Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Dragoljub Žarković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 02. 2020.

Izvor: UNS, Vreme

Preminuo Dragoljub Žarković

Osnivač i glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković preminuo je u 69. godini, posle kraće i teške bolesti.

Rođen je 21. novembra 1951. godine u Beogradu. Završio je Fakultet političkih nauka. Novinarstvom je počeo da se bavi 1975. godine u „Politici Ekspres“, kao saradnik na Beogradskoj rubrici gde je pratio ekonomska zbivanja.

Žarković je bio novinar i urednik u novinskim kućama "Politika" od 1974. do 1987. i "Borba"  od 1987. do 1990. godine. Bio je radijski komentator "Slobodne Evrope" od 1993. do 1998. godine, sarađivao je sa nemačkim narodnim radijom WDR i povremeno je pisao za italijansku "Republiku", austrijski "Standard...

Bio je stalni kolumnista dnevnog lista "Politika" i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta. Bio je i prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije, osnovanog 1989. godine.

„Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija ’Vremena’ Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet“, navodi redakcija „Vremena“.

Dobitnik je UNS-ove Nagrade za životno delo 2018. godine.

U predlogu za nagradu navodi se da je Žarković „retka, pozitivna i važna pojava u srpskom novinarstvu u kojem se profesionalizam i moral rasprodaju čim se ‘ispeku’“, kao i da „njegove nesavršenosti, kojih sigurno ima, dokaz su da se ne radi o nekakvom kaluđeru kojem je moralni sud iznad svega, već o novinaru, običnom čoveku“.

„Nije od onih novinara koji se udvaraju političarima, čak ni kada o njima ne misli loše. Obrnuto ne važi. Ima taj dar da bez trošenja mnogo reči i ‘umiranja u stilu’ dobro odslika neku pojavu, često primećujući nešto što je svima promaklo, a  tako je očigledno. Bio je hrabar da objavi sve što je važno da se čuje, a nije po volji  uglavnom autoritarnih vlasti. I u ratu i u miru što nije stilska figura, nažalost“, navodi se o Žarkoviću u predlogu.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Saučešće ministra kulture Vukosavljevića

Povodom smrti Žarkovića ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je saučešće njegovoj porodici, kolegama, prijateljima i poštovaocima.

"Kao novinar bio je hrabar bez jarosti, kritičan bez jetkosti, iskren bez zlobe. Želeo je i uspevao da bude glas razuma u horovima nerazumnih, poštovali su ga i politički i ideološki neistomišljenici", naveo je Vukosavljević.

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

06.02.

2020.

Miodrag Kreculj [neregistrovani] u 14:47

Преминуо Драгољуб Жарковић

Smrt je uvek tragedija, okean bez obala kojim je prerano otplovio naš Žare kojeg smo znali i poštovali kao novinara superiornog talenta, uspešnog urednika, dobrog čoveka, iskrenog borca za bolju Srbiju. Zauvek nas je napustio jedan od poslednjih beogradskih šmekera plemenitog kova i otišao u sećanja dok god nas bude bilo njegovih poštovalaca. Iskreno saučešće porodici i kolegama redakcije "Vremena".

Odgovori
sre

05.02.

2020.

Цеца [neregistrovani] u 23:19

последњи поздрав једном од узора

Слава му! Рано смо изгубили још једну новинарску громаду.

Odgovori
sre

05.02.

2020.

Svetozar Gunić [neregistrovani] u 17:13

Žarkivić primer koji treba slediti

Cilj profesionalnig novinarstva jeste objektivno i pravovremeno novinarstvo.Upravo to je negovao Žarković u svom VREMENU.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi