Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Neizvestan opstanak „Kragujevačkih“: Nismo imali šansu da budemo sufinansirani
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 01. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Neizvestan opstanak „Kragujevačkih“: Nismo imali šansu da budemo sufinansirani

Nedeljnik „Kragujevačke“ juče, prvi put od osnivanja 2009. godine, nije se pojavio na kioscima. Zaposleni nisu primili plate od septembra prošle godine, zbog čega novinari odlaze. Glavni razlog je, navode, što nisu imali šansu da dobiju novac na konkursima za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Kragujevačke“ Miroslav Jovanović za Udruženje novinara Srbije (UNS) potvrdio je da je račun ovog lista blokiran zbog naplate potraživanja jednog bivšeg zaposlenog, ali da to nije glavni razlog zbog čega „Kragujevačke“ juče nisu bile dostupne čitaocima.

„Grad Kragujevac nije raspisao niti jedan konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja. Ne samo mi, nego i ostali mediju u gradu nisu imali šansu da konkurišu. Samostalno finansiranje nije dovoljno da bi se novine izdržavale“, rekao je UNS-u Jovanović i dodaje i da je zarada od reklami „utanjila“. „Nismo podobni“, ističe Jovanović.

Redakcija lista „Kragujevačke“ danas je saopštila da ovaj list nije imao šansu da dobije deo budžetskih sredstava zato što Grad Kragujevac, od usvajanja Zakona o javnom informisanju, nije raspisao niti jedan medijski konkurs, iako je u svim budžetima bilansiran novac za ove namene.

Dodaju i da „’Kragujevačke' nisu 'prošle' ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman 'politički nepodobnih novina'“.

Inače, u odluci o budžetu Grada Kragujevca za 2020. godinu navodi se da je deset miliona dinara opredeljeno „za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“.

Na pitanje da li je taj novac u budžetu namenjen ovogodišnjem medijskom konkursima i kada će on biti raspisan gradonačelnik Grada Kragujevca Radomir Nikolić UNS-u nije odgovorio.

Podsetimo, Grad Kragujevac od uvođenja projektnog sufinansiranja medija, 2015. godine, za medijske projekte nije izdvajao niti jedan dinar. Jedina medijska kuća koja se iz budžeta finansira, posle poništene privatizacije 2017. godine, je Radio-televizija Kragujevac.

Nikolić je UNS-u prošle godine rekao da Grad Kragujevac planira u 2019. godini da izdvoji osam miliona dinara za konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, kako je i budžetom predviđeno. Međutim, konkurs prošle godine nije raspisan.

Inače, Grad Kragujevac jedan je od 13 lokalnih samouprava koje prošle godine nisu raspisale konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Novinari napustili list, novine ubuduće dvonedeljne

Urednik lista „Kragujevačke“ Jovanović za UNS kaže da novinari ovog lista od septembra prošle godine nisu primili plate, koje su i ranije bile „sitne“.

„Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa novinarima”, rekao je UNS-u Jovanović.

Na pitanje UNS-a čiju podršku, u ovakvim okolnostima, „Kragujevačke“ imaju Jovanović kaže da je to pre svega „verbalna podrška čitalaca“. „Imamo podršku i od kolega, iako ih je u Kragujevcu, posle gašenja medija, drastično manje“, kaže Jovanović.

„Kragujevačke“ navode i da je nedostatak novca donekle „ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina , a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju“. „Redakciju je napustilo nekoliko novinara, jer oni, jednostavno, od nečega moraju da žive“, navodi u saopštenju redakcija tog lista.

Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, ali i to „nije garancija da će opstati“, jer će se „smanjiti troškovi, istovremeno i prihodi“. Sledeći broj, 30. januara, biće na kioscima.

Podsetimo, ovaj list izlazi od 2009. godine, kada je redakcija tadašnje privatizovane „Svetlosti” dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine – „Kragujevačke”. „Tako su ‘Kragujevačke' bile pokušaj da se nastavi tradicija 'Svetlosti', koja bi 2020, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja“, navodi redakcija ovog lista.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi