovo je pitanje za pravosudne organe na Kosovu – zvanično je UNS-u rečeno u NATO-u, uz dodatak da se “arhiva upravo seli”. 

Mnoge analize i dokumenta objavljene za poslednjih 20 godina, nedvosmisleno pokazuju da je NATO imao podatke o događajima na Kosovu od početka januara 1999. godine.

Tri ubice  

Enver Maljoku, novinar, pisac i šef Kosovskog informativnog centra (KIC), ubijen je 11. januara 1999. godine u popodnevnim satima, nekoliko metara od stana u prizemlju zgrade u Sunčevom bregu u kojem je živeo. Preminuo je ubrzo u bolnici u Prištini. Do danas nije poznato ko su njegove ubice.

U izveštaju srpske policije je zaključeno da je ubijen iz poluautomatskog oružja i da su na mestu zločina bila trojica ubica. Prema podacima vojne obaveštajne službe, već jednom je pokušano ubistvo poznatog novinara i bliskog saradnika lidera kosovskih Albanaca, Ibrahima Rugove, koji je bio u sukobu sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova. A to je ukazivalo mnogim obaveštajnim agencijama na moguću pozadinu i motiv ubistva.

 

(Ne) saznanja NATO 

Maljoku je ubijen pre NATO bombardovanja i Kumanovskog sporazuma. Pola godine pre dolaska UNMIK-a na Kosovo, prema podacima do kojih je došao UNS, britanska obaveštajna služba uputila je komandi NATO u Briselu izveštaj u kome, između ostalog, stoji: 

- Envera Maljokua, šefa Kosovskog informativnog centra, ubili su nepoznati napadači u Prištini, u ponedeljak. To je drugi pokušaj atentata na gospodina Maljokua. Jedva je izbegao raniji napad prošlog jula. Kosovski informativni centar (KIC) jedan je od glavnih izvora vesti u problematičnoj srpskoj pokrajini i blizak umerenom lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi i njegovoj stranci, Demokratskom savezu Kosova (LDK). Gospodin Rugova je osudio ubistvo kao napad na slobodu govora Albanaca i proglasio četvrtak Danom žalosti u pokrajini. Izgleda izvesno da će smrt Envera Maljokua pogoršati tenzije u pokrajini, gde međunarodni posrednici pokušavaju da pregovaraju o oslobađanju osam jugoslovenskih vojnika koje su prošle nedelje uhvatili pripadnici albanske separatističke gerile. Medijatori se takođe bore da sačuvaju klimavo primirje dogovoreno u oktobru prošle godine. Nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo Maljokuovoj sahrani. Među ožalošćenima bili su i naoružani pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova - stoji u izveštaju britanske obaveštajne službe, prema podacima do kojih je došao UNS. 

Dodatne okolnosti  

Maljoku je ubijen na kućnom pragu. Međunarodni posmatrači na Kosovu odmah su prokomentarisali da će ubistvo uticati na osetljive pregovore o oslobađanju osmorice jugoslovenskih vojnika koje je zarobila OVK kod Bajgore.

Predsedavajući OEBS-a, koji je u to vreme imao oko 700 međunarodnih posmatrača na Kosovu, ministar spoljnih poslova Norveške, Knut Volebek (Knut Vollebaek), nakon razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem je pozvao da se zarobljeni vojnici oslobode.

- Moramo odmah da vidimo oslobađanje talaca, ako želimo izbeći veliki sukob – rekao je Volebek u Beogradu. 

Maljoku je ubijen nekoliko sati nakon što je Milošević dao rok za oslobađanje pripadnika jugoslovenske vojske. Oktobarski sporazum o primiruju je bio na ivici da se sruši. Otmica vojnika i ubistvo bi takođe mogli da imaju zajedničku pozadinu. 

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Frajmut Duve (Freimut Duve) izjavio je da smrt Envera Maljokua “tragično naglašava potrebu da sve strane u sukobu na Kosovu ponove svoju posvećenost sigurnosti i bezbednosti svih novinara koji rade u pokrajini.”

- Često sam govorio o cenzuri ubijanjem i ovaj najnoviji napad na slobodu izražavanja dokazuje da oni koji su odlučni da se bore protiv novinara puškama, nisu još položili oružje. Godine 1998. devet novinara koji su živeli u zemljama članicama OEBS-a i jedan koji je živeo i radio u Saveznoj Republici Jugoslaviji, suspendovanoj članici OEBS-a, su ubijeni. Enver Maljoku je prva žrtva 1999. godine. Moja kancelarija će sagledati moguće mere koje bi mogle biti preduzete kako bi se pružila podrška novinarima na Kosovu. Međutim, samo vlast na terenu može u potpunosti garantovati njihovu sigurnost i bezbednost i ja je pozivam da to odmah uradi – saopštio je Duve. 

Od tada do 2005. godine na Kosovu je ubijeno i kidnapovano još 12 novinara. 

Dobro obavešteni izvori 

Izvori UNS-a navode da je UNMIK, koji je pokušavao da sprovede istragu ubistva Envera Maljokua, na kraju od obaveštajne službe KFOR-a "dobio samo neke manje važne dokumente koji nisu bili od koristi za rekonstrukciju događaja i identifikovanje navodnih počinilaca". 

- Međutim, na osnovu tog "malog" dokumenta saznalo se da su "američki krugovi” stvorili neku vrstu zaštitnog obruča oko ovog slučaja. U to vreme, kružile su "glasine" da je neko rekao da je najverovatnije pobunjenička frakcija, koja je bila pokrivena i sponzorisana od strane SAD, naredila ubistvo Envera Maljokua. U ovom slučaju, kao i u slučaju ubistva Sadika Musaja u Peći, ti krugovi su “pokrivali” frakciju Ramuša Haradinaja koji je radio za njih (protiv Rusije) tokom sukoba – naveo je UNS-u visokopozicionirani međunarodni izvor na Kosovu. 

Inače, Sadik Musaj ubijen je 2. februara 2005. u centru Peći. Bio je svedok na suđenju petorici bivših pripadnika OVK, osuđenih za otmicu, mučenje i ubistvo četvorice pripadnika FARK-a (Oružanih snage Republike Kosovo koje je osnovao Bujar Bukoši) u junu 1999. godine, Članovi grupe Dukađini: Ramuš Ahmetaj, Idriz Baljaj, Ahmet Eljsani, Bekim Zekaj i Daut Haradinaj, brat Ramuša Hardinaja, osuđeni su za ove zločine na tri do 15 godina zatvora. Proces je pratila serija ubistava svedoka, uključujući i dva policijaca koji su istraživali te zločine. 

Nova istraga 

Nakon neuspele istrage UNMIK-a, ubistvo Envera Maljokua završilo je u Euleksu, da bi na istragu bila stavljena tačka 6. maja 2017. godine, jer, kako je tada objašnjeno “nije bilo osnova za istragu”.

Ipak, početkom ove godine, Specijalno tužilaštvo Kosova ponovo je otvorilo slučaj.

Enver Maljoku je studirao književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Od 1979. radio je na RTV Priština u redakciji kulturnog programa. Početkom 90-ih bio je u pritvoru. Postao je vodeći politički novinar, a od 1993. je vodio KIC koji je funkcionisao kao nacionalna agencija. 

U njegovu čast, a na insistiranje Ibrahima Rugove, 12. jula 2005. u Prištini je otkriven spomenik Maljokuu, a jedna ulica dobila je njegovo ime.

List "Bota sot" objavio je da je Maljokuov "izuzetan rad bio glavni motiv za atentat, kako bi se prekinula politička moć predsednika Rugove."

Ubistvo je izazvalo veliku ogorčenost, naročito među novinarima koji su javno protestovali. Ali, ni protest struke nije doveo do toga da se sazna istina i otkrije ko su ubice i nalagodavci.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Interesat e agjentëve të përfshira në hetimin mbi vrasjet e gazetarit Enver Malokut 

Shërbimi i inteligjencës së KFOR-it refuzoi t’i dorëzojë dokumentet mbi vrasjen e gazetarit Enver Malokut në Njësinë qendrore të inteligjencës së UNMIK-ut, e cila, pas ardhjes në Kosovë ndërmori të gjitha hetimet penale. 

Hetuesit e UNMIK-ut i morën informatat e pakta, kurse Shërbimi i inteligjencës së KFOR-it e “mbuloi” vetveten me arsyetim se të gjitha informatat jetike për këtë vrasje i janë dorëzuar Arkivit ushtarak të NATO-s. 

UNMIK-u pastaj iu drejtua Arkivit ushtarak të NATO-s në krye të cilit, asokohe ishin SHBA-të, por kurrë nuk mori përgjigje. Deri te këto informata erdhi Asociacioni i Gazetarëve të Serbisë (UNS), duke u përpjekur të zbulojë se çfarë ka ndodhur me hetimin e gazetarit Enver Malokut. 

“Vdekjet e pretenduara” 

UNS-i iu drejtua selisë së NATO-së dhe nga Arkivi ushtarak ia kërkoi të dhënat për të gjithë gazetarët e vrarë dhe të rrëmbyer në Kosovë, e posaçërisht duke insistuar për dokumente mbi vrasjen e Enver Malokut. 

- Jemi të vetëdijshëm që ka pasur pohime se disa individë janë kinse të kidnapuar dhe të vrarë në Kosovë në atë periudhe. Ne nuk kemi informata të pavarura për t’i pohuar këto incidente. KFOR-i për herë të parë u rreshtua nëpër Kosovë në qershor të vitit 1999. Kjo është çështje për autoritete gjyqësore në Kosovë – i është thënë zyrtarisht UNS-it në NATO, duke shtuar se “arkivi është duke u zhvendosur”. 

Gjatë 20 viteve të fundit janë publikuar analizat e shumta, të cilat pa mëdyshje tregojnë se NATO i ka pasur të dhënat mbi ngjarjet në Kosovë nga fillimi i janarit të vitit 1999. 

Tre vrasës 

Enver Maloku, gazetari, shkrimtari dhe shefi i Qendrës Informativë Kosovare (QIK), u vra më 11 janar të vitit 1999 në orët e pasdites, disa metra nga apartamenti, në përdhesen e ndërtesës në Bregun e Diellit, ku ai banonte. Ndërroi jetë, shpjet, në spital në Prishtinë. Deri në ditën e sotme nuk dihet kush janë vrasësit e tij. 

Në raportin e policisë serbe është përfunduar se është vrarë nga arma gjysmë automatike dhe që në vendin e krimit kanë qenë tre vrasës. Sipas të dhënave të Shërbimit të inteligjencës, më herët edhe një herë është tentuar vrasja e gazetarit të njohur dhe bashkëpunuesit të tij të ngushtë, liderit të shqiptarëve nga Kosova, Ibrahim Rugovës, i cili ishte në konflikt me pjesëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Dhe kjo gjë, shumicës së Agjencive të inteligjencës ua tregoi edhe prapavijën e mundshme dhe motivin e vrasjes

(MOS) dijenia e NATO-s

Maloku u vra para bombardimeve të NATO-s dhe Marrëveshjes së Kumanovës. Gjysmë viti para ardhjes së UNMIK-ut në Kosovë, sipas të dhënave deri te të cilat erdhi UNS-i, Shërbimi Britanik i Inteligjencës ia dërgoi komandës së NATO-s në Bruksel një raport në të cilin, përveç tjerash ceket: 

- Enver Malokun, shefin e Qendrës Informative Kosovare, e vranë sulmuesit e panjohur në Prishtinë, të hënën. Ky është tentimi i dytë i atentatit ndaj zotëri Malokut. Mezi iu shmang sulmit të më hershëm, në qershorin e kaluar. Qendra Informative Kosovare (QIK), është njëri nga burimet kryesore në krahinën problematike serbe dhe e afërt më liderin e shqiptarëve të Kosovës, Ibrahim Rugovën dhe partinë e tij, Lidhën Demokratike të Kosovës (LDK). Zotëri Rugova e dënoi ashpër vrasjen si sulm ndaj lirisë së fjalës së shqiptarëve, dhe të enjten e shpalli ditë zie në krahinë, kur ndërmjetësuesit ndërkombëtar tentojnë ta negociojnë lirimin e tetë ushtarëve jugosllavë të cilët një javë më parë i arrestuan gueriljet separatiste shqiptare. Mediatorët gjithashtu luftonin ta ruanin armëpushimin e luhatur që u arrit në tetor të vitit të kaluar. Disa qindra njerëz ishin të pranishëm në varrimin e Malokut. Mes të pikëlluarve ishin edhe pjesëtarët e armatosur të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës – qëndron në raportin e Shërbimit Britanik të Inteligjencës, sipas të dhënave deri te të cilat erdhi UNS-i. 

Rrethanat shtesë 

Maloku u vra në pragun e shtëpisë. Vëzhguesit ndërkombëtarë në Kosovë menjëherë komentuan se vrasja do të ndikojë në negociatat e ndjeshme për lirimin e tetë ushtarëve jugosllavë të cilët i kishte arrestuar UÇK-ja në Bajgorë

Kryesuesi i OSBE-së i cili në atë kohë kishte pasur rreth 700 vëzhgues ndërkombëtar në Kosovë, Ministri i jashtëm i Norvegjisë, Kunt Volebek (Kunt Vollebaek), pas bisedimeve me presidentin jugosllav, Sllobodan Millosheviqin, bëri thirrje që ushtarët e arrestuar të lirohen. 

- Menjëherë duhet të shohim lirimin e pengjeve, nëse duam t’i shmangemi konfliktit më të madh- tha Volebek në Beograd. 

Maloku u vra disa ore pasi që Millosheviqi e dha afatin për lirimin e pjesëtarëve të ushtrisë jugosllave. Marrëveshja e tetorit mbi armëpushimin ishte në buzë për t’u prishur. Rrëmbimi i ushtarëve dhe vrasja gjithashtu mund ta kenë një prapavijë të përbashkët. 

Përfaqësuesi i OSBE-së për lirinë e mediave Frajmut Duve (Friemut Duve) ka delaruar se vdekja e Enever Malokut “tragjikisht e thekson nevojën që të gjitha palët në konflikt në Kosovë ta përsëritin angazhimin e tyre ndaj sigurisë së të gjithë gazetarëve që punojnë në krahinë.” 

- Shpesh kam folur për cenzurë me vrasje dhe ky sulm i fundit ndaj lirisë e së shprehurit  dëshmon se ata që janë të vendosur të luftojnë kundër gazetarëve me pushka, ende nuk i kanë lëshuar armët. Në vitin 1998, nëntë gazetarë, që jetonin në vendet anëtarë të OSBE-së, dhe njëri i cili jetonte në Republikën Federate të Jugosllavisë, anëtares së OSBE-së e cila ishte e suspenduar, janë vrarë. Enver Maloku ishte viktima e parë në vitin 1999. Zyra ime do t’i rishikojë masat e mundshme të cilat do të mund të ndërmerren për të u ofruar mbështetja gazetarëve në Kosovë. Megjithatë, vetëm pushteti në terren mund ta garantojë plotësisht sigurinë e tyre dhe i bëj thirrje që ta bëjë këtë menjëherë- kumtoi Duve. 

Nga ajo kohë deri në vitin 2005 në Kosovë u vranë dhe u kidnapuan edhe 12 gazetarë. 

Burimet e informuara mirë 

Burimet e UNS-it theksojnë se UNMIK-u i cili ka tentuar ta zhvillojë hetimin mbi vrasjen e Enver Malokut, në fund nga Shërbimi i inteligjencës së KFOR-it “i mori vetëm disa dokumente më pak të rëndësishme, që në fund nuk ishin të dobishëm për rikonstruktimin e ngjarjes dhe identifikimin e kryesve të cekur”. 

- Megjithatë, në bazë të këtij dokumenti “të vogël” u mësua se  “rrethet amerikane” e kishin krijuar një lloj të rrethit mbrojtës rreth këtij rasti. Në atë kohë kishte “thashetheme” se dikush kishte thënë së ka shumë të ngjarë se fraksioni rebel, i cili ishte i mbuluar dhe të cilën e sponzoronin SHBA-të, e urdhëroi vrasjen e Enver Malokut. Në këtë rast, si dhe në rastin e vrasjes së Sadik Musajt në Pejë, këto rrethe “mbulonin” fraksionin e Ramush Haradinajt i cili punonte për ta (kundër Rusisë) gjatë konfliktit – theksoi për UNS-in burimi ndërkombëtar në pozitë të lartë në Kosovë. 

Përndryshe, Sadik Musaj, u vra në shkurt të vitit 2005 në qendër të Pejës. Ishte dëshmitar në gjykimin e pesë ish pjesëtarëve të UÇK-së, të dënuar për rrëmbimin, torturën dhe vrasjen e katër pjesëtarëve të FARK-ut (Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës të cilat i themeloi Bujar Bukoshi) në qershor të vitit 1999. Anëtarët e grupit Dukagjini: Ramush Ahmetaj, Idriz Balaj, Ahmet Elshani, Bekim Zekaj dhe Daut Haradinaj, vëllai i Ramush Haradinajt, u dënuan për këto krime me nga tri deri në 15 vite burg. Procesin e ka ndjekur një serë vrasjesh të dëshmitarëve, duke i përfshirë edhe dy policë që i hetonin ato krime. 

Hetimi i ri 

Pas hetimit të pasuksesshëm të UNMIK-ut, vrasja e Enver Malokut përfundoi ne EULEX, në mënyrë që t’i vihet pika hetimit më 6 maj të vitit 2017, sepse siç u shpjegua “nuk kishte baza për hetim”. Por, në fillim të këtij viti, Prokuroria Speciale e Kosovës, përsëri e hapi rastin.

Enver Maloku e ka studiuar letërsinë në Fakultetin Filozofik në Universitetin e Prishtinës. Nga viti 1979 punonte në RTV Prishtina, në redaksinë e programit kulturor. Në fillim të viteve të 90-ta ishte në paraburgim. U bë gazetar kryesor politik, e nga viti 1993 e drejtoi QIK-un i cili funksiononte si agjencia kombëtare. Për nder të tij, e me insistimin e Ibrahim Rugovës, më 12 qershor të vitit 2005 në Prishtinë u zbulua përmendorja e Malokut dhe një rrugë mori emrin e tij. 

Gazeta “Bota Sot” publikoi se “puna e jashtëzakonshme e Malokut ishte motivi kryesor për atentat, në mënyrë që të ndërptitet fuqia politike e presidentit Rugova.” Vrasja shkaktoi indinjatë të madhe e sidomos në mesin e gazetarëve të cilët protestonin publikisht. Por, as protesti i profesionistëve nuk çoi deri te zbulimi i vrasësve dhe urdhërdhënësve. 

* Marrja e pjesëve të tekstit ose tekstit në tërësi është e lejuar vetëm duke e cekur edhe burimin

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intelligence interests involved in the investigation of the murder of journalist Enver Maloku 

The KFOR intelligence service denided to transfer the documents about the murder of journalist Enver Maloku to the UNMIK Central Intelligence Unit and Investigative Unit, which upon their arrival in Kosovo undertook criminal investigations. UNMIK investigators received only meager information, and KFOR intelligence was "covered" with the explanation that all important data on this murder had already been handed over to the NATO military archive.

UNMIK then addressed the military archives of NATO, headed by the United States at that time, but never received an answer. The Journalist Association of Serbia (UNS) came to this knowledge, while trying to find out what happened with the investigation of the murder of journalist Enver Maloku. 

"Alleged Deaths"

The UNS contacted the NATO headquarters and requested information from the military archives about all the killed and kidnapped journalists in Kosovo, and in particular insisting on the documents about the murder of Enver Maloku.

- We are aware that there were claims that individuals were allegedly kidnapped or killed in Kosovo in that period. We have no independent information to confirm these incidents. KFOR first deployed to Kosovo in June 1999. This would be a matter for the legal authorities in Kosovo to investigate - it was officially told to the UNS in NATO, with the addition that "the archive is being relocated at the moment”. 

Many analyzes and documents published over the past 20 years have unequivocally demonstrated that NATO had information on events in Kosovo since early January 1999.

Three killers

Enver Maloku, a journalist, writer and head of the Kosovo Information Center (KIC), was killed on January 11, 1999 in the afternoon, a few meters from the apartment on the ground floor of a building in the Sunny Hill area, in which he lived. He died shortly at a hospital in Prishtina. To date, it's not known who his killers are.

A report by the Serbian police found that he was killed by semi-automatic weapon and that at the crime scene there were three murderers. According to military intelligence, the murder of a well-known journalist and close associate of Kosovo Albanian leader Ibrahim Rugova, who was in conflict with members of the Kosovo Liberation Army, has already been tried. And that has indicated to many intelligence agencies the possible background and motive of murder.

(Not) knowledge of NATO

Maloku was killed before the NATO bombing and the Kumanovo Agreement. Half a year before UNMIK arrived in Kosovo, according to the UNS data, the British intelligence service sent to the NATO command in Brussels a report stating, inter alia:

 - Enver Maloku, the Head of the ethnic Albanian Information Centre in Kosovo, was shot and killed by unknown gunmen in Pristina on Monday. It was the second assassination attempt on Mr. Maloku. He narrowly escaped an earlier attack last July. The Kosovo Information Centre(KIC) is one of the main sources of news in the troubled Serbian province and is close to moderate Kosovo Albanian leader Ibrahim Rugova and his party, the Democratic League of Kosovo. Mr Rugova condemned the killing as an attack on Albanian freedom of speech and declared Thursday a day of mourning in the province. Enver Maloku’s death seems certain to aggravate tensions in the province, where international mediators are trying to negotiate the release of eight Yugoslav army soldiers seized by ethnic Albanian separatist guerrillas last week. Mediators are also struggling to preserve a shaky truce negotiated last October. Several-hundred people have attended Maloku’s funeral. Among the mourners were armed members of the  Kosovo Liberation Army – states the British intelligence service report, according to data that the UNS discovered.

Additional circumstances

Maloku was killed on the doorstep. International observers in Kosovo immediately commented that the killing will affect sensitive negotiations on the release of eight Yugoslav soldiers captured by the KLA at Bajgora. 

The OSCE Chairman-in-Office, who at that time had about 700 international observers in Kosovo, Norway's Foreign Minister Mr. Knut Vollebaek, after talks with Yugoslav President Slobodan Milosevic, called for captured soldiers to be released. 

- We have to see an immediate release of the hostages if we should avoid a major conflict - said Vollebaek in Belgrade. 

Maloku was killed several hours after Milosevic gave the deadline for the release of members of the Yugoslav Army. The October agreement was on the verge of collapse. The abduction of soldiers and murder could also have a common background.

Freimut Duve, a media freedom representative of the OSCE, said that the death of Enver Maloku "tragically underlines the need for all conflicting sides in Kosovo to reiterate their commitment to the safety and security of all journalists working in the province.”

- I have often spoken about censorship by killing and this latest attack against freedom of expression proves that those determined to fight journalists with guns have not laid down their arms. In 1998, nine journalist who lived in countries that are members of the OSCE and one person who lived and worked in the Federal Republic of Yugoslavia, a suspended member of the OSCE, were killed. Enver Maloku is the first casualty of 1999.
My office will look at possible measures that could be taken to provide support to journalists in Kosovo. However, only the authorities on the ground can fully guarantee their safety and security and I urge them to do so immediately - Duve said. 

From then, until 2005, another 12 journalists were killed and kidnapped in Kosovo.  

Well-informed sources 

The UNS sources state that UNMIK, who was trying to conduct an investigation into the murder of Enver Maloku, eventually received only some minor documents from the KFOR intelligence service, but that were not useful for the reconstruction of the event and the identification of alleged perpetrators. 

 - However, based on this "small" document, it has been discovered that "American circles" have created a kind of protective ring around this case. At that time, “rumors” circulated that someone said that the most likely rebel faction, which was covered and sponsored by the United States, ordered the assassination of Enver Maloku. In this case, as in the case of the killing of Sadik Musaj in Peja, these circles "covered" the Ramush Haradinaj faction that worked for them (against Russia) during the conflict - said to the UNS a high-ranking international source in Kosovo. 

Sadik Musaj was killed on February 2, 2005 in the center of Pejë / Peć. He was witness in the trial of five former KLA members, convicted of kidnapping, torturing and killing four FARK members (the Armed Forces of the Republic of Kosovo founded by Bujar Bukoshi) in June 1999. 

Members of the Dukagjini group: Ramush Ahmetaj, Idriz Balaj, Ahmet Eljsani, Bekim Zekaj and Daut Haradinaj, brother Ramush Hardin, were sentenced to three to 15 years in prison for these crimes. The process was followed by a series of witness killings, including two police officers who investigated these crimes.

New Investigation  

After UNMIK's failed investigation, the murder of Enver Maloku ended up in EULEX, but the investigation was closed, on 6 May 2017 because, as explained at the time, "there was no basis for the investigation". Nevertheless, at the beginning of this year, the Kosovo Special Prosecutor opened the case again. 

Enver Maloku studied literature at the Faculty of Philosophy, University of Prishtina. Since 1979, he has worked for RTV Pristina in the editorial office of the cultural program. He was in custody at the beginning of the 90's. He became the leading political journalist, and since 1993 he run the KIC, which functioned as a national agency. 

In his honor, and on the insistence of Ibrahim Rugova, on July 12, 2005, a monument to Maloku was discovered in Pristina, and one street was named after him. 

The newspaper "Bota Sot" announced that Maloku’s "extraordinary work was the main motive for the assassination, in order to break the political power of President Rugova." 

The murder caused great indignation, especially among the journalists who publicly protested. But even the protest of the profession did not lead to the discovery of the truth and reveal who the killers are and the assignments.

* Reprinting, republishing or usage parts or the entire article is permitted with mandatory source guidance

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi