Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Poređenje Aušvica sa vanrednim stanjem u „Danasu“- glavni urednik Dragoljub Petrović kaže da je to čin hrabrog čoveka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 04. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Državni sekretar Aleksandar Gajović – naslov neprimeren i van razuma

Poređenje Aušvica sa vanrednim stanjem u „Danasu“- glavni urednik Dragoljub Petrović kaže da je to čin hrabrog čoveka

Zbog naslovne strane dnevnog lista „Danas“ na kojoj je objavljen tekst „Srbija je ovih dana komforni Aušvic“ Savez jevrejskih opština Srbije izrazio je duboko razočaranje, ali glavni urednik lista Danasa Dragoljub Petrović kaže da bi poređenje vanrednog stanja sa Aušvicom bilo neumesno da je to izjavio političar, a ne „običan i hrabar“ čovek.

Na naslovnoj strani Danasa je u utorak, 28. aprila osvanuo tekst pod naslovom „Srbija je ovih dana komforni Aušvic“, što je izjavio bivši fudbaler i trener Ivan Golac koji je, upoređujući mere izolacije, na koje gleda sa „gnušanjem i neodobravanjem“, rekao da mu „Srbija ovih dana izgleda kao komforni Aušvic“.  

„Ko je taj i s kojim pravom uskraćuje kretanje bilo kome? To je gebelsovsko-mengelovsko-himlerovska bolest da ti padne napamet da zatvoriš slobodne ljude, a tu nema leka“, rekao je Golac.   

Savez jevrejskih opština Srbije, reagujući na tekst na naslovnoj strani „Danasa“ sinoć, 29. aprila poslao saopštenje Udruženju novinara Srbije (UNS) u kojem se kaže da je jevrejska zajednica „duboko razočarana“ i apeluje da se u vremenu krize, javne ličnosti i mediji uzdrže od neumesnih poređenja trenutne situacije u Srbiji sa Aušvicom, najstrašnijim licem svetske istorije.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik tog saveza Robert Sabadoš, navodi se da razumeju da u žaru političke borbe ljudi ponekad koriste neprimerene reči i povišen ton, ali da nikako ne mogu da shvate da list, koji sebe opisuje kao glas liberalne Srbije, na naslovnoj strani mere koje Srbija sprovodi protiv virusa korona poredi sa Aušvicom.

Glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Dragoljub Petrović za UNS kaže da „ne razume“ to saopštenje, zato što se u njemu navodi da su to objavili „u žaru političke borbe“, a da se redakcija lista „Danas“ i autor izjave Ivan Golac, ne bave politikom i da „ne mogu nešto da čine u žaru političke borbe“.

„Jasno je da je gospodin Golac to rekao figurativno, kao što je Aca Lukas figurativno hteo da baci Kesića i Ivanovića kroz prozor. Međutim, meni nije jasno zašto Savez jevrejskih opština u žaru političke borbe čita novine tri dana unazad i pravovremeno reaguje na naslovne strane od utorka već u četvrtak“, rekao je za UNS Petrović.

Ističe, da je Golac to rekao „kao običan i hrabar čovek“ koji je u „starosnom karantinu“, a ne kao političar.

„Neumesno poređenje bi bilo da je to rekao neki političar i tada sigurno tako nešto ne bi bilo na naslovnoj strani ‘Danasa’. Uređivačka politika našeg lista je već 23 godine duboko antifašistčka i to zna svako ko nas redovno čita, pa nikome ta naslovna strana nije smetala sem Savezu jevrejskih opština, sa tri dana zakašnjenja. Zaista čudno!”, kaže Petrović. 

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović za UNS kaže da „ne želi da se meša“ u uređivačku politiku tog lista, ali da je to „neprimeren“ naslov koji „apsolutno ne odgovara istini i da je to van razuma“.

„Uredniku ‘Danasa’ ne priliči naslov koji apsolutno ne odgovora istini, pogotovo u vanrednom stanju. To je nedopustivo. Breme odgovornosti poneće svi kod svojih čitalaca“, kaže Gajović.

Ističe da „nije fer i korektno“ pogotovo jer predsednik i predsednica Vlade Srbije čini sve kako bi mogli da izađemo iz vanrednog stanja zbog virusa korona. 

Komentari (5)

ostavi komentar
pon

04.05.

2020.

Marijaanonymous [neregistrovani] u 16:24

Uvreda domovine

Čovek je izvređao domovinu, samo tako! Najgore je kad neko bez znanja i obrazovanja počne da veruje da sve zna i da je pametan. pa makar bio i fudbaler. Trebalo bi da ga je sramota, bar malo. A Draža Petrović se koprca, kao muva na lepku za insekte.

Odgovori
pet

01.05.

2020.

Novinar bez opisa posla [neregistrovani] u 18:49

Zidne novine

Ala prepametni Gajović brzo avanzuje u političkoj, ljudskoj i svakoj drugoj svesti: pre tri dana mu "nije bilo u opisu posla da zauzima stav po pitanju hapšenja novinarke" ali danas već ima stav po pitanju Danasove naslovne strane. Bravo, Gajoviću, uzdanico naša novinarska, tvoji etički kvaliteti biće sigurno prepoznati i ubuduće

Odgovori
pet

01.05.

2020.

Predrag [neregistrovani] u 17:55

Logika?!

Kada kaže političar onda je to uvreda za žrtve Aušvica, a kada običan čovek to isto kaže onda nije uvreda... Zapanjujuća je arogancija urednika Danasa!!!

Odgovori
pet

01.05.

2020.

Ja [neregistrovani] u 00:35

MIšljenje

Dakle, problem je i "prekršaj" što je Golac uporedio današnju Srbiju sa logorom Aušvic, što je javno rekao šta misli!
Zar nema sdvako pravo da kaže ono što misli, oseća i doživljava? Koga je i kako Golac uvredio ako je današnju Srbiju nazvao "komfornim Aušvicom"? Ne bih, i neću ja da tumačim njegove reči, ali potpisujem sve što je rekao. Jedna od razlika je što u današnjoj Srbiji nema masovnog ubijanja. Još.

Odgovori
čet

30.04.

2020.

Vlajko [neregistrovani] u 17:33

To je dobro

Drago mi je što se gospodin Golac navikao jer sada je spreman da karijeru nastavi u nekoj od 20 zemalja EU koje imaju slične, ili još 6 koje imaju gore mere u vreme pandemije. Svakako korisno iskustvo za vrsnog fudbalskog stratega koji je iskazao ambicije za oblast epidemiologije i politike. Ali, kada svaki građanin daje sebi za pravo da se bavi fudbalom, pa mogu i fudbaleri ovim drugim.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi