Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predlozi Konferencija o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu: Tužilaštva u Beogradu i Prištini da nađu mehanizme saradnje (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 12. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Predlozi Konferencija o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu: Tužilaštva u Beogradu i Prištini da nađu mehanizme saradnje (VIDEO)

Tužilaštva u Beogradu i Prištini treba da što pre pronađu mehanizme saradnje za slučajeve ubijenih i nestalih novinara na Kosovu od 1998. do 2005 godine, jedan je od predloga predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Budimira Ničića i predsednice Udruženja novinara Kosovo Gentijale Begoli na konferencijama održanim u Gračanici i Prištini.

Ničić i Begoli bili su saglasni da je neophodno osnovati međunarodnu komisiju koja će prikupljati podatke o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu. Begoli je rekla da očekuje pomoć i od generalnog sekretara Evropske federacije novinara (EFJ) Rikarda Gutjereza, što je obećao na konferencijama u Gračanici i Prištini.

Time bi se, rekla je Begoli, izvršio veći pritisak na vlasti, a porodicama žrtava bi se obezbedila naknada, iako ona „ne postoji za njihove gubitke i traume“.

Ničić je istakao i da je potrebno da se unapredi saradnja domaćih i međunarodnih udruženja novinara u cilju rasvetljavanja ubistava i otmica novinara na Kosovu.

Jedan od njegovih predloga bio je i da Specijalni sud za zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu, zbog značaja rasvetljavanja ubistava i kidnapovanja novinara i ostvarivanja pravde u postkonfliktnim društvima, efikasno sprovede istragu i procesuira ubice novinara i njihove nalogodavce.

Predsednici ovih udruženja bili su saglasni da je neophodno da Evropska Komisija u svojim izveštajima o napretku posebnu pažnju posveti rasvetljavanju sudbina nestalih i ubijenih novinara.

Begoli je predložila i da se formira fond koji će bit dostupan isključivo novinarima koji bi istraživali nestanke i ubistva novinara na Kosovu. „Ne treba da postoje etničke granice kada tražimo zadovoljenje pravde“, rekla je ona.

U Gračanici i Prištini 4. i 5. decembra 2019. godine održane su konferencije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, na kojoj su prisustvovali predstavnici UNS-a i Udruženja novinara Kosova, porodice žrtava, Komisije za istraživanja ubistva novinara u Srbiji, OEBS-a, EFJ-a, EULEKS-a...

Učesnici su podsetili na nestanke i ubistva 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu: Ranka Perenića, Đura Slavuja, Ljubomira Kneževića, Aleksandra Simovića, Marjana Melonašija, Momira Stokuće, Afrima Malićija, Envera Maljokua, Krista Gegaja, Šefkija Popove, Džemaljija Mustafe, Bekima Kastratija, Bardulja Ajetija i Šabana Hotija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi