Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ i EFJ: Vlada Srbije mora da garantuje slobodan protok informacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 04. 2020.

Autor: J.P. Izvor: UNS, IFJ

IFJ i EFJ: Vlada Srbije mora da garantuje slobodan protok informacija

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) danas su pozdravile povlačenje zaključka Vlade Srbije kojim bi se ograničilo objavljivanje informacija u vezi sa kovidom-19 i uputile apel srpskoj vlasti da poštuje slobodan protok informacija, kao i da ne privodi novinare zbog njihovog izveštavanja o virusu korona.

U saopštenju IFJ-a i EFJ-a izražava se zabrinutost zbog medijske situacije u Srbiji i naglašava da je vlast obavezna da poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, posebno u delu slobode mišljenja, izražavanja i medija.

„Zajedno sa svojim podružnicama u Srbiji SINOS-om, UNS-om i NUNS-om, IFJ i EFJ pozivaju srpsku vlast da obezbedi sigurno okruženje za novinare, kao i da građanima obezbedi slobodne informacije u javnom interesu u ovako kritičnom trenutku“, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije navode da srpski novinari „prolaze kroz teška vremena“, kao i da su od proglašenja pandemije u Srbiji najmanje dva novinara uhapšena i da im je oduzeta oprema.

Podsećaju da je novinarka portala Nova.rs Ana Lalić uhapšena 1. aprila zbog izazvanja „panike i nemira“ tekstom o lošim zdravstvenim uslovima u Kliničkom centru Vojvodine, a da je ekipa televizije KTV iz Zrenjanina, Danijel Radić i Robet Bajtai, privedena 28. marta zbog „kršenja mera“ u vreme pandemije, kao i da im je oduzeta oprema.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije 28. marta usvojila zaključak, kojim se propisuje da jedino premijerka ili ovlašćeni predstavnik kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 mogu da iznesu informacije u vezi sa pandemijom, a koji je donet zbog suzbijanje lažnih vesti.

Dodaje se i da je premijerka Ana Brnabić, posle međunarodnog pritiska, najavila povlačenje zaključka Vlade.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

03.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 16:49

e vala...

Najbitnija je sloboda izražavanja, a što ljudi umiru to nema veze. Sramota.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi