Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ: U svetu u poslednjih deset godina ubijeno 1.064 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 11. 2019.

Autor: U. Sabljaković, UNS Izvor: IFJ

IFJ: U svetu u poslednjih deset godina ubijeno 1.064 novinara

U poslednjih deset godina ubijeno je 1.064 novinara, ali je sudski epilog imalo samo svako deseto ubistvo, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Zato IFJ svoje članice poziva da se organizovanjem akcija, debata ili objavljivanjem priča o ubistvima novinara u svojim zemljama, pridruže akciji „Stop nekažnjivosti zločina protiv novinara“ koja će trajati od 2. do 23 novembra, kada se obeležava 10. godišnjica masakra na Filipinima, gde je uoči izbora za guvernere ubijeno najmanje 32 novinara.

„Ubiti novinara i ne biti kažnjen isto je što i ubiti demokratiju“, naglašava na svom sajtu IFJ i navodi da je ove godine posebno porastao broj zločina nad novinarima u Palestini, Peruu, Filipinima, Somaliji i Ukrajini i da za njih u tim zemljama u velikom broju slučajeva niko nije kažnjen.

U Palestini su novinari meta napada izraelskih vlasti, u Pojasu Gaze oni su, kao i ostali građani, žrtve gotovo svakodnevnih sukoba, ukazuje IFJ. Prema podacima Sindikata palestinskih novinara, na teritoriji Pojasa Gaze i Zapadne obale je u poslednjih deset godina ubijen 31 novinar, ali do sada niko nije odgovarao ni za jedno od tih ubistava.

U Peruu je od 1980. godine rešeno samo tri od 64 ubistva novinara. „Ima procesa u kojima se sudi plaćenim ubicama novinara, ali naručioci praktično nikada nisu identifikovani, pa ni kažnjeni“, navodi IFJ. 

Od 1986. godine na Filipinima je ubijeno 186 medijskih radnika, ali je rešeno samo 17 slučajeva. „Iako ubistvo 32 novinara na Filipinima predstavlja najmasovniji zločin protiv medijskih profesionalaca, ponašanje aktuelnih filipinskih vlasti prema novinarima samo pojačava utisak da počionici ovakvih zločina uspevaju da izbegnu pravdu“, navela je IFJ.

U Somaliji je od 2010. godine ubijeno 55 novinara, ali je sudski epilog imalo samo četiri ubistva, podseća IFJ i dodaje da se teroristička islamistička grupa Al Šabab smatra odgovornom za ubistva i za kidnapovanje velikog broja ljudi među kojima ima mnogo novinara.

 „Klima zastrašivanja u kojoj žive medijski profesionalci ima parališuće posledice na slobodu reči i na borbu protiv kršenja ljudskih prava u Somaliji“,  naglasila je u svom saopštenju Unija somalijskih novinara. 

Ukrajina je veoma opasna zemlja za novinare, posebno u regionu Kijeva, ocenjuje IFJ i podseća da je u toj zemlji od 1995. godine ubijeno 16 novinara.

„Tokom poslednje predsedničke kampanje novinari su napadani, bili su izloženi pretnjama i neopravdanom nadzoru. Na kraju, još uvek niko nije odgovarao za ubistvo novinara Georgija Gongadzea čije je obezglavljeno telo preliveno kiselinom, pronađeno još 2000. godine“, piše na sajtu IFJ-a.

Predsednik IFJ Youness Mjahed, rekao je da progovoriti o nekažnjavanju zločina nad novinarima znači govoriti o nepravdi, ćutanju i saradnji institucija  sa ubicama. „Zato danas pozivamo sve naše članice širom sveta da se pridruže našoj kampanji, kako bi se suprotstavili praksi nekažanjvanja, koja porodice ubijenih novinara stavlja u nemoćan položaj, a njihove kolege zastrašuje i sprečava ih da kažu istinu“, naglasio je Youness Mjahed.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi