Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nastavlja se prikazivanje „Balkanskom ulicom“, RTS bez obrazloženja zašto jubilarna emisija nije snimana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 01. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Nastavlja se prikazivanje „Balkanskom ulicom“, RTS bez obrazloženja zašto jubilarna emisija nije snimana

Radio-televizija Srbije (RTS) nastavlja sa prikazivanjem emisije „Balkanskom ulicom“ autorke Vesne Dedić na Prvom programu RTS-a, potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u RTS-u. Specijalno izdanje emisije, kojim je u nedelju trebalo da bude obeleženo 18 godina prikazivanja „Balkanskom ulicom“ nije uvršteno u programsku šemu. UNS-u u RTS-u nisu odgovorili koji su razlozi za takvu odluku.

Informacije u medijima da će RTS prestati da prikazuje emisiju, UNS-u je demantovala i Dedić. Rekla je da to nije prvi put da RTS izbaci specijalno izdanje emisije iz programske šeme, ali da je „malo tužno“ što ovaj jubilej nije obeležen specijalnom emisijom, posebno što je mnogo legendi obeležilo tu emisiju. Dodaje da je umesto njene emisiji emitovan program spoljne produkcije.

„Nisam dobila, iako sam tražila, obrazloženje zašto emisija nije uvrštena u programsku šemu, što mi je rečeno sredinom decembra. Emisija nije snimljena, iako je preko 500 najvećih imena gostovalo u njoj“, rekla je UNS-u Dedić i dodala da je neverovatno da se „Žikina dinastija“ reprizira, a da za njenu emisiju nema mesta u programu.

Dedić kaže da je dobila više od hiljadu reakcija ljudi koji su negodovali zbog toga što u nedelju nije bila prikazana emisija „Balkanskom ulicom“.

„Dobijam komentare da emisija nije kao što je ranije bila. To je i logično, prvenstveno zbog skraćivanja emisije. Umesto sat vremena, koliko je trajala za vreme Aleksandra Tijanića, sada je skraćena na pola sata. Novinari znaju da za pola sata kroz portretsku emisiju ne može da se izazove emocija“, kaže za UNS Dedić.

Inače, Dedić je pratioce na Instagramu u nedelju obavestila da emisija „povodom punoletstva“ u kojoj je trebalo da se zahvali gostima na „poverenju i iskrenosti“ i gledaocima nekoliko generacija na „ljubav i pažnji“ nije snimljena. „Emisija Balkanskom ulicom je zahvaljujući iskrenim gostima i armiji vernih gledalaca ipak živa i čeka ‘zlatni dan’“, navela je Dedić.

U RTS-u UNS-u nisu odgovorili zašto specijalno izdanje „Balkanskom ulicom“ nije snimano. U odgovoru su naveli da je gost sledeće emisije, koja je na programu u nedelju, 12. januara od 12.30 sati Stefan Milenković.

View this post on Instagram

A post shared by Vesna Dedić (@dedicvesna) on Jan 5, 2020 at 5:35am PST

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

10.01.

2020.

Вукица [neregistrovani] u 11:58

Re: Подршка члановима УНС-а?

Мислим да сте у праву, и кад је "посебност" Весне Дедић у питању, и кад се ради о подршци УНС-а својим члановима, без обзира о чему се ради. (Неко би рекао да се удружења за ту намену и стварају, али ми-обични, "неудружени" смртници, никако не можемо да схватимо да је основни услов за подршку новинару плаћање чланарине, као у овом и сличају, где, објективно гледано, нема основа за овакво реаговање. Жао ми је само што иступате као "анонимац", што значи да сте у мањини и да се бојите осуде колега, који су, вероватно, већ одавно свикли да "вежу коња где им газда каже". Толико о новинарским слободама...)

Odgovori
čet

09.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 11:22

PREVISOKO MIŠLJENJE

Mislim da koleginica Dedić poprilično umišlja i o sebi i emisiji ima previsoko mišljenje. Ako neko radi 18godina jednu emisiju koja se ne menja(gost s jedne, voditelj s druge strane) treba da se zamisli - da li je stvarno novinar,stvaralac,ili nešto drugo. Svaki pravi novinar,kreator, menja formate emisije,teži nekom novom, koleginica Dedić je ostala začaurena .S druge strane, 18 godina nije nikakav jubilej,da ne podsećam šta i koje se godine mogu nazvati jubilejem. Konačno, čudno mi je i da UNS traži odgovor od redakcije RTS zašto nije emitovana "specijalna emisija".Nije li to,poštovanme kolege u UNS-u, vrsta pritiska i nedozvoljeno mešanje u uredjivačku politiku jedne medijske kuće?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi