Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sutra 20 godina od ubistva Amidžića, Petrovića, Milićevića i Ilića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 10. 2011.

Sutra 20 godina od ubistva Amidžića, Petrovića, Milićevića i Ilića


Udruženje novinara Srbije podseća da je sutra 20 godina od kako su na putu Petrinja - Glina (Hrvatska) ubijene kolege iz dopisničke ekipe RTS-a, novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević. Na putu do bolnice preminuo je mobilisani urednik u Radio Šapcu Sreten Ilić. Automobil u kom su se nalazili napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a istragu nikada nisu pokrenuli ni vojni ni civilni organi.

U svedočenju za UNS-ov “Dosije” o ubijenim i nestalim novinarima komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić rekao je da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao iako je on bio prvi na licu mesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i iz dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo su se pojavili u hrvatskoj štampi. U listu “Slobodni tjednik” 17. oktobra 1991. objavljen je tekst pod naslovom “Pucati na špijune bez zaustavljanja” iz kog se vidi da je autor teksta posedovao privatne Amidžićeve stvari. Tekst u “Slobodnom tjedniku” potpisao je Jovan Kubura.

Srbija nije do danas zvanično tražila od Hrvatske da pronađe i kazni ubice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi