Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Kurir“ uložio prigovor na odluku suda o Ćosiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 05. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

„Kurir“ uložio prigovor na odluku suda o Ćosiću

List „Kurir“ uložio je 27. maja prigovor na odluku suda kojom se tom listu zabranjuje ponovno objavljivanje informacija kojima se vređa dostajanstvo i ugled programskog direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića, dok traje postupak koji Ćosić vodi protiv tog lista, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Predstavnici „Kurira“ smatraju da takva sudska odluka predstavlja „ograničavanje slobode javnog informisanja i vid cenzure kada je u pitanju izveštavanje o poslovanju N1“.

„Nije nam zabranjeno da uopšte objavljujemo o Ćosiću“, odgovoreno je UNS-u u „Kuriru“, koji odbacuje pisanje sajta N1 da je Viši sud u Beogradu zabranio tom listu i portalu kurir.rs ponovno objavljivanje informacija kojima se vređa dostojanstvo ličnosti Ćosića.

„Sud zahteva da privremeno ne pišemo da Ćosić na neprofesionalan način rukovodi N1 i pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom virusa korona, radi zadovoljenja interesa opozicije povezane sa Draganom Đilasom i Savezom za promene, kao i vlasnika televizije N1“, rečeno je UNS-u u „Kuriru“.

Jugoslav Ćosić za UNS nije želeo da komentariše odluku suda.

Podsetimo, juče je N1 saopštio da je Viši sud u Beogradu, u postupku koji je Ćosić pokrenu protiv odgovornog urednika Kurira i portala kurir.rs zbog objavljivanja informacija kojima se vređa dostojanstvo njegove ličnosti, odredio privremenu meru zabrane ponovnog objavljivanja takvih informacija, do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka.

Navedeno je da je reč o tekstovima koji su u aprilu objavljivani u tom listu i portalu, a u kojima su „iznete neistinite i uvredljive informacije o Ćosićevom radu i profesionalnom integritetu“, kao i da rešenje o privremenoj meri nije pravnosnažno.

List „Kurir“ danas piše da je prvo ročište po Ćosićevoj tužbi zakazano za sledeću nedelju, kao i da se u tužbi protiv njih i predlogu za privremenu meru traži da se „Kuriru“ „zabrani pisanje da N1 i Ćosić rade zarad interesa Saveza za promenu, koji je postojao devedesetih, a 2000. godine ugašen“.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

30.05.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 18:18

ZAŠTO

Nisam ljubitelj Kurira,ali ako je zaista takva odluka Suda kako plasira N1 to je ograničavanje slove izražavanja i javne reči, cenzura novinarstva. Gospodinu Ćosiću ako se to ne svidja neka u parnici uobičajenoj tuži list,glavnog urednika,autora teksta...Ne razumem zašto se toliko štiti N1 i njegovi ljudi, onomad dižu dreku zašto što je neko od gradjana dobacio njihovom novinaru,aman, dokle tako. NE SME SE IZGLEDA NI NA SENKU DA STANE NI TOM MEDIJU I LJUDIMA U TOJ KUĆI. NEĆE DA MOŽE, REKO BI šOJIĆ.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi